Rembrandt’ın 377 yıldır saklı kalmış eskizi ortaya çıktı!

Rembrandt’ın Gece Devriyesi (The Night Watch) isimli 1642 yılından kalma tablosunun altında ressamın gizli kalmış eskizi keşfedildi.

rembrandt gece devriyesi

Tebeşir içeriği yüksek bej boya ile yapılan hazırlık çizimi, Amsterdam’daki Rijksmuseum’da restoratörler, veri uzmanları ve sanat tarihçileri tarafından iki buçuk yıllık bir araştırma sonucunda bulundu.

Eskiz, araştırmacılara, Rembrandt’ın, resmin 1642’de tamamlanmasından önce 34 farklı karakter ve onların etrafındaki tüy, mızrak ve kılıç dizilişinde yaptığı bir dizi değişikliği ortaya koyuyor. Kaptan Frans Banninck Cocq komutasındaki milisleri tasvir eden Gece Devriyesi, üç yıl sürdü.


Rijksmuseum’dan Pieter Roelofs; Rembrandt’ın gizli taslağını, sanatçının en son tarama teknolojisiyle algılanabilen, tebeşir açısından zengin bir boya kullanması nedeniyle, eserin kalsiyum haritasını çıkararak görünür hale getirmenin mümkün olduğunu söyledi:

İlk kez süreç ile ilgili bilgi verilecek

“Düz çizgiler ve eğriler görüyoruz. Bunun neden bu kadar önemli olduğunu sorabilirsiniz. Bu bize, The Night Watch üzerinde çalışırken Rembrandt’ın omzunun üzerinden bakabileceğimiz hissini veriyor. Bu karmaşık kompozisyona başlamadan önce Rembrandt’ın tuvale eskizini çizmiş olması gerektiğinden her zaman şüphelendik. Ama bu her zaman bir varsayımdı. Artık yüzeyin altını her zamankinden daha iyi görebildiğimize göre, şimdi kanıtımız var, bu bize ilk kez Rembrandt’ın yaratıcı süreci hakkında gerçek bir fikir veriyor. Doğru kompozisyonu nasıl aradığını görmek büyüleyici. The Night Watch’ın kökenlerini keşfettik.”

the night watch

2019 yazından bu yana, Gece Devriyesi Operasyonu adını verdikleri proje üzerinde çalışan personel, en son teknolojiyi kullanıyor.


Rembrandt, ışığı yansıtan üç boyutlu bir yapı elde etmek için tuval üzerine kalın boya uygulamasını içeren impasto tekniğini kullandı. Katmanların altına inmek için görüntüleme yöntemleri kullanıldı. Rembrandt’ın aslında milis Claes van Cruijsbergen’in miğferi için tüyler çizdiğini, ancak daha sonra onları boyadığı da bu şekilde ortaya çıktı.

gece devriyesi

Restorasyon yapılırken keşfedildi

Eskizin ortaya çıkışı ise tablonun restorasyon sürecinde gerçekleşti. İkinci dünya savaşının başlangıcında kıyı kumullarında bir sığınağa taşınan ve dört yüzyıl boyunca çalkantılı süreçlerden geçmesine rağmen, tablonun durumu oldukça iyiydi.

Müzenin resim koruma sorumlusu Petria Noble, restorasyon için 3,63 metreye 4,37 metrelik tablonun, tablonun 1975’ten beri metal çivilerle tutulduğu çerçeve olan mevcut ahşap sedyesinden alınacağını söyledi.


Süreç Ocak ayında başlayacak ve yaklaşık üç ay sürmesi bekleniyor, bundan sonra işin yüzeyindeki birkaç vernik tabakasının kaldırılması da dahil olmak üzere olası diğer koruma teknikleri değerlendirilecek.

NFT çılgınlığı: En çok kazanan ünlüler ve alım satım pazaryerleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.