Dünyada ilk: California’da 3D yazıcıdan çıkma doğa dostu villalar

Dünyada bir ilk: ABD’nin California eyaletinde 3D yazıcıdan çıkma doğa dostu villalar Evler, Palm Springs ve Joshua Tree Ulusal Parkı yakınlarındaki Coachella Vadisi’nde 20 dönümlük bir arazi üzerinde yer alacak.

california 3D yazıcıdan çıkma doğa dostu villalar

Dünyada ilk: California’da 3D yazıcıdan çıkma doğa dostu villalar

Fiyatı 595 bin dolardan (yaklaşık 4 milyon 735 bin TL) başlayan 15 ev, Palm Springs ve Joshua Tree Ulusal Parkı yakınlarındaki Coachella Vadisi’nde Rancho Mirage’da 20 dönümlük bir arazi üzerinde yer alacak.


Proje, emlak grubu Palari ile patentli “hafif taş madde”den yapılmış prefabrik modüler panellerden oluşan bir kit üretmek için 3 boyutlu yazıcılar kullanan sürdürülebilir ev inşa hizmeti Might Buildings’in ortak girişimiyle gerçekleştiriliyor.

Palari, doku malzemesinin piyasanın en güçlüsü olmasının yanı sıra yangına, suya ve termitlere karşı da dayanıklı olduğunu belirtiyor.

Palari CEO’su Basil Starr, The Independent’a gönderdiği epostada, söz konusu yöntemin inşaat atıklarının yüzde 99’unu ortadan kaldırdığını ifade etti. Ayrıca projelerin geleneksel inşaatların yarı süresinde tamamlanmasını da sağlıyor.

Binalar, iklim krizine yol açan yıllık küresel sera gazı salımının yaklaşık yüzde 40’ını üretiyor. Karbon ayak izinin azaltılması için sektörde hızlı bir yeniliğe ihtiyaç duyuluyor.

Şirket, Rancho Mirage evlerinin net sıfır enerji tüketimli olmalarını sağlayacak biçimde güneş enerjisiyle çalışacağını belirtiyor. Öte yandan evler, elektrik şebekesine de bağlanacak ve gerektiğinde arzdan yararlanabilecek (aynı zamanda ürettikleri fazla elektriği satma imkanına da sahip olacaklar). Tesla Powerwall bataryaları ve elektrikli araç şarj ünitesi ekleme seçeneği de yer alacak.

3D villalarda tüm mekanlar sürdürülebilir olacak

Üç yatak odası, iki banyosu, bir verandası ve bir yüzme havuzu bulunacak 134 metrekarelik konutların fiyatı 595 bin dolardan başlıyor. CNN, alıcıların isterlerse söz konusu konutlara ilave 255 bin dolar (yaklaşık 2 milyon 23 bin TL) karşılığında 65 metrekarelik 2 yatak odalı ve bir banyolu mülk ekleyebileceğini belirtiyor.


3d ev kaliforniya abd
3d villalar

Şirket, ateş çukurları, dış mekan jakuzileri, kabinler ve açık hava duşlarının lüks eklentiler arasında yer aldığını ve 3D baskılı olmayan tüm iç mekanların da sürdürülebilir olacağını ifade ediyor.

Emlak kuruluşu Zillow, Rancho Mirage’da konutların ortalama fiyatının 592 bin 295 dolar (yaklaşık 4 milyon 705 bin TL) olduğunu belirtiyor.

Mahallenin temelini Eylül’de atacak olan şirketler, projeyi 2022 baharında tamamlamayı planlıyor.

Palari Villaları isimli projeyi bu ay duyuran şirkete binlerce talep yağdı. Palari Grubu, sıfır enerji tüketen ev ve toplulukları Kaliforniya genelinde inşa etmeyi planladığını ifade ediyor.

Yeni teknolojinin inşa sürecini basitleştirmesi ve hızlandırmasıyla birlikte sıfır enerji tüketen binalar ABD’de farklı iklimler genelinde gittikçe yaygınlaşıyor.

Teksas merkezli ICON firması, 2018’de inşaat izni alarak ABD’de 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş bir ev inşa eden ilk şirket olmuştu. Şirket şu anda Austin’de 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş 2 ila 4 odalı evleri satmak için geliştirici 3Strands ile birlikte çalışıyor.


Hollanda’da ise Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Milestone Projesi adı altında 3D yazıcıyla üretilmiş betonarme kiralık evlerden oluşan bir mahalle inşa ediyor. Milestone Projesi konutları, betonu robotik bir kolla dökerek malzeme atığını ve nakliye masraflarını azaltacak 3 boyutlu bir yazıcı kullanarak sahada inşa edilecek. (Independent Türkçe)

Prefabrik evler pandemiden kaçanların ekonomik tercihi oldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.