Ekonomide 20 yılın en kara kışı kapıda: Zincirleme zam yağmuru başlayabilir!

Ekonomide 20 yılın en ‘kara kışı’ kapıda: Doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerine son bir yılda gelen yüzde 30’a yakın zamlar, gelirleri bu oranda artmayan milyonlarca vatandaşı bu kışı nasıl geçireceği konusunda kara kara düşündürüyor!

Ekonomide kara kış

Uzmanlar, yurtdışındaki fiyat artışları nedeniyle doğalgaza yüzde 40’a varan yeni zamlar gelebileceğine, bunun da başta elektrik olmak üzere yeni bir zincirleme zam yağmuru başlatabileceğine dikkat çekiyor.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, olası pandemi kapanmalarıyla işsizliğin yeniden tetiklenebileceğini belirterek, “Isınma, barınma ve beslenme giderleri gelir artışlarının üzerinde. İşsizlikle birleşirse Nisan 2022’de derin bir fakirleşmeyle karşılaşabiliriz. Bu süreçte ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında ödeme güçlüğü çeken binlerce kişinin haciz riski de var. Son 20 yılın ekonomik olarak en soğuk kışına girmek üzereyiz ve vatandaşın şimdiden takati tükendi” dedi.


“Enflasyonda en kötü dönem geride kaldı”

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, sonbaharda enflasyonun daha da yükselme olasılığının azaldığını söyledi. Döviz kurlarının dengelendiğini, kur artışlarının da tüketim maddelerine yansıdığını belirten Başlevent, “Enflasyonda en kötü dönemin geride kaldığını umut edebiliriz. Elbette bir kur şoku veya siyasi çalkantı olmazsa” dedi.

Enerji fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarını tetikliyor

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) ağustos ayında yüzde 19.25’e yükselişinin kaynağında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın rol oynadığına dikkat çekerek, “Hem gıda hem de enerji TÜFE’si genel TÜFE’nin üzerinde” dedi.

Enerjide artan fiyatların üretim maliyetlerini artırdığını, bunun da tüketiciye yansıtıldığı belirten Yılmaz, “Sonuçta enflasyonu besleyen bir kısırdöngü var. Türkiye, petrol ve doğalgazda dışa bağımlı bir ülke. Bu nedenle düşük maliyetli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor” dedi.

doğalgaz elektrik
Kaynak: Sözcü

İstanbul’da suya yüzde 15,62 zam yapıldı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin 2. Olağanüstü Genel Kurulu’nda suya, yüzde 15,62 zam yapılması teklifi kabul edildi.

Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezinde, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) 2. Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleştirildi.

İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleşen oturumda, İSKİ Genel Müdürlüğünün 2021 Yılı Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli Tarife teklifi gündeme geldi.

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İstanbul’un alt yapısının nüfus artışına paralel olarak devam ettiğini, eski tesisatın yenilenmesi, akaryakıt ve ithal ekipman, ile şehir dışındaki barajlardan alınan suyun maliyetinin artması gibi giderler olduğunu söyledi.

İSKİ’nin müteahhitlere ödeme yapamadığını ve müteahhitlerin her gün dilekçe gönderdiklerini anlatan Mermutlu, yüzde 39’luk zammın yapılması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Selim Bilmen de 2019 yılı mayıs ayına kadar düzenli bir şekilde tamamen kendi öz kaynaklarıyla işleyen İSKİ’nin, şu anda borç içerisinde olduğunu söyledi.

İBB yönetiminin hesap bilmeyen ve popülist yaklaşımından dolayı İSKİ’nin bu halde olduğunu savunan Bilmen, suya yüzde 15,62 teklifte bulunduklarını belirtti.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da İSKİ’nin teknik çalışmaları sonucunda yüzde 39’luk zam teklifinin belirlendiğini, bu oranın altındaki tekliflerin kurumu zarar uğratmak olduğunu savundu.


İSKİ’nin yüzde 39’luk zam teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi. Cumhur İttifakı’nın yüzde 15,62’lik teklifi ise oy birliğiyle kabul edildi.

1 yılda doğalgaza 8. zam: Yüzde 15!

320 milyar metreküp doğalgaz rezervi ‘müjdesi’ ardından doğalgaz 8 kez zam geldi. Sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapılırken bu ay mesken tarifesi ise sabit kaldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde eylül ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olarak belirlendi.

Zamlı elektrik faturaları yeniden gündemde! 5 yılda 210 TL’ye ulaştı

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.

Türkiye, 2021 Temmuz’una yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmişti. Yılbaşından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.

En son temmuz ayında yüzde 15 zamlanan ve 2019 Ocak’tan bu yana toplamda yüzde 33 zamlanmış olan elektrik faturaları bu sabah sosyal medyada gündem oldu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar son 5 yılda 94 TL’den 210 TL’ye ulaştı.

elektrik faturaları

Aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL ödeyen de!

Sözcü’den Gamze Bal’ın derlediği verilere göre, sabahın erken saatlerinde Twitter’ın ikinci gündem maddesi haline gelen ‘elektrik faturaları’ etiketi altında yurttaşlar, fatura tutarlarını paylaşarak pahalılığa dikkat çekti. Cep yakan tutarlar arasında aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL ödeyen de…

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, dört kişilik bir ailenin standart ihtiyacı olan 230 kw’lık aylık elektrik tüketimi için ödediği tutarın 2020 Aralık’ta 183.4 TL iken, 2021 Temmuz itibarıyla 210.5 TL’ye çıktığını söylüyor.

2016 yılında elektriğe ayda 95 TL ödeniyordu, şimdi 210 TL-

EMO’nun hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar 2016’da 94.8 TL idi. Bu tutar 2017’de 94.7 TL olurken, 2018’de 137.3 TL’ye ve 2019’da ise 163.2 TL’ye ulaştı.

Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğu için tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunuyor. Olgun Sakarya buna dikkat çekerek, elektrik zamlarının ekmekten suya, ayakkabıdan tarımsal ürünlere kadar her alanda fiyatları artırıcı etki yapacağı konusunda uyarıyor.

Asgari ücretin yüzde 26’sı faturalara gidiyor!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamasına göre ise, dört kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, su ve internet dahil tüm aylık faturalarının tutarı 760 lirayı aşmış durumda. Bu da asgari ücretin yüzde 26’sına tekabül ediyor.


Doğalgaz faturasına ödenen aylık tutar illere göre değişmekle birlikte 152-182 TL aralığında olurken, su faturasına ödenen tutar 70-88 TL, telefon ve internete ödenen tutar ise 311 TL olarak öne çıkıyor.

100 liralık elektrik faturasının 23 lirası şirketlere destek olarak ödeniyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.