Bilim insanları: Alzheimer’ı durdurmanın sırrı beyinde değil bağırsaklarda!

Britanya Alzheimer Araştırma Konferansı’na, bağırsak sağlığı ile Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıyı kanıtlamak için yaptıkları çalışmayı sunan bir grup Avrupalı ve Britanyalı bilim insanı; beyindeki bu bozukluğun bağırsak bakterilerinin vücuttaki iltihabı nasıl etkilediğiyle bağlantılı olabileceği, bunun beyne giden kan akışını etkiliyor olabileceği sonucunu paylaştı.

alzheimer bağırsak

Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi bir durum olarak adlandırılan Alzheimer hastalığına ilişkin araştırmalar, günden güne artıyor.

Son olarak, bağırsak sağlığı ile bunamaya neden olan Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıyı kanıtlamak için çok sayıda çalışma yürüten bir grup Avrupalı ve Britanyalı bilim insanı, elde ettikleri bulguları dün 2022 Britanya Alzheimer Araştırma Konferansı’na sundu.


Bağırsak bakterisi etkisi

Bir dizi çalışmadan ilki, bağırsak mikrobiyomlarının (bağırsaktaki bakterilerinin) Alzheimer olan ve olmayan hastalar arasında nasıl büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu.

Bir diğeri, kemirgenlerin Alzheimer hastalarından dışkı nakli aldıktan sonra hafıza testlerinde kötü performans gösterdiğini belirledi.

Üçüncü çalışma, Alzheimer hastalarından alınan kanla tedavi edilen beyin kök hücrelerinin yeni sinir hücreleri üretemediğini saptadı.

Alzheimer’in sırrını çözmeye yönelik bu araştırmalardan, beyindeki bu bozukluğun bağırsak bakterilerinin vücuttaki iltihabı nasıl etkilediğiyle bağlantılı olabileceği, bunun beyne giden kan akışını etkiliyor olabileceği sonucuna varıldı. İltihaplanmanın Alzheimer’ın gelişimine önemli katkıda bulunduğuna dair bir süredir görüş birliği oluşuyor.


Son çalışmaları yürüten Nörodejenerasyonda Mükemmeliyet Merkezleri projesi, Londra’daki King’s College Psikiyatri, Psikoloji ve Sinirbilim Enstitüsü, İrlanda APC Mikrobiyom ve İrlanda’nın College Cork Üniversitesi ile İtalya’daki IRCCS‘in Biyolojik Psikiyatri Laboratuvarı’nın ortak uluslararası çabası.

Farklı bağırsak bakteri yapıları var

King’s College araştırmacısı Dr. Edina Silajdzic, 68 Alzheimer hastasının kan örneklerini analiz edip aynı sayıda hastalığı olmayan kişinin kan örnekleriyle karşılaştırdı ve Alzheimer’lı kişilerde farklı bir bağırsak bakteri yapısı ve daha fazla iltihaplanma ortaya çıkardı.

Silajdzic, “Çoğu insan, bağırsak bakterilerinin beyin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi olabileceğine şaşırıyor, ancak bu yönde kanıtlar artıyor ve bunun nasıl meydana geldiğine dair bir anlayış geliştiriyoruz”

Bağırsak üzerinden tedavi daha kolay olabilir

College Cork’tan profesör Yvonne Nolan, beyindeki hastalıkla doğrudan mücadele etmenin zor olduğunu, ancak bağırsakların potansiyel olarak farklı bir tedavi yolu oluşturduğunu ve burasının ilaçlar veya diyet değişiklikleriyle etkilenmesi daha kolay bir alan olabileceğini söyledi.

Ancak Britanya Alzheimer Araştırmaları’nın araştırma direktörü Dr. Susan Kohlhaas, hastalığın gelişiminde hangi etkenlerin rol oynadığına dair daha iyi bir resim oluşturmak için bu bulguların üzerine tedavi inşa edilmesini sağlayacak yeni incelemelere gerek olduğunu belirtti.


Halihazırda tedavisi olmayan Alzheimer’e karşı sadece hastalıkla ilişkili beyin lezyonlarını azaltan bir tür immünoterapi olan aducanumab ilacı kullanılıyor.

Mikrobiyota bu besinlere bayılıyor: Bağırsakları güçlendiren 10 besin


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.