Borsa İstanbul, ASELS, DXY grafik yorumları: ECB, Covid-19 ve riskler

Bugün dolar biraz güç kaybederken, majör borsalar yükselişe devam ediyor. Yatırımcılar ise, teknolojinin kazanç artışı beklentilerinden daha emin hissediyorlar. Fakat, Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası açıklaması, bu haftanın en önemli risklerinden biridir. Altın ise 470 TL ile yatırımcıların yüzünü güldürdü ancak henüz kat etmesi gereken çok yol var.

DXY grafik

Dahası, ECB’nin iki seçeneği var – bu fırsatı ileriye dönük yorumlamak için erken. Ancak birçok mecra, Avrupa ülkelerinin üçüncü virüs dalgasını kontrol altına aldığını belirtiyor.

Tsla stock ABD NASDAQ endeksinin önemli bir göstergesi ve bugün yüzde 0.91 düşerek 725 dolardan çizgisine devam ediyor.

bist100
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur.

BIST 100, 1330.48 seansı kapattı. Performans olarak haftalık %-5.59 ve aylık %-12.98 yüzdelerini görmekteyiz. İndikatörlerin rating’i Nötr sinyali veriyor.

Stokastik %K (stoch) çizgisi %95,052 seviyesindedir. Trend çizgisinden fiyatlanma ve hacme baktığımızda genel anlamda Al sinyalleri alınmaktadır. Fib al fırsatı olarak yorumlanabilir ancak yatırımcılar altına yönelmiş durumda.

aselsan hisse senedi
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur.

Aselsan hisse grafik varlığın 14.5 TL fiyatında (%−2.82) seansı kapattığını net bir şekilde gösteriyor. Hacim bazında 12.648M adet al/sat işlemi gerçekleştiğini görmekteyiz. 10 günlük ortalama hacim 11.243M iken iki aylık ortalama hacim 23.147M’dir.

İlgili grafikten, genel bakış boyutunda reytinginin Güçlü Sat sinyali verdiğini görmekteyiz. Hisse senedinin piyasa değeri 34.018B olarak bulunuyor. Fiyat kazanç oranı ise 7.65.

Varlığı mali olarak incelediğimizde net kazancın (MY: Mali Yılda) 4.449B, net borcun (ESÇ: en son çeyrekte) 513.917M ve net marjın (SOİA: son on iki ayda) 27.63 olduğunu görmekteyiz.

Varlığın temettü getirisi oranına baktığımızda mali yılda %0.98 ve hisse başına temettünün ise 0.15 TL olduğu fark edilmektedir.

Performans olarak haftalık %−4.67, aylık %−3.01 ve 3 aylık %−21.15 yüzdelerini görmekteyiz. Bu sene performansı %−20.55 kar/zarar oranında bulunuyor.

52 hafta en yüksek 19.86 TRY(TL) ve 52 hafta en düşük 13.13 TRY olduğunu gözlemlemekteyiz. Volatilite yüzdesi %4.12 olarak bulunuyor.

Göstergeler (osilatörler/indikatörler): Tümünün toplamının ne kadar revaçta olduğuna baktığımızda genel sonuç Nötr diyor. Müthiş osilatör −0.81055875 S bandındadır.

ATR çizgisi 0.43434465 ve CCI20 çizgisi −182.85 N seviyesindedir.

MACD, seviye olarak −0.39469437 A ve sinyal olarak −0.40103063 aralıklarında bulunmaktadır. Momentum −1.11 S.

Göreceli Güç Endeksi’nin (RSI14) %32.45 N. Stokastik %K (stoch) çizgisinin %10.39 N ve Stokastik %D çizgisinin % 15.97 olduğu açıkça görülebilir.

Aroon up osilatörü, %14.29 seviyesinde ve Aroon down ise %100 bulunmaktadır. Hacim indikatörlerine bir bakış: Chakin Para Akışı (Chakin Money Flow) −0.14 yer alıyor. Para Akışı Endeksi (Money Flow Index) %32.25’dur. Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP)’ın 14.56666667 yer aldığı anlaşılabilir.

Peki boğa piyasasına dair bir hareket mümkün mü? Boğa ayı gücü −1.03516467 N iken, parabolic sar indikatörünün 14.22036124 A olduğunu takip etmekteyiz.

BHO50, yani son 50 günlük basit hareketli ortalamaların 16.292 S seviyesinde uç destek verebileceği söylenebilir. Bollinger bantlarının 20 günlük seviye aralığına baktığımızda, direnç seviyesinin 15.81120296 N TL ve destek seviyesinin 14.55579704 A TL olduğunu görmekteyiz.

Daha kolay anlatmamız gerekirse: haftalık bazda kuşbakışı baktığımızda Güçlü Sat ve göstergelere baktığımızda Güçlü Sat sinyali alınmaktadır. Bu düşüş ve 15 TL psikolojik seviye altı, halen al fırsatı olarak görülmediğinden kitlesel bir geri çekilme var.

Dolar endeksi DXY
Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur.

DXY, 91.152 seansı kapattı. Amerika dolar endeksi grafiğine baktığımızda performans olarak haftalık yüzde −0.41, aylık yüzde −2.22 ve 3 aylık yüzde 0.86 yüzdelerini görmekteyiz. Bu sene performansı yüzde 1.37 kar/zarar oranında bulunuyor.

İndikatörlerin rating’i Nötr sinyali veriyor. Müthiş osilatör −0.72843235 N seviyesindedir.

Kısaca, genel anlamda Sat sinyalleri alınmaktadır. İnce destek kırıldı, bir iyi bir kötü yanı var. Dolar güç kaybederken diğer majör paritelerde bir eşitlenme var ve piyasalar daha stabil. Ancak dolardaki volatilite uzun vadede piyasalara yansıyabilir.

Sonuç itibariyle, Akdeniz’de mavi vatana provokasyon barışçı ve diplomasi süreciyle devam ediyor. Helen jeostratejik bölgelerde tansiyon yükselebiliyor ve vatanımızda 2 haftalık bir Covid19 kapanmasından söz ediliyor. Bu sebeple Mayıs sonuna doğru olan borsalardaki güçlü bir düzeltme tekrar yapılanabilir.

Son olarak, piyasa okuryazarlığı ve yatırımcı kimliğinin gelişmesi için her küçük yatırımcının finansal grafik paylaşım platformlarında yer alması ve gözlemde bulunması önem arz etmektedir.

Okan ÖZDEMİR

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Borsa İstanbul, ASELS ve Dolar grafik: Kripto para mevzuatı

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.