Bilim insanları, Şili’de ‘Uçan Ejderha’ya ait kanıtlar buldu

Bilim insanları “uçan ejderha” olarak da bilinen kanatlı dinozor türünün milyonlarca yıl önce Şili’de yaşamış olduğunu kanıtlar nitelikte delillere ulaştı.

ejderha

Acta Palaentologica Polonica dergisinde yayınlanan bir habere göre son yapılan araştırmalarda bilim insanları, 160 milyon yıl önce Kuzey Yarımküre çevresinde yaşadığı bilinen erken bir pterozor grubu olan “uçan ejderha”nın Şili’de bulunduğuna dair kanıtlara ulaştı.

Dinozor türüne ait fosil, Güney Amerika‘da bulunan Atacama çölünde keşfedildi. Bu keşif; kanatları, uzunlamasına bir kuyruğu ve oldukça sivri dişleri olan bu Juna Devri sürüngenine dair Güney Yarımküre’de bulunan ilk kanıt.


Güney Yarımküre’de bu türe dair bulunan ilk örnekler:

ejderha fosil

Şili’de bulunan uçan ejderha fosili ilk olarak 2009 yılında Ataca Çölü Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi müdürü Osvaldo Rojas tarafından Cerritos Bayos kasabasında keşfedildi. Daha sonra araştırmacılar, Jura Devri’ne ait uçan sürüngene ait bilinmeyen türün kalıntılarına ulaştı.

Bulunan kalıntılar üzerinde çalışmalar yapan Şili Üniversitesi’nin elde ettiği verilere göre bu fosilin Rhamphorhybchinae alt familyasının bir üyesi olduğu düşünülüyor. Bu da keşfedilen bu fosillerin, Güney Yarımkürede Rhamphorhynchinae alt familyasına dair keşfedilen ilk örnekler olduğu anlamına geliyor.


Kalıntılar üzerine yapılan araştırmanın başındaki isim olan Jonathan Alarcon, bu gruba ait keşiflerin genelde Avrupa’dan çıktığının ve Şili’de bulunan iskelet parçalarının bu gruba mensup hayvanların dünya genelindeki dağılımının şimdiye kadar bilinenden çok daha geniş çaplı olduğu anlamına gelebileceğinin altını çiziyor.

“Bir kez gelip kalmış olabilirler”

Keşif aynı zamanda, dünyanın güney küresinde bulunan kara kütlelerinin büyük bir kısmının bir bütün olarak Gondvana isimli süper kıtayı oluşturduğuna inanılan bir dönemde, Kuzey ve Güney Yarımküreler arasındaki bağa ve olası göçlere de göz kırpıyor.

Alarcon, “Küba’da bu gruptan ve görünüşe göre kıyı hayvanları olan pterozolar var; bu yüzden büyük ihtimalle ya Kuzey ve Güney arasında göç ettiler ya da bir kez gelip kaldılar, bilemiyoruz” diye de belirtti.

2019 yılında bulunan ejderha fosili


Bu keşiften önce 2019 yılında Avustralya’da 96 milyon yaşında bir uçan sürüngene ait fosil bulunmuştu. Yine aynı yıl Kanada’da bir buzulda gömülü halde bir uçan sürüngenin bulunmasıyla bu tür, tarihteki en büyük uçan hayvanlar arasına yeni bir tür olarak adını yazdırmıştı.

ejderha fosili

Çöp toplayan amatör dalgıçlar hazine buldu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.