Netflix’e yakın kaynak doğruladı: Şimdiki Aklım Olsaydı dizisi eşcinsel karakter nedeniyle iptal edildi

Online dizi ve film izleme platformu Netflix’e yakın bir kaynak, Türk makamlarının kendilerine ‘Şimdiki Aklım Olsaydı’ dizisi için lisans almak istiyorsa, söz konusu dizinin senaryosundaki eşcinsel karakteri çıkarması gerektiğini söylediğini bildirdi.

Şimdiki Aklım Olsaydı

Netflix, euronews‘e “Türk yetkililer Netflix eğer ‘Şimdiki Aklım Olsaydı’ dizisi için yayın hakkı almak istiyorsa senaryodan eşcinsel karakteri çıkarmalı dediler.” açıklamasında bulundu.

Emma Beswick imzalı habere göre platformun Türkiye yapımı projelerinden olan Şimdiki Aklım Olsaydı dizisi, bir gün önce Netflix tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan iptal edilmişti.


Fasikül’e konuşan dizinin senaristi Ece Yörenç, şirketin diziyi iptal etmesinin ardında senaryodaki yan hikayelerden birinde eşcinsel bir karakterin olduğunu söylemişti.

“İlerisi için çok korkutucu”

Ece Yörenç, “Bir eşcinsel karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmedi ve bunun ilerisi için çok korkutucu” ifadesini kullanmıştı.

euronews’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen Neftlix yetkilisi, projenin mevcut halinin Türk yetkililerce reddedildiğini ve senaryodan eçcinsel karakterin çıkarılması halinde izin verilebileceğinin söylendiğini aktardı.

Bu gelişmenin ardından Netflix, diziyi çekimlere bir gün kala iptal etti.

Ayrıca Netflix, “Yazarın senaryosunun söz konusu karakter olmadan hayata geçirilemeyeceği için Netflix seriyi iptal etmeye karar verdi.” şeklinde konuştu.

Aşk 101 dizisi de gündeme gelmişti

Yine Netflix Türkiye yapımı Aşk 101 dizisindeki eşcinsel karakter iddiası nedeniyle tartışma gündeme gelmişti. İddiaya göre AKP iktidarı, dizideki Osman isimli karakterin eşcinsel olmasını sorun olarak görmüştü.


Konu hakkında yorumda bulunan AKP Tanıtım ve Medya’dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın ifadeleri de bunları doğruluyordu.

Mahir Ünal, Osman karakterinin ilk başlarda eşcinsel olarak düşünüldüğünü kabul ederken, “Bu normal bir şey gibi görünebilir ancak Kişilerin eşcinsel kimliği başka bir şeydir, kamu ahlakına uyması başka bir şeydir” diyerek konu hakkındaki tavrını ortaya koymuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sosyal medya konusunda yaptığı, “Son yıllarda bu tür ahlaksızlıkların artmasında hem mecraların kontrolsüzlüğünün, hem de organize saldırıların kolaylaşmasının rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını kontrol edilmesini istiyoruz” açıklamalarını değerlendirmişti.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan buralardaki ahlâksızlığa çözüm bulmak gerektiğini söylüyor”

AKP’li Mahir Ünal, Youtube’da gazeteci Cüneyt Özdemir’in “Diğerlerini anladım da, Netflix niye araya sıkıştı. Neden gündeme geldi?” sorusunu şöyle cevaplamıştı:

“Netflix araya sıkışmadı. Cumhurbaşkanımızın konuşmasının bağlamına baktığımızda, sosyal ve dijital ağların var oluşuna bir karşı olma ifade etmiyor. Dikkat ederseniz orada diyor ki, buraların bir düzen altına alınması ve buralardaki ahlâksızlığa çözüm bulmak gerektiğini söylüyor. Youtube’da bir kanal açıldı. Bir anda 500 bin takipçiye ulaştı. Bu kanalda 14-15 yaşındaki çocukların cinsel deneyimlerinin paylaşıldığı bir kanal açıldı. Şimdi bu bizim onaylayabileceğimiz bir şey olabilir mi? Hayır olamaz. Cumhurbaşkanımız orada ortaya çıkan ve çıkacak olan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarının ve hassasiyetin ortaya çıkacak sonuçlara karşı olduğunu ifade etti.”

“Dibe, daha dibe, en dibe!”

En son Netflix’in Türkiye’den çekileceği konusundaki iddialar gündeme oturmuştu. Sosyal medyada binlerce kişi sansüre karşı tepki gösterdi. Tepki gösteren isimlerden birisi de usta yazar Ahmet Ümit’ti. Ahmet Ümit, şu mesajı paylaştı:

“Dibe, daha dibe, en dibe. Karanlığa, daha karanlığa, en karanlığa, sansüre daha çok sansüre, sonsuz sansüre, bitişe, daha bitişe, en dipteki bitişe… #NetflixTurkiye.”


Netflix en son yaptığı açıklamada“Netflix olarak Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikayeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.” ifadelerine yer vermişti.

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını isteyen raporda skandal ifadeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.