Mutasyonlu virüs nedeniyle Türkiye 4 ülke ile uçuşları durdurdu

Mutasyonlu virüs nedeniyle Avrupa’da bazı ülkelerin uçuşları durdurma kararının ardından Türkiye de İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika ile uçuşları geçici olarak durdurdu. Yeni virüs yüzde 70 daha hızlı yayılıyor ve aşıya karşı nasıl direnç gösterdiği henüz bilinmiyor.

Mutasyonlu virüs uçuşlar durduruldu

Mutasyonlu virüs nedeniyle Türkiye 4 ülke ile uçuşları durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere’de tespit edilen koronavirüsün mutasyona uğramış halinin Hollanda, Danimarka ve Avustralya‘da da görüldüğünü bildirmesinin ardından Türkiye İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan uçuşları durdurma kararı aldı.


Sağlı Bakanı Fahrettin Koca Twitter’dan yaptığı paylaşımla kararı duyurdu. Bakan Koca şunları ifade etti:

“Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır.”

​Türk Hava Yolları Türk Hava Yolları Başkan Yardımcısı ve CEO’su Bilal Ekşi bilet konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirtti. Ekşi Twitter’dan şu paylaşımı yaptı:

“Sağlık Bakanlığımızın İngiltere, Danimarka, Hollanda, Güney Afrika’dan uçuşların durdurulması kararına istinaden, hiç bir yolcumuzun bilet işlemleri konusunda acele etmemesini rica ederiz. Hiç bir yolcumuz bilet işlemleri konusunda mağdur edilmeyecektir.”

​Konuyla ilgili bir açıklama da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘nden geldi. Sivil Havacılık GM açıklamasında şunları belirtti:

“Ülkemiz ile İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Güney Afrika arasındaki uçuşlar ikinci bir değerlendirmeye kadar durdurulmuştur. Bu arada ilgili vatandaşların karşılıklı tahliyeleri kontrollü olarak yapılabilecektir. Saygıyla duyurulur.”

​’Tüm yolculara test yapılacak ve karantina kuralları uygulanacaktır’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı yeni bir paylaşımla yolda olan yolcuların durumuna ilişkin bilgi verdi. Bakan Koca “İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacak ve karantina kuralları uygulanacaktır” dedi.

İtalya Sağlık Bakanlığı, İngiltere’den gelen bir kişide yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayılan mutasyonuna rastlandığını duyurdu.

Fransa Başbakanı Jean Castex, İngiltere ile hava, kara ve deniz yolu ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını bildirmişti.

Corona mutasyon geçirdi, ülkeler kapılarını kapattı! Avrupa’da büyük panik

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce İngiltere’de ortaya çıkan corona virüsünün daha bulaşıcı yeni bir türünün Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini duyurdu. Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, İsviçre, Fransa, Hollanda gece yarısından itibaren İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdurdu.

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere’de görülen mutasyonun Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiğini açıkladı.

Acil görüşmeler yapıldı

İngiltere’de Covid-19’un mutasyona uğramış şekli olarak saptanan ve Virus-Variante VUI 2020/12/01 olarak tanımlanan yeni virüs nedeniyle Almanya ve Avrupa Birliği, İngiltere ile tüm karşılıklı uçuşları durdurdu.

Almanya Başbakanı Merkel, tüm AB üyesi ülkeler liderleriyle acil telefon görüşmeleri yaptı. Almanya ile İngiltere arasındaki uçuşlar, dün gece 00.00’dan itibaren durdu. Alman Ulaştırma Bakanı, bir bildiri yayınlayarak, “Mutasyona uğramış Covid-19 virüsünün Almanya’ya ulaşmasına engellemek için bu uçuş yasağı gerekliydi” açıklamasını yaptı.

Yüzde 70 daha hızlı yayılan mutasyonlu virüs nedeniyle bütün uçuşlar durduruldu

Yeni virüsün yüzde 70 daha hızlı yayıldığı ve aşıya karşı nasıl direnç gösterdiği bilinmiyor. Aynı şekilde ölüm vakalarını artırıp artırmayacağı da henüz net değil. Başbakan Merkel, konuyla ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile konuştu ve tüm AB için benzer uygulamayı istedi. Fransa’nın yanı sıra Hollanda, Belçika, Avusturya ve İtalya, Pazar gecesi itibariyle uçuş yasağı kararı aldı.

Almanya ve şu an tam net olmasa da tüm AB için alınan kararlar şöyle:

– Pazar gece yarısından itibaren 6 Ocak’a kadar İngiltere ile tüm karşılıklı uçuşlar durduruldu.


