Deli ve Dahi: Oxford sözlüğünün yazılış hikayesi

İki dev aktör Mel Gibson ve Sean Penn’i bir araya getiren The Professor and the Madman / Deli ve Dahi, Oxford İngilizce Sözlüğü’nün sıra dışı yazılış hikayesine odaklanıyor.

Deli ve dahi

Deli ve Dahi: Akıl Hastanesinden Oxford Sözlüğü’ne uzanan hikaye…

Oxford Üniversitesi için emsali görülmemiş bir İngilizce sözlük hazırlamaya koyulan James Murray, çeşitli engellemelerle karşı karşıya kalır.


Engelleri aşmanın tek yolu, meşakkatli çalışmanın kusursuz şekilde hazırlanmasıdır. Ancak taranması gereken kaynaklar bir hayli fazladır ve en küçük detayların bile atlanmaması gerekmektedir.

Beklenmedik bir gelişme yaşanır ve Dr. William Chester Minor isimli bir gönüllü mektupla kendilerine destek vermeye başlar.

James, yüklerini oldukça hafifleten doktoru ziyaret etmek için adresinin bulunduğu akıl hastanesine gittiğinde William’ın hastanede yatmakta olan bir hasta olduğunu öğrenir.

Amerikan İç Savaşı sonrası deliren William, geçirdiği buhran sonrası bir kişiyi haksız yere öldürerek akıl hastanesine kapatılmıştır. Suçsuz birini öldürdüğü için vicdan azabı yaşamaktadır.

Öldürdüğü adamın eşine yardımda bulunmak ve Oxford Sözlüğü için çalışmak, onu tekrar hayata bağlasa da aşk kapısını çaldığında kendisini acı verici şekilde cezalandırır. Sözlüğün akıbeti, Willam’ın kurtuluşuna bağlı hale gelir.


Mel Gibson ve Sean Penn ilk kez bir arada

Mel gibson
Deli ve Dahi, Mel Gibson ve Sean Penn’i sinemada ilk kez bir araya getirdi.

2019 yapımı Deli ve Dahi, Simon Winchester tarafından kaleme alınan biyografik eser The Surgeon of Crowthorne’un sinema uyarlaması.

Kitabın uyarlama hakları, filmin baş rolünde yer alan Mel Gibson tarafından 1999 senesinde satın alınmış.

18. yüzyılda yaşanmış gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılmış kitap, John Boorman, Todd Komarnicki ve filmin yönetmen koltuğunda da oturan Farhad Safinia tarafından senaryolaştırılmış.

Çekimleri Dublin’de gerçekleştirilen film, İranlı senarist Farhad Safinia’nın ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olma özelliği taşıyor.

Mel Gibson ve Farhad Safinia, daha önce 2006 yapımı Apokalipto’da da birlikte çalışmışlardı.

Filmin zengin oyuncu kadrosunda Mel Gibson ve Sean Penn’in yanı sıra Natalie Dormer, Jennifer Ehle, Stephen Dillane ve Steve Coogan gibi önemli isimler de yer alıyor.


Yüksek tempolu olmamasına karşın hikayesi ve oyunculuklarıyla sürükleyici olmayı başaran Deli ve Dahi, özellikle biyografik yapımlardan oluşan izleyicilere hitap ediyor.

Sinema


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.