Safra kesesinden 14 bin 387 taş çıkarılan adam Guinness’e aday!

Tokat’ta karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye giden Kemal Doğru’nun safra kesesinden tam 14 bin 387 taş çıkartıldı. Hastane yönetimi Guinness rekorlar kitabına başvuru için harekete geçti.

Safra taş

Karın ağrısı şikâyetiyle Tokat’ta hastaneye başvuran 64 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Kemal Doğru, geçirdiği ameliyatta safra kesesinden çıkan taşlarla herkesi şaşkına çevirdi. Safra kesesinden tam 14 bin 387 taş çıkartıldı.

Tokat merkez Yeşilırmak Mahallesinde yaşayan 2 çocuk babası Kemal Doğru, el ve ayaklarında aşırı üşüme, karın ağrısı ve sarılık şikâyeti ile Tokat Devlet Hastanesine başvurdu. Kemal Doğru burada yapılan ilk tedavinin ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. İlk bir hafta sarılık tedavisi gördü. Ardından Tokat Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Vahit Mutlu’ya müracaat etti.


Doktorlar hastadan irili ufaklı tam 14 bin 387 taş çıkarttı

Yapılan muayenesinde ultrason sonucu, hastanın safra kesesinin taş ile dolu olduğu görüldü. Opr. Dr. Mutlu, hastaya ameliyat günü verdi. Yaklaşık 1,5 saat süren kapalı ameliyatta safra kesesini açan doktorlar hastadan irili ufaklı tam 14 bin 387 taş çıkarttı.

Ameliyat esnasında büyük şaşkınlık yaşayan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Vahit Mutlu ve ekibi, bunun Guinness rekorlar kitabına girebilecek sıra dışı bir olay olduğunu fark etti. Bir hemşire tarafından yapılan sayımda 14 bin 387 taş tespit edilerek olay kayıt altına alınmış oldu.

Hastane yönetimi Guinness rekorlar kitabına başvuru yapılması için harekete geçti. Daha önceki dünya rekorunun Malatya’da yapılan bir ameliyatta 8 bin 422 adet taş çıkartılan hastaya ait olduğu öğrenildi. Doktorlar bu tarz vakalarla karşılaşıldığını ancak bu sayıda taşla ilk kez karşılaştıklarını söylüyor.


Böyle bir şeyi hiç tahmin etmedim

Önceki gün hastaneden taburcu olarak Yeşilırmak mahallesindeki evinde istirahate çekilen Kemal Doğru ve doktorlar kadar aile de şaşkın durumda. Kemal Doğru:

“Ellerimde ve ayaklarımda üşüme oluyordu. Mide bulantısı ile hastaneye gittik. Tokat Devlet Hastanesi’ne. Orası yapılan kontrollerin ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne gönderdi. Sarılık dediler. Safra kesesi taşı bağırsağı tıkamış. Senin durumun bu dediler. İlaç ve serum verdiler bir hafta yattım. 10 gün de evde istirahat ettim. 24 Şubat’ta ameliyatı yaptılar. Şuanda da iyiyim” dedi. Böyle bir durumla karşılaşacaklarını hiç tahmin etmediğini ameliyat sonrası taşları gördüğünde büyük şaşkınlık yaşadığını belirten Kemal Doğru, beslenme düzeniyle ilgili ise “Canımın istemediğini yemem ben. Sulu yemek bol yerim. Meyveyi bol yerim. Çalışma konusunda da çalışırım, gezme konusunda da gezerim banka işleri vs. olduğunda arabayla gitmem hep yürürüm. O yürüyüşlerde kalmam gerekirdi o kadar taşa. Biz fidancılık yaparız. O fidanların filizlerini temizleriz. Onu eğilerek yaparız. O zaman ayağımda lif yırtılması olmuştu. Tedaviyle iyileştim. Onu atlattım yaklaşık 2 yıl oldu. Ama akşam hissettim demek ki o taşın etkisi vardı; merdivenleri inerken yan inebiliyordum tam dik inemiyordum. Ama şimdi ameliyattan sonra fark ettim dik inebiliyorum.” sözlerinde bulundu.

Sağlık ihmale gelmiyormuş!

kemal doğru

Doktor kontrollerine hiç gitmediğini söyleyen Kemal Doğru:


“Bu kadar taşın birikmesi aklımın köşesinden bile geçmezdi. Bu şekilde hasta olacağımı hiç düşünmezdim. Böyle bir durumla Guinness rekorlar kitabına başvuru da hiç aklıma gelmezdi. Hakkımızda hayırlısı. Demek ki oluyormuş. Bundan sonrası için kontrollerime gideceğim. Herkesin de gitmesini tavsiye ederim. Eski büyüklerin meşhur lafı: Yılanın başı küçükken ezilir. Biz büyütmüşüz. Önce sağlık, sağlığınızı ihmal etmeyin. Ben ayak üşümesinde gitmeliydim doktora. Bot giyiyordum yine üşüyordum, çift çorapla bile üşüyordum. Sağlıklı olsam niye üşüyeyim. Demek ki o bir haberciydi. Şuan üşüme de bitti. Beni yanıltan bu oldu sağlıklıyım demeyeceksin.” açıklamalarında bulundu.

Safra kesesi taşı neden oluşur? Kansere yol açar mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.