Alkol zammı cafe bar esnafını iflasa sürüklüyor!

Alkolden alınan ÖTV’deki yüzde 47’lik artışın ardından alkollü içkilere gelen zam, kafe ve bar esnafını kötü etkiledi. Esnaf, “Yaşam şekline müdahale kokusu var! Sahte alkol tüketimi artacak. İşlerimiz yarı yarıya azaldı. İşten çıkarmalar olabilir” diyor.

alkol zammı bar

Alkolden alınan ÖTV’deki yüzde 47’lik artışın ardından alkollü içkilere gelen zam, kafe bar esnafını çok kötü etkiledi. Birçok işletme batmanın eşiğinde.

İzmir’de eğlence sektörünün en önemli merkezlerinden Alsancak’ta kafe bar işletmecileri sıkıntılı günler geçiriyor. Pandemi sürecinde uzun süre mekanları kapalı olan esnaf, şimdi de alkol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan yüzde 47’lik zamla bir kez daha darbe yedi.


İzmir’deki esnaf, “Zammın miktarı yıkıcı boyutta oldu. Zam yapıldığı günden sonra işlerimiz yüzde 75 düştü. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak” dedi.

“Sahte alkol tüketimi artacak”

ANKA Haber Ajansı‘na konuşan esnaf, elektrik ve doğalgaz zamları ile artan maliyetleri fiyatlara yansıttıkları için müşterilerinin büyük bölümünü kaybettiğini öne sürdü. Alsancak’ta 35 yıllık işletmeci olan Hami Torcu, ÖTV’ye gelen zammın alkol firmaları tarafından aynı oranda ürüne yansıtılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

“Malın ÖTV’sine yüzde 47 zam gelince malın fiyatının da 47-50 artması biraz garip. Üreticiler kar kaybetmemek uğruna tüm zamları yüklediler. İnsanların gelirleri ve alım güçleri düştü. Öyle olunca bizim de işlerimizde yüzde 30-35 civarında düştü. Biz de gelen zam oranında fiyatları yükselttik. Çünkü maliyetler çok yükseldi.

Enerji bizim için ciddi olay. Doğalgaz, elektrik fiyatları bu kadar çılgın şekilde artınca biz de kazancımızdan fedakarlık ederek yüzde 50 civarında zam yaptık. Müşteriler tepkili ama yapabileceğimiz bir şey yok. Çalışanlara verilen zamların hepsi bir ay içerisinde eridi, gitti. Enflasyon sarmalının içinde yuvarlanıp gidiyoruz. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak. Yetkililer bunun çözümüne bakmalı. İnsan sağlığına direkt etkisi var. Sağlık sektörüne sahte içkiden dolayı yük gelebilir.”


“Bu zamda yaşam şekline müdahale kokusu var”

Yaklaşık 9 yıldır işletmecilik yaptığını belirten Levent Kalındamar ise şunları söyledi:

“Pandemi çok ağır geçti. 18 ay kapalı kaldık, minimum destekler gördük. Ekonomik şartlar aynen devam ediyor, halen zorlanıyoruz. Hiçbir zam olumlu etki yaratmaz. Ancak bunun miktarı yıkıcı boyutta oldu. Yaşam şekline müdahale kokusu var bu zamda. Çığı gibi artan bir zam furyası var. Asgari ücret zammı bunları düzeltmeyecek. Diğer hiçbir şeyde bu kadar zam yokken alkol ürünlerine sorgu sual edilmeden yapılıyor. Bizim gibi işletmeler olumsuz etkileniyor. Vergiler çok yükseltildi. Bunlar hak mağduriyetinden tutun da sahte alkole kadar birçok sorun yaratacak. İşlerimiz ocak ayı itibariyle ciddi oranda azaldı. İnsanlar her şeyin farkında. Yaptığımız zamları haklı buluyorlar.”

“İşten çıkarmalar olabilir”

17 yıllık esnaf Cihan Cesim, alkol zammı sonrası işlerin yüzde 75 oranında düştüğünü belirterek, “Halen de düşüş devam ediyor. Beklemediğimiz bir şekilde olan bu zamlar bizi ve çalışanları da etkilemeye başladı. Bu şekilde devam ederse biz de çalışan kısmında azaltma yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“İşlerimiz yarı yarıya azaldı”

Bir diğer esnaf Caner Ünlüer de şöyle konuştu:


“12 senedir bu sektördeyim. Bir senedir kendi işletmemdeyim. Pandemide hiçbir destek almadık neredeyse. Kendi kendimize, yakınlarımız sayesinde idare etmeye çalıştık. Zamlardan mustaribiz. Sürekli vergi zamları geliyor. Arada biz sıkışıyoruz, müşteriye anlatamıyoruz durumu. Biz zammı yüzde 47 yansıtamadık fiyatlara. Çok büyük oranda etkiledi işlerimizi. Yılbaşından dolayı neredeyse yarı yarıya azaldı işlerimiz.”

Alkol zammı: İçki fiyatlarına yüzde 47 zam geldi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.