Dolar 7,60 ile zirvede, Euro 9 TL’nin üzerine çıktı!

Dolar/TL yeni haftaya hızlı başladı. Kur 7.60’ı geçerek rekor kırarken, Euro 9 TL’nin üzerine çıktı!

dolar euro tl

Dolar/TL 7.6059’u görerek rekor seviyeye çıkarken, Euro/TL de günün ilk saatlerinde 9 TL’nin üzerine çıktı ve rekorunu yeniledi. Gram altın ise 475 TL seviyesinde güne başladı.

Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor

Piyasada haftanın en önemli verisi Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Öte yandan Yunanistan ve Avrupa Birliği ile yaşanan Akdeniz’deki gerilim de yakından izleniyor.


Küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimi bugün belirginleşirken kritik Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının beklendiği haftanın ilk gününde dolar/TL 7,60 ile yeni rekorda. Euro/TL ise 9 seviyesine yaklaşarak rekor kırmaya oldukça yakın.

TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği faiz kararının TL’nin seyri açısından belirleyici olacağı öngörülüyor.

Reuters anketi: 8,25’te sabit tutulacak

Reuters’ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB’nin politika faizini %8,25’te sabit tutacağına işaret ediyor. 17 katılımcıdan 14’ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

TCMB’nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor. piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti CBTWACF= 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7,34’e kadar gerilemişti. TCMB, Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini %10,42’ye kadar çıkardı.

Cuma günü itibarıyla fonlama maliyeti %10,39 oldu. Bugün politika faizi altından yapılan fonlamanın geri dönüşü olması nedeniyle fonlama maliyetinde 20 baz puan civarında daha yükseliş bekleniyor.

Reuters anketinde TCMB’nin ortalama fonlama maliyetinin ay sonundaki seviyesine ilişkin 12 katılımcının tahminlerin medyanı ise %10,70 seviyesinde. Tahminler ise %10,50 ila %12,25 arasında değişiyor.

PPK’nın haftanın en önemli gündem maddesi olarak görülmesinin nedeni TL’de yeni ve kuvvetli değer kayıpları getirebileceği endişesi.

Mevcut enflasyonun ve ileri dönük enflasyon beklentilerinin de altında kalan para politikası sıkılığının başta lokkaller olmak üzere dövize yeni yönelim getirip getirmeyeceği izleniyor. Yabancılar ise hızı yavaşlasa da Türkiye yatırımlarını azaltma eğilimlerini aralıksız sürdürüyorlar.

Yılbaşından bu yana bakıldığında geçen 12 Eylül itibarıyla hisse ve tahvil/bono piyasasından çıkışlar yaklaşık 13,5 milyar dolar seviyesinde. Lokallerin altın dahil döviz varlıkları ise 218,7 milyar dolar ile yeni zirvede.

GLP faizinde artış olacak mı?

Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması nedeniyle bankanın faiz koridorunun üst bandında bir artış yapabileceği piyasadaki beklentiler arasında. Reuters anketinde ise bu konuda bir medyan beklentisi oluşmadı.


Geç likidite penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın diğer bankalara sunduğu bir imkândır. TCMB, GLP borç alma faiz oranını %0 olarak belirlemiştir. Buna karşılık GLP borç verme faiz oranı %10 dur.

TCMB bir süredir politika faizinden fonlama yapmıyor. Sıkılaştırmanın üst sınırında ise geç likidite penceresi faizi belirleyici rol oynuyor. Geçen hafta boyunca %11,75 seviyesindeki geç likidite penceresi depo ve repo piyasasında GLP kullanım belirginleşti. GLP’de Cuma günü depo ve repo olarak toplam 9,4 milyar TL kullanım gerçekleşti.

Veriler, likidite adımlarına halen devam eden TCMB’nin en düşük maliyete göre 307 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gittiğini, fonlamayı politika faizinin ise 216 baz puan üzerine taşıdığını gösteriyor. Ancak bu sıkılaştırmanın yeterliliği piyasada hâlâ sorgulanıyor.

Goldman Sachs bankanın bu hafta politika faizini sabit tutması ancak faiz koridorunun üst bandını %11,25’ten %12’ye çıkarmasını beklediğini açıkladı.

Goldman, ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemlerine de dikkat çekerek TL’deki değer kayıplarına bir ölçüde tolere edilebileceğine de dikkat çekti ancak, “Rezervler üzerindeki baskı politikanın belirgin şekilde sıkılaştırılmaması halinde devam edecek. Yılsonuna kadar politika faizinin %12’ye 2021 ortasına kadar %14’e yükseltilmesini bekliyoruz” görüşüne yerildi.

Dolar/TL’de yeni tarihi zirve 7,60 seviyesinde bulunuyor. Kur neredeyse her gün yeni tarihi zirveyi görüyor. Ancak TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kayıpları %0,1 – 0,2 gibi oldukça sınırlı seviyelerde kalıyor. Bugün ise kayıp %0,4 ile gelişmekte olan para birimleri ortalamasına yaklaştı.

TL’de yılbaşından beri değer kaybı yüzde 22

Avrupa ve ABD vadeli piyasalarındaki sert kayıplar gelişmekte olan ülke para birimlerine de satış getiriyor. kayıpların sınırlı kalmasıyla TL son bir ayda dolar karşısında %3 değer kaybetti. Ancak bu dönemde dolarda zayıf seyirle gelişmekte olan para birimleri genelinde %5’i aşan değer kazançları yaşandı. Yılbaşına bugüne TL’deki kayıp ise %22 civarında.

Dolar/TL saat 12.22’de 7,5870 / 7,5915 seviyesinde başladı Euro/TL ise yeni zirve olan 8,9898 seviyesini gördükten sonra aynı saatte 8,9511 / 8,9572 seviyesindeydi.

Piyasalarda TCMB’nin mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 500 – 550 baz puan arasındaki seyrini sürüyor. 5 yıllık CDS Moody’s not indirimi ardından dalgalanıp yeniden 500 puana doğru düşüşten sonra yeniden yükselişe geçti. CDS saat 12.22’de 530 / 540 seviyesinde.


Piyasalarda Yunanistan ve Avrupa Birliği ile Akdeniz’deki gerilim de yakından izlenen gelişmeler arasında yerini koruyor. Bu hafta açıklanması beklenen yaptırımlar yakından izleniyor. (Kaynak: Reuters & Investing.com)

Moody’s 13 bankanın kredi notu görünümünü negatife çevirdi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.