Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu görevden alındı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile görevden alındı. Görevden alındığını inanmayan Bulu, sosyal medyadan “Oyuna gelmeyin çocuklar, uyuyun” paylaşımı yaptı ve bir süre sonra bu paylaşımını sildi.

Melih Bulu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan karar ile görevden alındı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevinden alınan Bulu’nun yerine herhangi bir atama yapılmadı.

195 gün sonra görevden alındı

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti.


Bulu’nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’nde protesto gösterileri düzenlenmeye başlamıştı. Üniversitedeki protestolar aylardır devam ediyordu.

Melih Bulu, 195 gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınırken, henüz yerine herhangi bir atama yapılmadı.

resmi gazete

Melih Bulu, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından instagram hesabından bir ‘hikaye’ paylaşarak haberlerin asılsız olduğunu öne sürdü. Kısa süre sonra silindiği belirtilen paylaşıma ilişkin ekran görüntüsü sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı.

Üniversite kapısına kelepçe

boğaziçi kelepçe

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Bulu’nun atanmasının ardından çeşitli protesto gösterileri düzenledi. Ocak ayı başındaki gösterilerde üniversite kapısına vurulan kelepçe tepki çekti. Öğrencilerin gözaltına alındığı olayların ardından Habertürk TV’ye konuşan Bulu, kelepçe için “pratik çözüm” ifadesini kullandı:

Melih Bulu: Orada pratik çözüm var

“Orada çok pratik bir şey var. Çünkü kapı kırıkmış. Çok fazla şey olduğu için, kapıyı tutturmak için kelepçe takmışlar. Polis amirinin çözümüymüş. Tabii ki Boğaziçili olmayan öğrencilerin güney kampüse girmeleri, 150 yıllık binalara zarar verebilir, bunu kontrol edemeyiz.”

Elektronik kelepçe ile ev hapsi

Yine Ocak ayı başındaki gösterilerde gözaltına alınan öğrencilere elektronik kelepçe takılarak ev hapsi verilmesi kararı da tartışma yarattı. Öğrenciler, kelepçeli fotoğraflarını sosyal medyada paylaşarak tepkilerini sürdürdü:

Protestoların kampüs çevresini de aşmasının ardından Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy’de kaymakamlıklarca gösteri yasağı uygulandı. Türkiye’deki diğer üniversitelerde de irili ufaklı gösteriler düzenlendi.


Hocalar rektöre sırtını döndü

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara akademisyenler de katıldı. Rektörlük binasına sırtını dönerek açıklama yapan akademisyenler, “Üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir” dedi. Akademisyenlerin bu protestosu atamadan bu yana sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protestoları eleştirirken Prof. Dr. Ayşe Buğra ile ilgili sözleri de tartışıldı. Erdoğan’ın “Osman Kavala denilen Soros temsilcisi olan kişinin karısı da Boğaziçi Üniversitesi’nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır” sözlerine Ayşe Buğra “Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını esefle karşılıyorum, memleketim adına üzülüyorum” yanıtını verdi.

Bu arada Ocak ayı sonunda üniversitenin Güney kampüsünde açılan sergideki Kabe görselinin üzerine LGBTİ renklerini simgeleyen bayrakların yer alması da tepki çekti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “sapkın” ifadesini kullandığı tweet, twitter tarafından etiketlendi.

İki yeni fakülte kuruldu

6 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar üniversite ile ilgili yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Karar uyarınca Boğaziçi Üniversitesi’nde de Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi kuruldu. Bulu, bu karara ilişkin “Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulan İletişim ve Hukuk Fakültelerinin Boğaziçi’ne farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inanıyorum. Bundan sonraki sürecin işleyişini ilgili akademik kurullarımız ile ilerleteceğiz. Üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

Göreve geldiği günden o tarihe kadar idari olarak kontrolü sağlayamadığı eleştirilerine maruz kalan Bulu için bu kararın kritik önem taşıdığı vurgulandı. Uzun süre yardımcı atayamayan ve üniversitede karar almak için akademik kadronun desteğine ihtiyaç duyacak Bulu’ya yeni fakültelere yapılacak atamalarla bu desteğin sağlanacağı yorumları yapıldı.

Açıklamaları da gündem oldu

Bulu’nun atanmasının hemen ardından başlayan protestolara ve kendisine yönelik suçlamalara verdiği yanıtlar da dikkat çekti. Seçimle değil, atama ile rektör olması gerekçesiyle eleştirilen ve intihal ile suçlanmasının yanı sıra Boğaziçi geleneğinden uzak olduğu öne sürülen Bulu, 5 Ocak’ta katıldığı Habertürk TV yayınında doktora tezindeki intihal iddiasına karşılık şunları söylemişti:

“Bir kere bu intihal meselesi iftira. Orada teknik bir şey gibi duruyor ama benim doktora tezimde literatür kısmı vardır. Oradaki her şey diğerlerinden alıntıdır. En sonunda kaynaklar yazılmıştır. Bütün dert tırnak içine almamış olmam. Bizim önümüzde böyle yapılacak diye bir format da yoktu. Formatlar sürekli değişir. Bunun birçok standardı var. İşin özü aldığınız şeyin kaynağını yazmış mısınız? Yazmışız sonuçta.”


Aynı yayında iktidara yakın olduğu ile ilgili eleştirilere karşılık “Ben siyasete ODTÜ’de okurken CHP’de başladım. Bunlar da biliniyor ama görünmüyor. Beni hep AK Partili olarak yansıtıyorlar” ifadelerini kullanmıştı. Bulu, Boğaziçili gençlerle uyum sağlamakta zorlanmayacağını anlatırken de “Ben hard rock Metallica dinleyen bir rektörüm” demişti.

Seçim anketi: Son 6 ayda yapılan anketlerin ortalaması


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.