ABD karıştı: Trump yandaşları kongre binasını bastı!

ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçileri, başkent Washington DC’de bulunan kongre binasını bastı. Polis ekipleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olay nedeniyle Washington’da sokağa çıkma yasağı kararı alındı. ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden açıklama yaptı.

ABD karıştı: Trump yandaşları kongre binasını bastı!

ABD karıştı: Trump yandaşları kongre binasını bastı!

ABD Kongresi yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplanırken, Trump destekçileri başkent Washington DC’de “Çalmayı Durdur” mitinginde bir araya geldi. Binlerce Trump destekçisinin katıldığı mitingin ardından göstericiler Kongre binasına girdi.


Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, “ABD Trump’ı istiyoruz”, “Biz kazandık”, “Özgürlük” ve “Çalmayı bırakın” sloganları atarak, kongre binasına girdi.

Bazı göstericiler polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen göstericiler ikinci polis barikatını da aşmayı başardı. Polis ekipleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Kongre binası çevresinde çıkan olayların ardından binanın kilit altına alındığı belirtildi. Protestocuların kongre binası kapılarına vurdukları bildirildi. CNN’de yer alan habere göre, kongre binasında yer alan Meclis katı boşaltıldı.

Schumer ve Pelosi’den Trump’a çağrı

Senato lideri Chuck Schumer ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ı protestocuların derhal gitmesini talep etmeye çağıran ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, ‘Başkan Trump’ı tüm protestocuların ABD Kongre Binası ve Senato’yu derhal terk etmesini talep etmeye çağırıyoruz’ denildi.

abd capitol kongre binası

‘Trump’ın hesaplarını askıya alın’ çağrısı

Olayların şiddetlenmesinin ardından Trump’ın hesaplarını askıya alma çağrıları arttı. Binlerce ABD’li, teknoloji şirketlerine ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesaplarının askıya alınması için çağrıda bulundu. Facebook ve Twitter, bu çağrılara henüz yanıt vermedi. ‘The Anti-Defamation League’ tarafından Trump’ı isyanı teşvik etmek ve şiddeti teşvik etmekle suçlayan bir bildiri yayınladı.

Pence: Şiddet ve yıkım derhal durmalı

Sosyal medya hesabından olaylara ilişkin paylaşım yapan Başkan Yardımcısı Mike Bence, ‘ABD Kongre Binası’nda gerçekleşen şiddet ve yıkım durmalı, derhal durmalıdır. Dahil olan herkes emniyet güçlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır ancak Meclisimize yapılan bu saldırı hoş görülmeyecek ve olaya karışanlar sonunda yargılanacaklardır’ ifadesini kullandı.

‘Şiddete katılan herkes tutuklansın’

Trump’ın eski Ulusal İstihbarat Direktörü Richard Grenell, ABD Kongre Binası’nda şiddete katılan herkesin derhal tutuklanması gerektiğini söyledi.

https://twitter.com/ElijahSchaffer/status/1346901420147167232

Olaylarda bir kadın vuruldu

CNN’de yer alan habere göre, yaşanan protestolar sırasında bir kadın göğsünden vuruldu. Kadının durumunun kritik olduğu belirtildi.

‘Diğer ülkeler ABD’ye gülüyorlar’

Wisconsin’den Cumhuriyetçi Temsilci Mike Gallagher, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin Washington’daki olayları gerçek zamanlı olarak izlediklerini ve ‘ABD’ye güldüklerini’ söyledi. Gallagher, ‘Çin’in arkasında yaslanıp güldüğünü düşünmüyorsak, o zaman kendimiz kandırıyoruz. Kes şunu! Bitti. Seçim bitti’ ifadesini kullandı.

‘Üyeler adı açıklanmayan bir yerde’

Meclis ve senato üyelerinin güvenli ve adı açıklanmayan bir yere götürüldüğü belirtildi.

Trump: Şiddete hayır!

Sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yapan Trump ‘ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır. Unutmayın, biz kanun ve düzen partisiyiz’ dedi.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346928882595885058


Takviye ekip gönderildi

ABD’de Kongre binasına düzenlenen baskında göstericilere müdahalesi yetersiz kalan Kongre polisi, federal yetkililer de dahil olmak üzere daha fazla kolluk kuvvetinden yardım istedi. Ayrı bir kolluk kuvveti kaynağından gelen habere göre, DC Metropolitan Polis Departmanının Kongre polisine yardımcı olmak için CDU müfrezeleri (Sivil Ayaklanma Birimleri) dahil olmak üzere daha fazla destek gönderdiğini belirtti.

abd darbe girişimiSilahlar çekildi

Protestocuların kongre binasına girmesin ardından polis kapıların açılmaması için barikat kurdu ve silahlarını çekti.

Gaz maskeleri takıldı

Meclis içerisinde yer alan polis, protestoculara karşı Meclis içerisinde yer alan senato ve kongre üyelerine koltukların altında yer alan gaz maskelerini takmalarını söyledi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Çıkan olaylar sonrası Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda, başkentte yarın sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Bowser, “Sokağa çıkma yasağının olduğu saatlerde, Belediye Başkanı tarafından belirlenen kişiler dışında hiç kimse, araba veya başka bir ulaşım yöntemiyle yürümeyecek, bisiklete binmeyecek, koşmayacak, ayakta durmayacak veya motorlu araç kullanmayacaktır’ denildi.

abd capitol

Pence binadan çıkarıldı

‘Senato Başkanı’ sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı.

Oylamaya ara verildi

Protestocuların kongre binası çevresindeki bariyerleri aşması ve bölgede tansiyonun yükselmesi nedeni ile seçilmiş Başkan Joe Biden’ın tescil oylamasına ara verildi.

‘Darbe girişimi’

Trump’ın çağrıları sonrası kongre binasına yürüyen protestocularla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçi Adam Kinzinger, olayları ‘darbe girişimi’ olarak nitelendirdi.

abd capitol

Trump çağrı yaptı

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan ABD Başkanı Trump, protestolara ilişkin ‘Lütfen başkent polisini ve emniyet teşkilatımızı destekleyin. Onlar gerçekten ülkemizin yanındalar. Huzurlu kalın!’ açıklamasını yaptı.

ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’dan açıklama

joe biden

ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden ise olaylar için “Demokrasimizi benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Başkentteki kaos görüntüleri ABD’nin kim olduğunu göstermiyor. Şu an sona ermeli. Yapılan protesto değil bir kalkışmadır. Bu çeteye geri çekilmeleri ve demokrasinin işlemesine izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Daha önce de dedim; iyi de olsa kötü de olsa bir başkanı sözleri önemlidir,” dedi. Biden, Trump’a da “Ulusal televizyona çık ve şimdi yeminini tut ve anayasayı savun ve bu ablukanın bitmesini talep et,” diyerek çağrıda bulundu.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan Amerika’da yaşanan olaylarla ilgili flaş açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Amerika’da meydana gelen olaylarla ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakanlığın açıklamasında, Amerika’daki olayların endişe ile takip edildiği belirtildi.

Amerika’da başkanlık seçimlerini kaybeden Trump taraftarları, ABD Kongre binasına girdi. Trump taraftarlarının binayı basmasının ardından olayların şiddeti arttı. Başkan yardımcısı Pence bina dışına çıkarılırken, Washington’da 12 saatlik sokağa çıkma yasağı kararı alındığı belirtildi. Diğer yandan, Biden’in başkanlığının tescil edileceği görüşmenin de durdurulduğu kaydedildi.

Amerika’daki olaylar devam ederken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan da ABD’deki olaylarla ilgili açıklama geldi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün kongre binasının göstericiler tarafından basılması ile teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.

dışişleri abd

Dış Politika


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.