Fintech nedir? Ne işe yarar?

Fintech nedir? Hangi işlemler yapılabilir? Yeterince Güvenli mi? Bankacılık sektöründeki son yenilikler neler?

fintech nedir

Fintech nedir?

Finans teknolojisi veya fintech, finansal hizmetlerin sunumunda geleneksel finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan bir teknoloji ve yeniliktir. Finans teknolojisi, finans alanındaki faaliyetleri iyileştirmek için teknolojiyi kullanan gelişmekte olan bir sektördür. Aslında bir süredir hayatımızda ve her geçen gün yeni teknolojik yenilikler ekleniyor.


​Finansal Teknoloji anlamına gelen FinTech, isminden de anlaşılabileceği gibi finans sektörü ile teknoloji sektörünü harmanlıyor ve böylece geleneksel finans işlemlerinin teknolojik donanım ve yazılımlar aracılığıyla yapılabildiği gelişmiş bir bankacılık sistemi ortaya çıkıyor.

Temel amacı finansal işlemlerin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olan FinTech ile onlarca farklı bankacılık işlemini şubeye gitmeden saniyeler içinde yapabilmek mümkün. Böylece hem müşterilerin hayatı kolaylaşıyor hem de personelin de iş yükü hafifliyor.

Bankaların teknoloji ile olan bağını güçlendirmek için çalışan FinTech girişimcileri, yeni fikirler üreterek bu sürecin hızlanmasına katkıda bulunuyor. Böylece daha fazla yatırım alan bu girişimciler, her geçen gün iş dünyasının daha da fazla köklü değişimler geçirmesine aracılık ediyor.

Yalnızca özel bankalar ve müşteriler için fayda sağlamakla sınırlı kalmayan FinTech, aynı zamanda kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve henüz finans sektörüne katılmamış olanları da finans sektörüne dahil etme hedefleri doğrultusunda kamuya da fayda sağlıyor.​

FinTech aracılığıyla hangi işlemler yapılabilir? 

FinTech girişimcilerinin de katkısıyla giderek çeşitlenen teknolojik finans işlemleri arasında pek çok kişinin yaygın olarak kullandığı hizmetler dışında daha çok kurumlara hitap eden ve daha az bilinen farklı işlemler de yer alıyor.

Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  •  Mobil ödeme teknolojisi
  •  Kişiden kişiye para transferi
  •  Sohbet botları ile müşteri desteği
  •  Temassız ödeme özelliği
  •  Parmak izi, göz ve yüz tanıma ile artırılmış güvenlik
  •  Yapay zeka desteğiyle portföy yönetimi
  •  Kripto para ve blockchain oluşumları

Tüm bunların yanı sıra FinTech ile benzer şekilde sigortacılık ve teknolojiyi bir araya getirmeyi hedefleyen InsurTech kavramı da teknolojik gelişmeleri sigortacılık alanına entegre ederek hayatınızı kolaylaştırmayı başarıyor.

FinTech’in finans dünyasındaki etkileri neler?

Fintech ekosisteminin ve bu ekosistemi besleyen FinTech girişimcilerinin önemi anlaşılmış olsa da girişimler için hala sağlıklı yönlendirmelere ve yeterli düzeyde yatırımlara ihtiyaç var. Bugün sanal para birimlerinden temassız ödemeye kadar finans sektöründe köklü değişimlere yol açan FinTech, desteklenmeye devam ettikçe bu ve benzeri fikirleri hayata geçirirken aynı zamanda daha güvenli hale gelebilir.


Devlet kurumlarının Fintech’lere kayda değer bir ilgisi var. Çünkü, Fintech’ler;

  • Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alarak vergi gelirini arttırıyor.
  • Ayrıca henüz finans sektörüne katılmamış büyük kesimi de sisteme dahil ederek pazarı büyütüyor.

