Migros İcra Başkanı Özgür Tort: Kuraklık artıyor; gündem ceza değil, üretim seferberliği olmalı

Migros İcra Başkanı Özgür Tort: Kuraklık artıyor, kıtlık kapıda, ekilen alanlar azalıyor, rakamlarımız iyi gitmiyor. Gündem ceza değil, üretim seferberliği olmalı.

Migros

Rekabet Kurulu’nun “kartel” oluşturma suçundan ceza verdiği Migros’un İcra Başkanı Özgür Tort, “Biz o üründen faaliyet zararı yazmışız, ekonomik gerçeklerle örtüşmüyor” dedi.

Gelişmiş ülkeler küresel ısınmanın tarımsal üretime giderek daha da zarar vereceğini hesaplayarak önlem için stratejik çalışmalar yaparken Türkiye’de gündem perakende sektörüne verilen cezalar.


Cezayı yansıtmayacak

Migros İcra Başkanı Özgür Tort, “Gündem üretim seferberliği olmalı. Türkiye’de son 15 yılda nüfus yüzde 20 artarken, ekilen tarım alanımız yüzde 19 azaldı. Kuraklık artıyor, kıtlık kapıda, rakamlarımız iyi gitmiyor” ifadelerini kullandı.

Tort, cirolarının binde 3’üne karşılık gelen ve yüzde 14 faaliyet zararı yazdıkları bir ayçiçek yağında “kartel oluşturma” suçundan ceza almalarının ekonomik rasyonalitesinin bulunmadığını, yargıya güvendiklerini söyledi ve ekledi: “Her ne olursa olsun bu cezanın maddi yükünü tüketicilerimize yansıtmayacağız.”

Migros’un 67 yılda ulaştığı dev ekosistemiyle Türkiye’nin 81 ilindeki hanelerin yüzde 93.6’sına eriştiğini belirten Özgür Tort, şöyle konuştu:


Taban tabana zıt

“Bu ekosistem, milyonlarca müşterinin her gününde yanında yer alan, 50 bini aşkın çalışan, 20 bin çiftçi ve üretici, 3 bin tedarikçiden oluşuyor. Kapımızdan giren her bir müşterinin temel ürünlerde en ucuzunu, aynı zamanda alternatifleriyle bulabilmesi için uğraşırken, fiyatların artışıyla ilişkilendirilmemiz, ekonomik realitelerle ve Migros’un temel mallarda piyasanın en ucuzunu sunma misyonuyla taban tabana zıttır.”

Alış fiyatı artmadan satış fiyatı artmaz

“Ekonomik realitelerden uzak bir şekilde verilen cezayı, daima müşterisinin bütçesine destek veren bir marka olarak kabul etmemiz, içimize sindirmemiz mümkün değil” diyen Tort, “Fiyat artışlarından ne perakendeci, ne de üretici sorumludur. Girdi maliyetlerindeki yükseliş, fiyat artışlarının temel sebebidir. Migros’un yıllardır süregelen fiyatlandırma politikasında alış fiyatı değişmeden satış fiyatı artmaz” dedi.

Tablo: Patates ve soğan fiyatı, tarladan market rafına gelinceye kadar nasıl zamlanıyor?

Tarladan market rafına gelene kadar birçok maliyet eklenen patates fiyatı 4,70 TL olması gerekirken Migros’ta 3,09 TL’ye satılıyor. Kuru soğanın ise 3,54 TL olması gereken fiyatı Migros’ta 1,75 TL. (4 Kasım 2021 fiyatı)

patates soğan fiyatı
Patates ve soğan fiyatı tarladan markete nasıl oluşuyor? (Tablo: Sözcü)

Fiyatlar dip seviyede eşitlendi indirim için pazarlık yapıyoruz


Migros’un, tedarikçiden mal alımı yaparken piyasa fiyatlarını çok yakından takip ettiğinin, tüketicinin alım gücüne en uygun fiyatlarla sunduğunun altını çizen Özgür Tort, “Fiyatlar eşitlendiyse de dipte eşitlenmiştir. Tüketici lehine enflasyon artışına kalkan görevi görüyoruz. Daima en uygun fiyatlı ve kaliteli ürünleri müşterilerimize sunmak için gerektiğinde zararı da göze alıyoruz. Tüketici lehine vatandaşın alım gücüne hizmet olarak, yapılan bu indirimlerin ve zamların ertelenmesi adına yapılan pazarlıkların fiyat artışı olarak değerlendirilmesini hakkaniyetli bulmuyoruz” diye konuştu.

Migros, cezaya gerekçe gösterilen ayçiçek yağını zararına satıyormuş


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.