Dolar/TL beklentisinde revize: Capital Economics 10,5 TL, UBP 11 TL

Merkez Bankası’nın geçen hafta politika faizini % 19’dan 18’e indirmesinden sonra uluslararası yatırım araştırma kuruluşları dolar/TL kuruna ilişkin öngörülerini revize etmeyi sürdürüyor. Capital Economics: 10,5 TL, UBP: 11 TL

dolar tl

İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics, 2022 yılının Haziran ayına kadar Merkez Bankası’nın 600 baz puan daha faiz indiriminde bulunacağını öngördü.

Kuruluş, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun 170 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna dikkat çekerek, bunun Arjantin’den sonra gelişmekte olan ülkelerde en yüksek borç seviyesine işaret ettiğini belirtti. Durum böyleyken faiz indirimlerinin riski artıracağını kaydeden Capital Economics, doların 2022 yılı sonunda 10.50 TL’ye yükseleceği öngörüsünde bulundu.


İsviçre merkezli yatırım bankası UBP ise Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sürdüreceği beklentisinin dolarda sert yükseliş getireceğini öngördü. UBP, doların 2022 yılının Haziran ayında 10 25 TL’ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 11 TL’ye çıkacağını tahmin etti.

Dolar rekor kırdı: Yükseliş sürüyor!

Dolar/TL kuru, piyasa kapanışının ardından 8,9579’u test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dolar/TL kurunda Fed cephesinden gelen varlık alımlarına yönelik yönlendirme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 100 baz puanlık indiriminin ardından görülen yükseliş hareketi, dün akşam saatlerinde yeni rekor seviyenin kaydedilmesine yol açtı.

Kurun rekor kırdığı hafta döviz mevduatları 2,1 milyar dolar azaldı

Küresel piyasalarda doların güçlendiği haftada TL’nin de değer kaybetmesiyle kurda rekor seviyeler görüldü ve 24 Eylül’de biten işlem haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı kâr satışlarıyla 2,1 milyar dolar azalarak 235,16 milyar dolara geriledi. Mevduatlar içindeki satışların çoğunun hane halkı yani gerçek kişilerden yapılması kur etkisiyle kâr satışı yapıldığını gösteriyor.


Investing.com’un haberine göre; 17 Eylül işlem haftasında 146 milyar 433 milyon dolar olan gerçek kişi döviz mevduatları 24 Eylül’de 1,3 milyar dolar azalarak 145 milyar 124 milyon dolara geriledi. Tüzel kişilerin mevduatları da son haftada 827 milyon dolar azalarak 90 milyar 30 milyon dolara geriledi.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 2021’in ilk 9 ayında en düşük seviyeyi 221 milyar 200 milyon dolar ile 2 Nisan haftasında gördü. Bu düşüşte TCMB Başkanının görevden alınması sonrası yükselişe geçen kur nedeniyle yine kâr satışı etkili olmuştu.

Yıl içi en yüksek seviye ise 238 milyar 118 milyon dolar ile 10 Eylül haftasında görüşmüştü. Bu işlem haftasında kur 8,26’ya gerileyerek Haziran sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. Düşüşlerin alım olarak değerlendirilmesi yurt içinde dolarizasyonun da devam ettiğini gösteriyor.

Faiz indirimi etkisi

Geçen hafta Perşembe günü alınan faiz indirimi kararı sonrasında dolar/TL’de rekor izlenmişti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 seviyesine çekmişti. Piyasanın beklentisi faizlerin yüzde 19 seviyesinde tutulacağı yönündeydi. Karar metninde çekirdek enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği ifade edildi. Metinden faizin enflasyon üzerinde belirleneceği olmak üzere sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler çıkarıldı.

Ekonomist Atilla Yeşilada: TL için zor bir kış olacak; kışın akıl almaz bir fiyat patlaması yaşanacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.