Tarım Bakanlığı’nın İBB mobil halk ekmek büfelerini genelgeyle yasakladığı iddiası

Tarım ve Orman Bakanlığı, ekmek satışına ilişkin yayımladığı genelgede mobil araçlarda ekmek satışını yasakladı. Bakanlığın yayımladığı genelge ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mobil ekmek büfelerinde ekmek satışı da yasaklanmış oldu. Ancak Bakanlık daha sonra bir açıklama yayımlayarak söz konusu genelge ile İBB mobil ekmek satışının yasaklanmadığı belirtildi.

mobil halk ekmek satış yasak

Tarım Bakanlığı, İBB’nin mobil halk ekmek büfelerini genelgeyle yasakladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı 20 Ocak 2021 tarihli genelgede, mobil araçlarda ekmek satışı yasaklandı.


Yayımlanan genelge ile birlikte artık pazarlar dışında seyyar araçlar ve mobil araçlar ile manav, kasap ve sokaklarda ambalajsız veya ambalajlı ekmek, diğer ekmek çeşitleri ve pide satışı yapılamayacak.

Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge şöyle:

mobil ekmek genelge

İBB’den ilk açıklama

İBB Sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabından konuya dair şunları söyledi:

“İstanbul Halk Ekmek, mobil hizmet araçları ile İstanbullulara sağlıklı ve ucuz ekmek hizmetini her koşulda sürdürecektir. Vatandaşlarımız kamuoyuna yansıyan haberlerle ilgili endişe etmesin. Gerekirse ihtiyaç duyduğunuz ekmeği evinize teslim ederiz.”

Öte yandan İBB Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Özgen Nama sosyal medya hesabından ekmek dağıtımına devam edeceklerini açıkladı. Nama, “Yarın 40 noktada, 40 mobil araçla halka ucuz ve sağlıklı ekmeği ulaştırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Güncelleme 22.01.2020 TSİ 07:15

Tarım ve Orman Bakanlığı: Mobil büfelerde ekmek satışını yasaklayan bir genelge söz konusu değildir

Tarım ve Orman Bakanlığı, mobil araçlarda ve İBB’nin ekmek büfelerinde ekmek satışını yasakladığına ilişkin çıkan haberlere ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, İBB’nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan bir bildirimi/genelgesi söz konusu değildir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında çıkan ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belediyelere ait araçlarla ve belediyelerin kendi büfelerinde ekmek satışını yasakladı’ haberleri üzerine açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Sosyal medya mecralarında ve kimi basın yayın organlarında ‘Tarım ve Orman Bakanlığı Mobil araçlarda ve İBB’nin ekmek büfelerinde ekmek satışını yasakladı’ iddiası adı altında yapılan haberler ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddialar kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle birlikte Bakanlığımızı karalama maksadı taşımaktadır. Nitekim, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 04.01.2012 tarihinde yayımlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ ile tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, muhafaza, taşıma ve pazarlanmasına yönelik özellikler belirlenmiştir.”

Bakanlık, söz konusu talimatın 21.01.2021 tarihinde ‘Konutta Ekmek Üretimi Talimatı’ başlığı ile yayımlandığını belirterek, Bakanlığa ait İBB’nin mobil büfeler ile ekmek satışını yasaklayan bir talimatının söz konusu olmadığını vurguladı.

tarım

Ne olmuştu?

İstanbul’da İstanbul Halk Ekmek (İHE) büfelerinde yoğun kuyruklar oluşmaya başlayınca, İBB yönetimi çareyi yoksul mahallelerde büfeler açmakta bulmuştu. Ancak bu teklif İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine İBB yönetimi 40 noktada Mobil Halk Ekmek büfeleri götürmeye başlamıştı.

İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, yeni uygulamaya konulan ‘mobil halk ekmek büfeleri’ni, “Her şey reklam için” diyerek eleştirmişti.

İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise “Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz” diyerek tepki göstermişti.

AKP’li Göksu: Her şey reklam için!

İBB Meclisi AKP Gurup Başkanvekili Tevfik Göksu, Mobil Halk Ekmek Büfesi olarak hizmet veren minibüslerin camında İBB yazmasını, reklamcılık şeklinde değerlendirdi. Göksu Halk Ekmek büfeleriyle ilgili olarak özetle şunları söylemişti:

• Mesele halk ekmeğin İstanbullulara ulaşması mı? İstanbul’un her sokağında bakkal var, hiçbir maliyeti yok, verin bakkallara, dağıtsın ekmeği. Niye vermiyorsunuz? Ben araştırma yaptım. Bir Halk Ekmek büfesi, en iyi kazandıran Halk Ekmek büfesi, 3 bin lira kazandırıyor. O ekmeği bakkallara dağıtsanız, minibüslere verdiğiniz o 600 bin lirayı da İstanbulluların başka hizmetine kullansanız daha iyi olmaz mı? Ama o zaman 40 arabanın camında İBB yazmayacak. Reklam nasıl olacak? Her şey reklam için.

İYİ Parti’li Özkan: Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz!

İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, yeni Halk Ekmek büfeleri açılmasını engelleyen AKP Grubu’na yüklenmiş, özetle şu ifadeleri kullanmıştı:


• Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz. Öneri olarak getirilen sayıyı reddettiniz. Eğer bu Halk Ekmek büfelerinin 30 yıldır kimlere verildiğini öğrenmek istiyorsanız bu konuda ben size yardımcı olabilirim. Bu veriler var elimde, liste olarak.

AKP’den İBB’nin başlattığı Mobil Halk Ekmek büfelerine itiraz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.