Suç işleyen eylemiyle suçlanmalı, kimliğiyle değil!

Yarın LGBTİ bireyler değil de birkaç heteroseksüel, dini değerlere hakaret ederse tüm heteroseksüeller sapkınlıkla suçlanabilir mi? Suç işleyen yaptığı eylemiyle suçlanmalı, kimliğiyle değil. Bırakın artık işinize gelmeyeni yobaz, terörist, gâvur, ibne diye yaftalamayı.

Suç işleyen eylemiyle suçlanmalı, kimliğiyle değil!

Ortada bir suç varsa, suç işlediği şüphesi doğmuş kişiler tutuklanıyor, sorgulanıyor ve yargılanıyor. Yargılama sonunda cezaya hükmedilirse, o kişiler suçlu ilan ediliyor ve cezalandırılıyor. Ancak o kişilerin cinsel tercihleri, dini inançları ya da siyasi görüşleri, ortada cinsel taciz, dini baskı veya yasadışı propaganda gibi durumlar yoksa işledikleri suçla ilişkilendirilemez.

Başörtülü birkaç öğrenci Atatürk’e hakaret etti diye o üniversitedeki tüm başörtülü öğrenciler sapkın olarak yaftalanabilir mi? Hepsi toplu şekilde polis şiddetine maruz bırakılabilir mi?


Bir imamın bir çocuğa tecavüz etmesi, tüm imamların tecavüzcü olarak nitelendirilmesini mi gerektirir?

Kendinden olmayan herkes düşman ve sapkın mıdır?

Kendinden olmayan herkes düşman ve sapkın mıdır?

Kendinden olmayanları düşman ve sapkın ilan etmek, kendinden olup suç işleyenlere ses çıkarmamak fazlasıyla rahatsız edici. O kadar rahatsız edici ve tehditkar ki, gencecik beyinlere korkuyu salıyor. Belli bir kimliğe bürünmezlerse, zulme uğrayacakları korkusu.

LGBTİ birey olmak, bir tercihtir. O bireyler de seninle aynı anayasal haklara sahiptir. Benzer hayat tercihlerine sahip olmamak, sana herhangi bir üstünlük getirmez.

Örneğin LGBTİ bireyin yaptığı hırsızlık, heteroseksüel bireyin hırsızlığından daha mı büyük bir hırsızlık suçu sayılmalıdır?


Yarın Kâbe’ye saygısızlık eden kişiler çıkıp biz heteroseksüeliz derlerse, bu sefer de tüm heteroseksüeller mi sapkın olmakla suçlanacak?

Değerlerine saygı bekliyorsan başkalarının tercihlere saygı göstermelisin

Sen insanların cinsel tercihine saygı göstermiyorsan, neden onların senin inancına saygı göstermesini bekliyorsun? Dini inanca saygısızlık ne kadar rahatsız ediciyse, cinsel tercihe saldırı da o kadar rahatsız edici.

Çeşitli cinsel tercihler, onlarca siyasi görüş ve yüzlerce inanış var. Herkes için bunlardan biri doğru. Ancak senin doğru olarak seçtiklerinin diğer insanlar için de doğru olma zorunluluğu yok.

Birine ineğe tapmak saçma gelir, diğerine denizi ikiye yarmak. Biri sağcılığı yanlış bulur, diğeri solculuğu kendine uzak görür. Saçma, yanlış veya uzak bulmak, düşmanlık gerektirmez.


Aslolan her insanın eşit haklara sahip olduğu gerçeğini kabul etmektir. Tıpkı LGBTİ bireyler ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri gibi!

Türkiye’de ilk 100’e giren Boğaziçi öğrencisi ‘Belki de gözaltına alınacağım’ dedi, canlı yayında yaşananları anlattı


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.