Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt ameliyatı göz doktoru tarafından yapılan tıbbi bir tedavi türüdür. Gözün en hassas bölgelerinden biri retina bölgesidir. Bu bölgede oluşan sorunlar beraberinde katarakt ameliyatları gerektirir. Bu ameliyat hijyenik ve modern ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Bu sebeple hastaların ağrı ve acı duyması söz konusu değildir.

Katarakt Tedavisi

Katarakt Tedavisi Avantajlı mı?

2021 katarakt ameliyatı uzman göz doktoru tarafından yapıldığında son derece avantajlıdır. Bu göz hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı meydana geliyor. Bu bakımdan görme sorunu meydana gelmemesi açısından henüz ilk belirtilerinde gözün ameliyat edilmesi gerekir. Katarakt göz sağlığını riske atabilen ciddi bir göz hastalığıdır.

Henüz ilk belirtisinden itibaren bireylerde yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Katarakt daha çok 50 ve üzeri yaşlarda meydana geliyor. Bu kapsamda bireyler bu yaş aralığı öncesinde göz sağlığını korumak adına her yıl düzenli bir şekilde göz muayenesi yaptırmalıdır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalı?

Katarakt belirtileri gören herkes güvenle bu ameliyatı olabilir. Bu kapsamda katarakt ameliyatlarında yaş aralığı söz konusu değildir. Önemli olan göz sağlığının korunmasıdır. Bu kapsamda katarakt belirtileri görülmesi durumunda doğal tedavi seçenekleri yerine en etkin tedavi olan katarakt cerrahi müdahale uygulanmalıdır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt hastalığı sinsi bir şekilde meydana gelir. Bu kapsamda her hastada farklı zaman dilimlerinde ve farklı belirtiler gösterebilir. Kataraktın en bariz belirtisi gözlerde görme sorunu oluşturmasıdır. Bu hastalık ileri düzeye ulaştığında gözün görme yetisini tamamen kaybetmesine dahi neden olabiliyor. Katarakt bugün ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından da en riskli göz hastalıkları listesine dâhil edilmiştir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Kataraktın birçok farklı türleri söz konusudur. Senil katarakt tür, supkapsüler katarakt tür, kortikal katarakt türü, doğuştan katarakt türü ve darbeye bağlı oluşan katarakt türü gibi çok çeşitli türleri mevcuttur. Bu kapsamda oluşan kataraktın hangi katarakt türüne mensup olduğu uzman göz doktoru tarafından kolayca tespit edilebilir. Katarak ameliyatı için teşhis konarak tedaviye uygulanır.

Makula Deliği Nedir?

Gözün kornea kısmının içerisinde makula deliği adını alan farklı bir alan yer alır. Bu bölümde meydana gelen sorunlar beraberinde kornea kısmında da işlev sorunlarına sebep olur. Makula deliğinin aynı zamanda katarakt hastalığında da rol üstlendiğini vurgulayabiliriz.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği hastalığı daha çok 50’li yaşlarda meydana gelir. Kadınların ortalama olarak 3’te 2’sinde görülebiliyor. Bu kapsamda bu hastalığın bazı evreleri de söz konusudur. İlk olarak gözlerde görme sorunu, bulanık görüş gibi bazı belirtiler gösterir.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Bu göz sorunu herkeste görülebilir. Dolaysıyla katarakt hastalığında olduğu gibi bu hastalıkta erkeklerde olduğu gibi kadınlarda görülmesi sıktır. Makula deliği hastalığında erken teşhis başarılı tedavi açısından önemlidir.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Makula deliğinde bazı belirtiler görülebilir. Bunlar göz içerisinde kaşıntı ve yanma hissi, bulanık görme, gözde yorgunluk ve hafif düzeyde akıntı olarak belirtilebilir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Bu hastalıkta tanı basit ve sadece dakikalar içerisinde konabilir. İlk olarak göz içi retinası kontrol edilir. Bu aşamadan itibaren makula deliğinde işlev sorunu olup olmadığı anlaşılabilir.

Retina Dekolmanın Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle retina dekolmanı birçok nedenlerden dolayı meydana gelir. Yüksek miyopi, daha önceki süreçlerde katarakt ameliyatı geçirilmesi, gözlere darbe alınması, ailede retina yırtılması meydana gelmesi, ileri yaş etkeni sebebiyle göz içi sıvısında azalma gibi etkenler retina dekolmanının meydana gelmesindeki en temel nedenlerdir.

Retina Yırtığı Ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

İlk olarak retina yırtığı ve retina dekolmanı sadece göz doktoru tarafından teşhis edildiğini vurgulayalım. Bu göz hastalıklarının doğrudan farklı ortamda teşhis ve tedavi edilmesi mümkün değildir. İlk olarak göz içi muayenesi yapılır. Retina bölgesi kapsamlı olarak mercek altına alınır. Bu kapsamda retinada yırtılma ve dekolman sorunu olup olmadığı gözlemlenebilir.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Retina dekolmanın da risk etkenleri katarakt sorununda hemen ameliyat olunmaması, yüksek miyopi hastalığına maruz kalınması, ileri yaş etkeni olarak sıralanabilir.

Retina Yırtığı Ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Retina yırtığı ve dekolmanı hastanelerin göz hekimliği servisinde tedavi edilir. Retina dekolmanı hastalıklarında gereken durumda ameliyat yapılabilir.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.