Kalıcı ve sağlıklı kilo verme: Yağ yemezsen zayıflayamazsın!

Kalıcı ve sağlıklı kilo vermenin yolu doğru bir beslenme modelinden, hareket etmekten ve yeterli kaliteli uykudan geçiyor diyen Dr. Ümit Aktaş, 10 maddede sağlıklı zayıflamanın yollarını sıraladı.

kalıcı kilo verme yağ

Kalıcı ve sağlıklı kilo verme: Yağ yemezsen zayıflayamazsın!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte zayıflama amaçlı diyetler ve kürlere ilgi artmaya başladı. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için yapılabilecekler hakkında önerilerde bulunan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “İşe yaramayan diyetleri ve doğru bildiğiniz yanlışları unutun! Sanılanın aksine yağdan uzak kalarak değil, sağlıklı yağları tüketerek zayıflayabilirsiniz. Yağın glisemik indeksi sıfırdır” dedi.


10 maddede kalıcı ve sağlıklı kilo verme:

  • Zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı yağları bolca tüketin
  • Probiyotik zengini beslenin
  • Başta buğday olmak üzere, kan şekerinizi yükselten yiyecekleri tüketmeyin
  • Mevsim sebzelerini sıklıkla tercih edin
  • Tatlandırıcılardan, diyet içeceklerden uzak durun
  • Magnezyum zengini beslenin
  • Omega 3 değerinizi yüksek tutun
  • Yağlı kuruyemişler tüketin
  • Hareket edin
  • Uyku faktörünü unutmayın

Besinlerin kalorilerine değil glisemik indekslerine bakın

Tüm yaşamınız boyunca formda olmak, sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız şekerden, tatlıdan, kepekli ve tam buğday ekmeği de dâhil olmak üzere tüm buğday ürünlerinden, yani kan şekerini yükselten tüm yiyeceklerden uzak durun ve sağlıklı yağlar tüketin diyen Dr. Ümit Aktaş, zayıflamak için doğru beslenme modelini anlattı:

Bilinenin aksine yağ tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur, bize kaliteli ve yüksek enerji verir. Diyetinizden yağı çıkardıkça onun yerine daha çok karbonhidrat tüketmeye başlarsınız. Karbonhidratlar da kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Yağı kısıtladıkça, yağsız beslendikçe bırakın kilo vermeyi daha çok kilo alırsınız. Örneğin yağı tamamen alınmış ya azaltılmış sütlerde yağı azaldıkça şeker yoğunluğu da artar. Yani süt ne kadar yağsızsa şeker oranı da o kadar yüksektir.

Eğer sizi fazla kilolardan koruyacak bir şey varsa o da sağlıklı yağlardır. Yağın glisemik indeksi sıfırdır ve kan şekerinin aniden yükselmesini önler. Besinlerin kalorilerine değil glisemik indekslerine bakın. Tereyağı, tüm hayvansal yağlar ve saf sızma zeytinyağı kan şekerinizin dengeli seyretmesinde en önemli yardımcınızdır.

Sabah kahvaltınızda bol tereyağlı yumurta olsun, yanına tam yağlı peynirinizi ve zeytininizi yiyin, kendinizi saatlerce tok hissedersiniz. Sıklıkla yapılan hata iki dilim kepek ekmeği yanına yağsız peynir yemektir. Bu beslenme ile iki saat sonra açlık krizine girer, öğlen yemeğine kadar dayanmakta zorlanırsınız. Sağlıklı yağları azaltmak size yarar değil aksine zarar verir.

Doğru kombinasyon ile açlık ataklarına son verin

Sağlıklı yağların yanına protein de eklediğinizde saatlerce acıkmaz, açlık atakları yaşamazsınız diyen Dr. Ümit Aktaş; “Derisi alınmamış tavuk eti, somon, hamsi, palamut gibi yağlı balıklar ve kırmızı ette bu mükemmel ikili bir arada bulunur. Yumurtayı bol tereyağı ile pişirdiğinizde, ev yoğurdunu içine ceviz, badem ya da fındık katarak yediğinizde de sizi uzun süre tok tutacak birlikteliği yaratmış olursunuz.


Yağ ve protein kombinasyonunun yanına mevsim salatası ya da mevsim sebzeleriyle hazırlanmış zeytinyağlı bir yemek ve ev yoğurdu, evde kurulmuş turşu gibi zengin probiyotik kaynaklarını eklediğinizde ise ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini, vitaminleri alır, diyet yapmadan kilo verirsiniz. İşlenmiş yiyecekleri, tatlı, ekmek, makarna, börek, çörek gibi zararlıları hayatınızdan çıkarıp beslenme modelinizi bu basit formül üstüne kurguladığınızda hem kilonuzun hem de sağlığınızın kontrolünü ele almış olacaksınız” dedi.

Kilo vermede yardımcı güçler neler?

Sihir kan şekerinin dengeli seyretmesini sağlayan bir beslenme modelinde diyen Dr. Ümit Aktaş, zayıflamaya yardımcı öncelikli bitkileri sıraladı:

Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırır ve yağ yıkımını artırır.

Ananas: İçinde bulunan bromelain adlı bir enzimle sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları çalıştırır.

Acı kırmızıbiber: Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını artırır. Ne kadar acı o kadar iyi.
Tarçın: Hem iştah kontrolünde önemli bir rol oynar hem de kandaki şekerin yağ olarak depolanmasını önler.

Avokado: Kan şekerini dengeler.


Yağlı kuruyemişler: Badem, ceviz, fıstık, fındık gibi kuruyemişler düşünülenin aksine zayıflamanıza yardımcı olurlar. Omega-3 zengini, glisemik indeksi düşük bu değerli besinlere diyetinizde mutlaka yer verin.

Kilo vermeyi zorlaştıran 10 etken: Neden kilo veremiyorum?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.