Mahkeme, ‘Zamanında şikayet edilmedi’ deyip istismar davasını düşürdü!

Kilis’te Mehmet Arzık adlı erkeğin cinsel istismarına maruz bırakılan E.Ö.’nün zamanında şikayette bulunmadığını gerekçe gösterilerek istismar yerine “Reşit olmayanla cinsel ilişki” suçundan devam eden dava, E.Ö’nün “Sanık beni tehdit ederek tecavüz etmiştir. Kendisinden korktuğum için şikayetçi olmadım” beyanına rağmen düşürüldü. Karara tepki gösteren aile, konuyu üst mahkemeye taşıyacak.

mahkeme istismar

Mahkeme, ‘Zamanında şikayet edilmedi’ deyip istismar davasını düşürdü! Kilis’te 15 yaşındayken Mehmet Arzık isimli erkek tarafından istismara maruz bırakıldıktan sonra hamile kalıp doğum yapan E.Ö. ile ilgili devam eden davada skandal bir karar verildi. İstismar yerine “Reşit olmayanla cinsel ilişki” suçundan görülen davada hâkim E.Ö.’nün şikayeti 6 ay içerisinde yapmadığı gerekçesiyle davayı düşürdü.

Henüz 15 yaşındayken Mehmet Arzık’ın sistematik bir şekilde istismarına maruz bırakılan E.Ö. hamile kaldıktan sonra istismar ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasının ardından yapılan şikayette, istismar faili Arzık, tutuklanıp 12 gün sonra serbest bırakıldı. Mahkeme, Sanık Arzık hakkında zamanında şikayette bulunulmamasını gerekçe göstererek davanın düşmesine karar verdi. E.Ö.’nün avukatı İbrahim Demirci, karara itiraz etti.


Beraat kararına yönelik itiraz süreci henüz sonuçlanmamışken “Reşit olmayanla cinsel ilişki” suçlamasıyla devam eden davanın karar duruşması dün (26 Nisan) Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bir önceki duruşmada verdiği mütalaayı tekrarlayan Savcı, şikayetin geç yapıldığı iddiasıyla davanın düşmesi talebini tekrarladı, faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay zaman zarfı geçmesine rağmen şikayet hakkını kullanmayan mağdurun şikayet süresi geçtiğinden bahisle, Arzık hakkındaki kamu davasının düşürülmesi kararı verilmesini talep etti. Mehmet Arzık hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan Kilis Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma yürüttüğünü ve ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini hatırlattı.

Mahkeme, istismara maruz bırakılan E.Ö.’nün zamanında şikayette bulunmamasını gerekçe göstererek davanın düşmesine karar verdi.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Her ne kadar sanık Mehmet Arzık hakkında Reşit Olmayanla Cinsel İlişki suçundan cezalandırılması istemi ile kamu davası açılmış ise de: cinsel ilişkinin en son yaşandığı tarihin şikayet tarihinden 9 ay öncesine ait olduğu, sanığın üzerine atılı suçun soruşturma ve kovuşturmasının şikayete tabi olduğu, katılanın yasal 6 aylık süre içerisinde şikayet hakkını kullanmadığı anlaşıldığından, sanık hakkında açılan reşit olmayanla cinsel ilişki suçuna dair kamu davasının düşmesine karar verildi.”


Avukat: Mahkeme itiraz sonucunu beklemeden karar verdi

Gaziantep Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen itiraz davası sonuçlanmamasına rağmen beraat Mehmet Arzık hakkında verilen beraat kararına ilişkin konuşan avukat İbrahim Demirci, “Sanığın cinsel istismar davasına takipsizlik kararı verilmesine ilişkin itirazımız henüz sonuçlanmamışken mahkeme beraat kararı verdi. Mahkeme acele karar verdi, süreç hukuki işlemiyor. Konuyu üst mahkemeye taşıyacağız” dedi.

Baba: Mahkeme heyeti tecavüzcüyü dinliyor

Devam eden mahkeme süresince, mahkeme heyeti ve Savcı’nın Mehmet Arzık’ın tarafında olduğunu ve İtirazlarına ilişkin mahkemelerin topu birbirine attığını kaydeden baba Ş.Ö., “Mehmet Arzık’ın avukatı dosyanın 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin yetki alanına girdiğini belirterek, mahkemenin ‘görevsizlik’ kararına yaptığı itirazını Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. Bizim sanığın tutuklanmasına dair yaptığımız itirazı ise Ağır Ceza Mahkemesi kabul etmedi” dedi.

Cinsel istismar davasından çıkan beraat kararına yaptığımız itiraz sonuçlanmadan hakim karar verdi” ifadelerini kullanan Ş.Ö., “Yaptığımız tüm itirazlarda Kilis Ağır Ceza Mahkemesi ve Antep Sulh Ceza Hakimliği topu birbirine attı. Mahkemede hakim kızımı değil tecavüzcüyü dinledi” diye konuştu.

Baba Ö., hukuk mücadelelerine devam edeceklerini söyledi ve adalet talebinde bulundu.

Dava süreci

Sistematik bir şekilde istismara uğrayan E.Ö. hamile kaldıktan sonra olay ortaya çıkmıştı. İstismar eden Mehmet Arzık, şikayet üzerine tutuklanıp 12 gün sonra serbest bırakılmıştı. Mütalaa veren savcı E.Ö’nün Kasım 2019 tarihinden sonra hamile kaldığını ve ağustos 2020 tarihinde şikayette bulunduğunu belirtmişti. Savcı bu süre zarfında şikayetin zamanında yapılmadığını iddia ederek, dava dosyasının düşürülmesini istemişti.


Mütalaa sonrası söz alan E.Ö. “Sanık beni tehdit ederek tecavüz etmiştir. Kendisinden korktuğum için şikayetçi olmadım. Mütalaayı kabul etmiyorum. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum” demişti.

Metropoll’den İstanbul Sözleşmesi anketi: Çarpıcı sonuçlar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.