Marmaris orman yangını 3. gününde

Marmaris’te salı akşamı 20.00’de üç ayrı noktada aynı anda başlayan orman yangını sürüyor. Bu sabah tekrar helikopter ve uçaklar yangını söndürmek için havalandı. Alevler Yeşilbelde, Değirmenyanı, şehir çöplüğü ve Okluk Koyu’na yakın bölgeleri tehdit ediyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanın yandığını söyledi.

marmaris yangın
NASA Fire Map

Marmaris orman yangını 3. gününde: İşte son gelişmeler…

Gece boyunca devam eden yangın Marmaris’in doğusuna doğru hareketlendi. Halen Değirmenyanı ve Yeşilbelde mahalleleri ile Marmaris çöplüğüne yakın bir alanda aralıklarla etkili olan yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcanıyor. Bu mahalleler de Okluk Koyu‘ndaki Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’na oldukça yakın bir bölgede bulunuyor.


Yangına dün 14 uçak ve 20 helikopterle müdahale edildiği açıklanmıştı. Bugün bu sayı 27 helikopter, 14 uçak olarak güncellendi. Orman Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre bölgede toplam 2604 personel, 253 arazöz, 26 su tankeri ve diğer kamu araçları ile toplam 598 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 53 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait 20 TOMA görev yapıyor.

Bakan Kirişçi, ‘büyük oranda kontrol altında’ demişti

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Salı günü saat 11.00 sıralarında yangının büyük oranda kontrol altına alındığını açıklamıştı. Ancak bu açıklamadan sonra da genişleyen yangın özellikle Değirmenyanı Mahallesi’nde bazı evleri tehdit etti.

yangın

Ekipler gece boyunca söndürme çalışmalarına katılırken alevlerin Marmaris-Datça karayoluna inmemesi için yoğun çaba harcandı. Bazı evler tahliye edilirken bölgede asker ve polis desteğiyle önlemler artırıldı. Rüzgarın etkisiyle gece boyunca genişlemeye devam eden yangına sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı.

27 helikopter ve 14 uçak ile müdahale

Muğla Bölge Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte söndürme çalışmalarına havadan dünkü sayıya jandarmadan 7 helikopter daha dahil edilerek 27 helikopter 14 uçak katılıyor.

14 uçağın 13 tanesinin bir seferde 3 ton reterdant (yangının yayılmasını yavaşlatmak veya durdurmak ve yoğunluğunu azaltmak için kullanılan bir madde) atabilen, kırık arazi şartlarında yüksek manevra kabiliyetine sahip Air Tracktor uçakları olduğu bilgisi verildi. Diğer uçağın ise Antonov tanker yangın söndürme uçağı olduğu da ayrıca belirtildi.


Ekipler, yorgun düşen bedenlerini bazen bir araçta, bazen dört metrekare bir kilim üzerinde, bazen de toprak üzerinde dinlendiriyor. Bir iki saatlik dinlenme molasının ardından mücadele kaldığı yerden çalışmalara devam ediyor.

Gönüllüler bölgeye lojistik destek sağlıyor

Yangın alanlarına görevliler ve AFAD belgeli kişiler dışında kimse sokulmazken yüzlerce gönüllü yangının söndürülmesi ve yerleşim alanlarındaki vatandaşlar için yoğun çaba harcıyor.

Özellikle acil ihtiyaç olan yiyecek, içecek, barınma ve söndürme aletlerinin yanı sıra jeneratör, pil, el ve kafa feneri, yanık merheminden ağrı kesicilere kadar her türlü malzemeyi geçen yılki orman yangınlarında kurulan “Yangın Yardım” WhatsApp sosyal medya hesabından paylaşarak anında tedarik ediliyor.

marmaris yangını

Evlerinden tahliye edilenlere oteller açıldı

Değirmenyanı bölgesinde alevlerin yerleşim merkezine inmesi nedeniyle evlerinden tahliye edilenler için Marmaris Ticaret Odası harekete geçerek irtibat numaraları vererek konaklama için bazı otelleri hazır ettikleri duyuruldu.

Marmaris yangın haritası
Kaynak: NASA Fire Map

Osman Gürün: Kimse kimseye güvenmiyor, bunu gidermemiz lazım

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanın yandığını söyledi. Haber Global’a konuşan Gürün, şu ifadeleri kullandı:


Akşam rüzgar tarafından avantajlıyız. Ama sabah belirli saatlerden sonra rüzgar başlıyor. Biz akşam rüzgarın etkisinin az olduğu saatlerde müdahale etmiş olsaydık, çoktan söndürmüş olurduk. Biz burada yangınla savaşıyoruz. Herkes birbirine yardım etmeli. Eksiklerimizi birlikte kapatmalıyız. Bizde bir güven duygusu zafiyeti var. Kimse kimseye güvenmiyor. Helikopterinden tutun gelenlere kadar, verilen rakamlara kadar inanılmıyor. Bizim bunu gidermemiz lazım.

Soylu, Marmaris’te konuştu: Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi, histeri nöbetine tutulmuşlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.