Bu durum, kısa zamanda gerekli regülasyonların hayata geçeceğinin habercisi. Regüle bir Fintech sektöründe, rekabet ve hizmet koşulları netleşeceğinden, bankaların ilgisi daha da artacak ve bunun sonucu olarak da, ortaya müşteri beklentilerine daha çok hitap eden birçok servis çıkacaktır.

fintech bankacılık

Fintech ekosistemini 4 ana başlık altında incelemek mümkün

Bu 4 başlık: Talep, regülasyon, Sermaye ve İnsan Kaynakları 

  • Talep kategorisi, özellikle son kullanıcıların taleplerini ifade ediyor. Ağırlıklı olarak bankalardan oluşan geleneksel finans kuruluşları, tüketiciler, kurumlar ve devlet bu kategoride yer alıyor. 
  • Regülasyon; kanunlar, vergi ve sektörün büyümesini sağlayacak girişimlerdeki devlet politikaları anlamına Bu kategoride, BDDK, SPK ve Rekabet Kurumu gibi düzenleyici – denetleyici kurumlar ile devlet bulunuyor.
  • Sermaye, yeni kurulan veya büyüyen şirketler için mevcut olan finansal kaynaklar demek. Melek yatırımcılar, Girişim şirketleri, Halka arz yatırımcıları ve Devlet destekleri bu kaynakları sağlıyor. 
  • İnsan Kaynağı ise, teknik bilgisi ve finans sektörü deneyimi olan veya girişimci kaynağın mevcudiyetini ifade Bunu sağlayanlar da; Akademi dünyası, girişimciler, teknoloji şirketleri ve geleneksel finans kuruluşları 

Fintech çözümleri yeterince güvenli mi? 

Günümüzde tüm bu çözümlerin altyapısında kullanılan gelişmiş ve güvenli bulut teknolojileri, hem de bilgi güvenliği konusundaki ağır yaptırımlar kullanıcıları güvenlik açısından rahatlatıyor. 

Eğer bir Fintech çözümünden faydalanmayı düşünüyorsanız şunlara dikkat etmekte fayda var:

  • Güvenlik sertifikaları var mı? 
  • Referansları kimler? 
  • Yakın çevrenizde kullanıcısı var mı? 
  • Forum ve şikayet sitelerinde haklarında çok fazla şikayet bulunuyor mu? 

Hizmeti verdikleri mecrada (örneğin web sitesi), müşteri deneyimi iyi kurgulanmış mı?Bu gibi kontrolleri yaptıktan sonrası, içinize sinmeyen bir durum yoksa, hizmeti

Bir KOBİ olarak Fintech dünyasına nasıl yaklaşmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? 

Hangi sektörde olursanız olun, işinizi dijitale taşıyorsanız, hedef kitlenize uygun çözümler üretmenizde Fintech’ler size yardımcı olabilir.

Örneğin, mağazadan sattığınız ürünleri, bir e-ticaret sitesinden de satmaya karar verdiğinizde, sanal POS, e-fatura, sanal asistan gibi konularda hizmet veren yerli Fintechleri değerlendirebilirsiniz. Tüm bu çözümler, işinizin büyüklüğüne göre ölçeklenebilmekte ve oldukça uygun maliyetlere sunulmaktadır. 

Eğer dijitalde bir işiniz yok ve sadece dükkandan hizmet veriyorsanız da Fintech çözümlerinden, özellikle etkili müşteri deneyimi yaratmak için. Örneğin; müşteri, kasada fazla bekletilmeden ödemeyi tamamlamak istiyor. Bu noktada mobil ve temassız ödeme imkanı sunan bir Fintech’i mağazanızda sunmak, etkili bir fark yaratabilir. 

KOBİ’ler, işi yönetirken ihtiyaç duyabileceği birçok alanda Fintech’lerden bu alanlara örnek olarak şu hizmetleri verebiliriz: 

  • Personele indirimli alışveriş kartı 
  • Önmuhasebe ve finansal yönetim 
  • En uygun kredi
  • Sigorta
  • Risk yönetimi
  • Mobil POS 
  • Robot destekli portföy yönetimi 

Dijital dönüşüm, teknolojideki değişim hızını inanılmaz boyutlara taşımaktadır. Gelişen teknolojiler ile yavaş yavaş standart bir ihtiyaç haline gelmeye başlayan Fintech hizmetlerini, gelecek günlerde ne gibi yatırımlar ve gelişmeler bekliyor hep birlikte göreceğiz. 

Bankacılık sektöründe çalışan ve şube sayısındaki azalış dikkat çekiyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.