Orman yangınları araştırılsın önerisini AKP ve MHP reddetti

23 CHP milletvekilinin imzası ile verilen Manavgat Orman Yangınının sebepleri ve ihmallerin araştırılmasına dair CHP Grup Önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’nin oyları ile reddedildi.

yangında yanan

TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapan CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, 75 bin hektar tarım ve orman alanının kül olduğu, sekiz vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 59 mahallenin zarar gördüğü Manavgat yangınının ihmallerle dolu olduğunu söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti envanterinde 1 tane bile yangın söndürme uçağı yok!”

Zeybek konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:


“Manavgat yangının ilk iki günü yangın söndürme uçağıyla müdahale yapılmadı. İlk günü havadan hiç müdahale olmadı ancak ikinci gün helikopterlerle müdahale edildi. Üçüncü gün başlayan yangında, yangın söndürme uçakları çok yetersizdi. Şunu düşünebiliyor musunuz:

Türkiye’nin envanterinde kayıtlı 1 tane yangın söndürme uçağı yoktur. 3 tane uçak kiralandığı söylendi ama ilk iki gün gelmediği gibi on gün süresince yangın bölgesindeydim, günde bir sefer, iki sefer yangın müdahalesinde bulunuldu bu uçaklar tarafından.


Maalesef, yerleşim bölgelerini koruyacağız diye havadan müdahaleler sonlandırıldı. Ne zaman yerleşim bölgelerine yangın yaklaştı, havadan 1-2 tane uçak gelip ki her birinin arasında dört beş saatlik süre vardı, asla iki saatte 2 uçak o yangına müdahale edemedi. Neden? Neden bizim bir tane uçağımız yoktu? Türk Hava Kurumunun 6 tane uçağı 2019 yılında çalışır haldeyken 2021 yılında neden çalışmıyordu? Bunları araştıralım, nerede eksiğimiz var bunu tespit edelim.

Ciğerlerimiz yandı orada, orada insanlarımız yandı; yazık değil mi? yangının 2’nci günü Tarım ve Orman Bakanı basına bir açıklama yaptı ‘Manavgat yangını kontrol altına alındı.’ dedi, o gün 7 tane mahallemiz yandı, en çok yangının olduğu gün o gündü. En çok yangın ‘Yangın kontrol altına alındı.’ dediği gün oldu. Böyle bir açıklama olabilir mi? Alınmayan tedbirler örtbas edilerek bu yangınlarla biz mücadele edemeyiz”

“Bakanlık bütçesinde yangın söndürme uçağına bütçe yok”

Geçtiğimiz hafta, bütçe görüşmeleri sırasında, Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğünü hatırlatan  Zeybek; “Yangın söndürmeyle ilgili bütçeden hiçbir ödenek ayrılmadı. Belki Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden ayrılır mı, bilemiyoruz ama şimdiden bütçeye dâhil etmek gerekirken maalesef yapılmadı.


Yangından etkilenen bölgelerdeki insanlarımız perişan hâlde, ihtiyaçları giderilmedi, bina yapımlarına başlanmadı. Meyve bahçeleri zarar görenlerin şimdiye kadar zararlarının yüzde 6’sı giderildi oysa bunu devlet karşılayacaktı. ‘Yüzde 60’ını devlet, yüzde 40’ını vatandaş karşılayacak.’ denilen zararlarda ise ‘Yüzde 60’ını vatandaş karşılayacak, yüzde 40’ını devlet karşılayacak.’ denilmektedir. Bu vatandaşlarımıza yazık edilmektedir” ifadesini kullandı.

THK’nın ‘Hurda’ denilen uçakları sağlam çıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.