Dolar/TL kuru için 21 Ekim uyarısı!

Dolar/TL kuru için 21 Ekim uyarısı: Faiz indirimi gelir mi? USD TRY artar mı? HSBC Başekonomissti Aksoy’dan dikkat çeken USDTRY analizi…

dolar tl

Dolar/TL (USD TRY), küresel merkez bankalarının sıkılaştırma yönlü adımları değerlendirdiği bir dönemde Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine başlamasının da etkisiyle yeni tarihi zirve olan 9.03’e yükselerek rekor tazeledi.

HSBC Portföy Yönetim Başekonomissti İbrahim Aksoy imzalı günlük yatırım bülteninde dolar için dikkat çeken bir değerlendirme geldi.


HSBC Portföy Yönetim Başekonomissti İbrahim Aksoy imzalı günlük yatırım bülteninde, “Dolar/TL bu sabah 9.03 civarında işlem görüyor. Daha da düşmesini beklediğimiz reel faizler, cari açık kaynaklı döviz ihtiyacının devam edecek olması, Kasım ve Aralık’ta artacak dış borç ödemeleri ve küresel olarak doların güçlü seyretmesi TL için değer kaybının devam etme riskine işaret ediyor” denildi.

21 Ekim için faiz indirimi tahmini: 50 baz puan indirerek yüzde 17.5’e düşüreceğini öngörüyoruz

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmadaki “Yaptıkları analizler ve çalışmalar sonucunda ağustos ve eylül aylarında faiz indirme noktasında yol haritasını sözlü ve enflasyon raporundaki değerlendirmeleriyle ifade ettikleri” yönündeki sözleri aktarılan bültende şu ifadeler yer aldı:


• Habere göre TCMB Başkanı bu indirimin piyasa tarafından beklendiğini, bunun sürpriz bir indirim olmadığını belirtti. TL’deki değer kaybının sadece faiz indirimiyle ilgisi olmadığını söyleyen Kavcıoğlu Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmeden önce 1100 baz puan faiz artırarak sıkı bir para politikası uyguladığını belirtti.

• Merkez Bankası Başkanının açıklamalarının Eylül’de yapılan faiz indiriminin tek seferlik olduğuna işaret etmediğini görüyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyonda yükselişin geçici olduğu görüşüyle 21 Ekim’deki toplantıda politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 17.5’e düşüreceğini öngörüyoruz.

“Enflasyon kaygılarının artmasına yol açıyor”

Bültende ayrıca, enerji fiyatlarındaki artışa da değinilerek “Doğalgaz talebinde artış ve arzın bunu karşılayamaması alternatif bir yakıt olarak petrol fiyatlarında yükselişin devam etmesine neden oluyor. Petrol fiyatlarında artış ise genel arz kısıtları ve talep yüksekliğine ek olarak küresel enflasyon kaygılarının artmasına yol açıyor” denildi.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dolar 9 lira seviyesini aşarak tarihi rekor kırdı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.