– İngiltere’de kalan Almanlar, sadece Alman Hava Yolları’na ait uçaklarla gelecek. İngiltere’den gelen uçaklar bir daha geri dönmeyecek. Bu nedenle, British Airways kullanılmayacak.

– Dönüş yolcularını taşıyan uçak personeline, iki ülkede kalan vatandaşları karşılıklı götürdükleri süre içinde yasak olmayacak ancak bu kişiler yeniden uçuş yapamayacak.

– Sadece posta, havayolu ile yük taşımacılığı ve boş uçuşlar serbest olacak.

– Sağlık personeli ve kamu sağlığını ilgilendiren zorunlu hallerde, sağlıkçılar uçuş yapabilecek.

Almanya bu kararı, AB’nin 1008/2008 sayılı düzenlemesinin 21. maddesi gereğince aldı. Bu madde, üye devletlere “Öngörülemez ve kaçınılamaz acil durumlardan kaynaklanan acil konularda, diğer üye devletlere kısıtlama getirebilir, trafik ve karşılıklı gidiş geliş durdurulabilir“ hükmüne dayandırıldı.

Mutasyonlu virüs Hollanda’da görüldü, İsviçre de kapıyı kapattı

AB devlet başkanları şu anda İngiltere ile bağlantılı diğer yerlerde de tam izolasyonu tartışmaya başladı. İsviçre’de mutasyonlu corona virüsünün görüldüğü ülkelere kapılarını kapattı.

İsviçre Sağlık Bakanlığı, “Henüz yeni virüsü ve tehlikelerini bilmiyoruz. Aşıya karşı reaksiyonunu ve aşının buna karşı etkisini bilmiyoruz. Elimizde çok az veri var” açıklamasını yaptı.

Hollanda ise, İngiltere’deki mutasyon değiştirmiş virüs, Aralık ayı başında Hollanda’da da bir vakada görüldü. Almanya ile İsviçre’de bu yeni tip virüsle ilgili henüz bir bulguya rastlanmadığı açıklandı.

BioNTech aşısı işe yaramayabilir

Yeni virüs, özellikle daha önce aşı geliştirilen başat proteininde alışılmadık derecede çok sayıda genetik değişikliğe sahip. Yani, virüsün hücrelere girdiği proteinleri değiştiriyor ve aşıyı etkisiz kılabiliyor.

İngiltere’de kullanımına başlanan BioNTech/Pfizer aşısı da, bu proteine karşı bir bağışıklık oluşturuyordu. Yeni corona mutasyonuna karşı aşının işe yaramayabileceğinden endişe ediliyor.

Bu yeni tip virüsün rastlandığı Güney Afrika’ya da uçuşlar durdurulmaya başlandı.

Öte yandan, Der Spiegel Dergisi’ne konuşan Basel Üniversitesi bioteknoloji uzmanı Richard Neher, “Başak protein oldukça büyük bir proteindir ve insanın bağışıklık sistemine bir çok noktadan saldırır. Sadece bir tür mutasyonun, aşıyla tanımlanmış yeni korumayı tamamen devre dışı bırakabileceğini sanmam. Ama şu an için bir şey söylemek erken. Ama aşı ile bu tür mutasyona uğramış virüsün tanınmaması ve vücudun reaksiyon göstermemesi de mümkün olabilir. Artık önümüzdeki yıllarda virüsün bu şekilde daha fazla mutasyona uğrayacağını sanmam” diye konuştu.

Fransa, AB ile işbirliği yapacak

Fransız basınında yer alan haberlerde ise Fransa hükümetinin AB ile işbirliğini değerlendirdiği belirtildi.

İtalya’da da mutasyonlu virüs görüldü

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, Roma Celio Askeri Hastanesi’ndeki bir hastada mutasyonlu corona virüsününün tespit edildiğini açıkladı. Speranza, hastanın İngiltere’den İtalya’ya giriş yaptığını ve karantinaya alındığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Luigi di Maio da yeni mutasyonun corona virüsünün bulaşma endeksini yüzde 0,5 oranında arttırabileceğini belirtti.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, İngiltere’de Covid-19’un daha hızlı bulaşan yeni bir türünün keşfedildiğini açıklanmasının ardından bu ülkeyle olan hava yolu ulaşımının 6 Ocak tarihine kadar askıya alan bir kararnameyi imzaladıklarını açıklamıştı.


Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

Aşı fiyatı tartışması: Gizli bilgi paylaşılınca aşıyı ucuza alanlar belli oldu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.