Boğaziçi Üniversitesi’ne polis tarafından kelepçe takılmasına soruşturma

Boğaziçi Üniversitesi kapısına kelepçe takılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Kelepçeyi takan polis “İnisiyatif kullandım” dedi. Öğrenciler eylem çağrısında bulunmuştu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığı duyurdu.

boğaziçi kelepçe

Boğaziçi protestosu: Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşler yasaklandı!

Eski AKP Milletvekili Adayı Melih Bulu’nun Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs önünde toplanma çağrılarını engellemek isteyen İstanbul Valiliği, Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını açıkladı.


“Susmayacağız, kabul etmeyeceğiz ve vazgeçmeyeceğiz. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın, arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşsun” diyen öğrenciler bugün saat 14:00’te Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapısı önü için eylem çağrısı yapmıştı.

Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yapılması planlanan toplanmanın toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek, bu ilçelerimizde her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş yasaklanmıştır” dedi.

“Her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş yasaklanmıştır”

Ali Yerlikaya

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saygıdeğer İstanbullular, Bazı sivil toplum kuruluşları ve topluluklar tarafından basın ve sosyal medya yoluyla Boğaziçi Üniversitesi kampüsü önünde bugün toplanma çağrıları yapılmaktadır. Beşiktaş ve Sarıyer İlçelerimizin Hıfzıssıhha Kurulu kararları ile yapılması planlanan toplanmanın toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek, bu ilçelerimizde her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş yasaklanmıştır.

Değerli Hemşehrilerim, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve kanunlar önünde herkes eşittir. Bütün vatandaşlarımızdan beklentimiz; konusu suç teşkil edecek her türlü tutum ve davranışlardan kaçınılması ve aklıselim davranılmasıdır. Güvenlik güçlerimiz, hepimizin huzur ve güvenliği için daima görev başındadır. Gücünü milletimizin engin sevgisi ve yasalarımızdan alan polisimiz; her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği görev, yetki ve sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Hisarüstü ablukada

Boğaziçi protestosu: Beşiktaş ve Sarıyer gösteri ve yürüyüşler yasaklandı!

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Kayyum Rektör Bulu’ya karşı saat 14:00’te eylem çağrısı yapmasının ardından kampüsün bulunduğu Hisarüstü sabahın erken saatlerinde polis ablukasına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına takılan kelepçeyle ilgili inceleme başlatıldı

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs ana giriş kapısı önünde yapılan eylem sırasında demir sürgülü kapıya kelepçe takılması ile ilgili inceleme başlatıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde olaylı protestolar sırasında güney kampüs ana girişindeki demir sürgülü kapıya takılan kelepçeyle ilgili inceleme başlatıldı.

Edinilen bilgilere göre kelepçenin üniversitenin özel güvenlik görevlilerine ait olduğu ortaya çıktı.

Yapılan incelemede kelepçenin kapıya Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde görevli bir polis memuru tarafından takıldığı belirlendi.

Kapıya kelepçeyi takan polis: İnisiyatif kullandım

kelepçe

Polis memurunun üst amirlerinden talimat almadan kelepçeyi kapı demirlerine taktığı tespit edildi.

Olayla ilgili bilgisine başvurulan polis memurunun inisiyatif kullanarak kelepçeyi demir kapıya açılmaması amacıyla taktığını söylediği kaydedildi. Olayla ilgili kapsamlı incelemenin sürdüğü belirtildi. (DHA)

Boğaziçili akademisyenler rektörlüğe sırtını döndü

Boğaziçili akademisyenler rektörlüğe sırtını döndü

Boğaziçi Üniversitesi’ne daha önce AKP’den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor. Üniversitedeki akademisyenler bugün üniversite kampüsünde yapılan devir teslim törenini Rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto etti.


Çıplak aramayı reddeden öğrencilere darp iddiası

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan rektör protestosunda gözaltına alınan öğrencilerden bazılarının çıplak arama girişimine direndikleri için darbedildikleri öğrenildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanmasına tepkiler dinmezken, sabah saatlerinde çok sayıda öğrenci dün protesto gösterisine katıldıkları için evleri basılarak gözaltına alındı.

gözaltı

Vatan Emniyet’te öğrencilerin bir kısmıyla görüşen avukat Engin Kara, görüşme esanasında bazı öğrencilerin çıplak arama işkencesinin kendilerine dayatıldığını, direndikleri için de darbedildiklerini beyan ettiklerini anlattı.

Gözaltıların tamamının Boğaziçililerden oluşmadığını, desteğe gelen üniversite öğrencilerinin de aralarında bulunduğunu ifade eden Kara şöyle konuştu:

“28 kişilik gözaltı listesi var, 17’si gözaltında. Vatan Emniyet’te bekletiliyorlar ve 2 günlük gözaltı süresi konuldu. “2911’e muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlamasından soruşturma açılmış. Şu an dosyada başka bir şey göremiyoruz. Olay tutanağında ise, “Melih seni sevmiyoruz”, Kayyım rektör istemiyoruz”, “Polis üniversiteden defol” gibi sloganlar yer alıyor.

Kara görüştüğü öğrencilerden birkaç tanesinin çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını anlattıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Emniyet’e getirdiklerinde çıplak arama yapılmaya çalışılmış. Direnince aramayı yapmamışlar ama öğrencileri darbetmişler.”

Öğrencilerin evlerine çok sert şekilde girildiğini de kaydeden Kara, gözaltındakilerin durumlarının genel olarak iyi olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Melih Bulu’nun Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından öğrenciler, dün öğleden sonra okul önünde kitlesel bir protesto düzenlemişti. Polis ise öğrencilerin okula girişine, kapıya kelepçe takarak engel olmak istemişti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden AKP Melih Bulu rektör protesto

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Eski AKP Milletvekili Adayı Melih Bulu’nun okullarına rektör atanmasını protesto etmesiyle ilişkili olarak 17 kişi dün sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. Eyleme katılan 11 kişinin de arandığı öğrenilmişti. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise gözaltına alınanların 15’inin ‘öğrenci olmadığını’ ileri sürmüştü. Çataklı ayrıca, eylem sırasında polislere yönelik olarak atılan sloganları da ‘hadsiz’ şeklinde nitelendirmişti.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler, rektör devir- teslim törenine de tepki göstererek Rektörlük binasına sırtlarını dönmüştü. Öğrenciler ise “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları ile Bulu’ya istifa çağrısı yapmıştı.

Tartışma 2016 yılındaki KHK’ya dayanıyor

2016 yılında ilk kez “seçilmiş” değil, “atanmış” bir rektör göreve getirilirken o dönemki rektörlük seçimlerinde oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kıran Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yerine seçimlerde aday bile olmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan göreve atanmıştı. Bulu’nun göreve getirilmesiyle bu kez de kurum dışından bir rektör atanmış oldu.

gülay barbarosloğlu

2012-2016 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde rektörlük yapan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, 2016’da seçimde 403 oyun 348’ini almasına rağmen görevine devam edememişti.


Söz konusu durum ise 2016’ya dayanıyor. OHAL sürecinde 29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan 675 ve 676 sayılı KHK’larla üniversitelerde rektörlük seçimi kaldırılmış, YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından rektörü atama yetkisi cumhurbaşkanına verilmiş ve bin 200’ün üzerinde akademisyen meslekten ihraç edilmişti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ev baskını: Gözaltına alındılar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.