Almanya’da yüksek öğrenim görmek için 7 neden

Almanya’da yüksek öğrenim, birçok Türk genci için, uğrunda uzun ve yorucu çalışma saatlerinin göze alındığı, ulaşılmak istenen bir zirve. Peki, neden Almanya’da yüksek öğrenim bu denli talep ediliyor? Eğitimin ücretsiz oluşu, yaşam giderlerinin düşüklüğü gibi etkenler, hiç kuşkusuz başlıca sebeplerden…

mutlu öğrenciler Almanya’da eğitimin avantajlarını sizler için derledik:

1- Dünyadaki en iyi mühendislik, sağlık ve bilişim teknolojileri eğitimi Almanya’da

Alman çalışanların, uluslararası bir işletmede iş sahibi olmaları konusunda şansları tüm dünya üzerinde çok yüksek. Stajlar birçok bölümde zorunlu tutulmanın yanı sıra öneriliyor da. Geniş çaplı sanayi ve büyük şehirlerin merkezleri bunun için birçok olanak sağlarken, öğrenciler için çeşitli kuruluşlar ve iş alanları hakkında bilgi sahibi olma şansı sunuluyor.

Bolonya süreci, Almanya’da da lisans ve yüksek lisans sistemine uyarlanmış durumda. İlk hedef ilgili tüm ülkelerde olduğu gibi, lisans mezuniyeti. Daha sonra isteğe göre derinleştirilmiş veya tamamlayıcı bir yüksek lisans ve doktora öğrenimi görülebilir. İkisi de bağımsız ve kabul görülen mezuniyetler.

Tüm bunların yanı sıra, Alman üniversitelerinin yüksek oranda araştırmacı kimlikleri uluslararası iyi bir isme sahip olmalarını sağlıyor. Ülkenin araştırmalar için sunduğu yüksek bütçe sayesinde yeni alanların açılması ve öğrenim esnasında doğrudan uygulamaların yapılması sağlanıyor. Öğrenim programları birçok ülkeye göre daha zor olarak tanımlansa da bölümlerin itibarını yükseltiyor.

2- Birçok devlet üniversitesinde eğitim ücretsiz ya da çok cüzi ücretler vardır

Türkiye’de lise eğitiminizde not ortalamasının belli bir ortalamanın üstünde olması ya da Almanya’daki okullarla denkliği olan bir okuldan mezun olmanız gereklidir. Ayrıca Almanya’da eğitim görmek için Almanca yeterlilik sınavında başarılı olmanız gerekiyor. Örneğin; telc C1 Hochschule sınavı Almanya’daki tüm üniversitelerde geçerlidir. (www.das-akademie.de)

3- Almanya, Türkler için yabancılık çekilecek bir ülke değil

Türkiye’nin dünyada en yoğun göç verdiği ülkelerden biri olan Almanya’da hemen her şehirde Türkler yaşadığı için yabancılık çekmekte zorlanmazsınız. Demokratik alt yapısı nedeniyle farklı kültürlere saygı ve çok kültürlü bir yapı mevcut. Türk restoranları, marketleri, ibadet ve kültür merkezleri gibi olanaklar yer alıyor.

brandenburg

4- Almanya’da üniversite öğrencileri bir süreliğine başka ülkelerde eğitim ve yaşama fırsatı veriliyor

Almanya’daki üniversitelerin, tüm dünyada iş birliği içinde oldukları birçok yüksek okul var ve bu okullar ile olan uluslararası bağlantıları çok ileri düzeyde. Böylece her yıl binlerce Alman üniversitenin öğrencisi bir süreliğine başka bir ülkede yaşama ve öğrenme fırsatı bulabiliyor.

5- Yüksek seyahat masrafları olmadan tüm Avrupa gezilebilir

Almanya, öğrenimin dışında da kesinlikle sıkıcı olmayacak bir öğrenci yaşamı vaat ediyor. Avrupa Birliği sayesinde tek pasaportla pek çok Avrupa ülkesini, tren gibi daha görece ucuz ulaşım olanaklarıyla gezmek mümkün.

almanya eğitim

6- Kültürel, sosyal yaşam, spor olanakları çok fazla

Almanya nispeten küçük bir ülke olmasına rağmen hem tarihi hem de dünyadaki konumu açısından çok özel bir ülke. Almanya’nın içinde de Kuzey ve Baltık Denizi’nin sahillerini, kültürel ve tarihi açıdan önemli şehirleri ve yapıtları ayrıca güneydeki kış sporu alanlarını bulmak mümkün. Özellikle büyük şehirlerde yılın her mevsiminde konserler, festivaller, karnavallar düzenleniyor ve şehirler o dönemde rengarenk görüntülere sahne oluyor. Öğrencilerin müze, opera, sinema, havuz vb. yerlerde indirimli giriş hakları var. Bu indirimlerden yararlanabilmek için ise, öğrenci kartınızı göstermeniz yeterli oluyor.

munich

7- Eğitim maliyeti diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun

Almanya’da üniversite eğitimin maliyeti benzer birçok ülkeye göre oldukça makul seviyelerde. Bunda en büyük pay, Almanya’nın Avrupa ortalamasına bakıldığı zaman ucuz bir ülke olması. Ayrıca; eğitim süresince izin verilen yasal sınırlar dahilinde çalışılarak eğitim giderlerinin tamamı olmasa da bir kısmı karşılanabiliyor. Bir üniversitenin tüm öğrencileri dönem harcı ödemek zorunda olsa da bu harçlar çok cüzi miktarlardadır. Ancak harç fiyatları üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteriyor. Çünkü her üniversitenin aldığı harç içerisinde farklı ücret kalemleri barındırıyor.

Almanya’da yeme-içme, giyim, ev ve kültürel faaliyet giderleri Avrupa ortalamalarında. Almanya’da eğitim gören bir öğrencinin geçimini sağlamak için aylık olarak yaklaşık 800 Euro’ya ihtiyacı var. Bununla birlikte, Almanya’da üniversite eğitiminin maliyeti şehirden şehire büyük farklılıklar gösteriyor.

öğrenciler

Almanya’da eğitimin yolu telc ile DAS Akademie’den geçiyor

Son yıllarda özellikle gençlerin yurtdışında eğitim ve çalışma arayışlarının artmasıyla dil yeterlilik sınavlarına başvurularda da rekor kırılıyor. Özellikle mühendislik ve tıp eğitimindeki başarısı nedeniyle en çok tercih edilen ülkelerden biri olan Almanya’da eğitim ve çalışmanın ön koşulu, dil yeterlilik sınavı telc’te başarılı olmak. “Avrupa Dil Sertifikaları” anlamına gelen telc 45 yıllık, son derece kapsamlı bir sınav. 20’den fazla ülkede lisanslandırılmış 3 bini aşkın kuruluş ve Avrupa’da 12 bin’den fazla lisanslandırılmış sınav görevlisi mevcut.

telc’in Türkiye’deki en köklü lisans partneri olan DAS Akademie, 23 yıldır İzmir’de Almanca dil eğitimi veriyor. Uluslararası standartlarda, adil, şeffaf ve güvenilir dil sınavları yapan DAS Akademie, okullarda bu sınavı uygulayan Türkiye’deki tek akredite partneri ve aynı zamanda Tıp Almancası sınavı olan telc Medizin FSP sınavının da ülkemizdeki tek partneri.

Eminiz ki çabalarınız, yüksek öğreniminizi Almanya’da tamamlamaya ve Avrupa’nın kalbindeki bu ülkeyi yakından tanımaya değecektir.

Detaylı tüm bilgiler için: www.das-akademie.com/tr/

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.