Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Ramazan’da iki hafta kısmi kapanma

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı: Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz. Hafta içi sokağa kısıtlaması uygulaması saatini 19:00 – 05:00 arasına çekiyoruz. Zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecek. 

ramazan kısmi kapanma

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı, saat 15.25’te başladı ve 2 saat 40 dakika sürdü.

Ramazan’da iki haftalık kısmi kapanma açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler şöyle:


• Bugünkü toplantımızda süreci tüm boyutlarıyla yeniden değerlendirdik. Amacımız ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmaktır.

• Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz. Amacımız bu 2 haftalık süreçte vaka ve ölüm sayılarında azalma sağlamaktır. Şayet bu iki haftalık dönemde hedeflediğimiz tabloda beklediğimiz oranda iyileşmeyi göremezsek devamında çok daha sert uygulamaları görmemiz kaçınılmaz hale gelecektir.

• Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması devam ederken, hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması saatleri akşam 19:00 – sabah 05:00 olarak güncellenmiştir.

• Zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir.

• Bir süre önce ara verdiğimiz 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma sınırlandırmasını yeniden getiriyoruz.

• Kamuda saat 16:00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. Hamileler ve 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır.

• Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecektir.

• Eğitimde sınav sürecinde olan 8. Ve 12. Sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitim ile faaliyetlerini sürdürecektir.

• Yeme içme hizmeti veren işletmeler faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir.


• Lokanta ve restoranlar sadece belirlenen saatlerde paket ve gel al hizmeti ile hizmetlerini sürdürecektir.

• Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul vb tüm toplantılar ile kapalı alanda yapılan tüm etkinlikler bayram sonrasına kadar ertelenmiştir.

• Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar vb organizasyonlar gerçekleştirilemeyecektir.

• Uygulamalar yarın akşam saati itibariyle başlayacaktır.

Erdoğan’ın konuşmasından diğer öne çıkanlar:

Erdoğan, konuşmasına AB’ye mesajları ile başlayarak “Biz hala Avrupa Birliği tam üyeliği hedefine bağlıyız,” dedi.

“Geçtiğimiz hafta AB Konseyi Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı ülkemizde ağırlayarak gündemimizdeki konuları konuştuk. Gümrük Birliği, vize serbestisi, Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs’a kadar güncel gelişmelere kadar çok geniş yelpazeye yayılan bu gelişmenin ilişkilerimiz bakımından görüştük,” diyen Erdoğan, “Türkiye AB ile ilişkilerinde daima samimi ve şeffaf olmuştur. Başından beri AB’ye tam üyelik için gerekli şartları karşılayacak adımları birer birer attık. Demokratik ve ekonomik kriterler bakımından bizden sonra başvurduğu halde hızla üye yapılan ülkelerin çok önünde olduğumuz gerçektir. 18 Mart mutabakatı çerçevesinde üzerimize düşenleri fazlasıyla yerine getirerek düzensiz göç akınına Avrupa’nın uğramasının önüne geçtik.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti; “Geçtiğimiz Cuma günü Rusya Devlet Başkanı sayın Putin’le oldukça verimli telefon görüşmesini gerçekleştirdik. Rusya ile şartlar ne olursa olsun açık tuttuğumuz diyalog kanallarının bölgemizdeki krizlerin tehlikeli boyutlara ulaşmadan önüne geçilmesi hususunda gerçekten başarılı neticeler verdiğine inanıyorum. Rusya ile birçok alanda başarılı işlere imza attığımızı söylemek istiyorum. Hemen ertesi gün de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i İstanbul’da ağırladık. Sayın Zelenskiy ile Donbass krizi başta olmak üzere Kırım konusunda da ortak görüşte olduğumuzu bir kez daha teyit ettik.”

“Dün de Libya Başbakanı Dibeybe’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladık”, diyen Erdoğan, “Libya bizim için herhangi bir ülke değildir. Libya’nın bekasını önemsiyoruz. Bu ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne yapılan saldırılar karşısında yanında durmaktan hiçbir zaman çekinmedik. Verdiğimiz desteklerle Libya’nın yeniden huzura kavuşmasını sağladık.” ifadelerini kullandı.


Erdoğan konuşmasının devamın Türkiye ekonomisini övdü. Patates soğan alıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hibe ettiklerini söyleyen Erdoğan, finansal dalgalanmaların Türkiye’nin reel ekonomik durumunu yansıtmadığını ileri sürdü.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz: Yaz aylarında vaka sayıları gizlendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.