Dört yılda yarım milyon esnaf battı!

Derinleşen ekonomik krizin bilançosu ağır oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ile geçen dört yılda 479 bin 736 esnaf ekmek teknesini kaybederken 2018’den bugüne 248 bin 867 şirketin de kapısına kilit vuruldu.

iflas

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, başkanlık sisteminin dördüncü yılında, Türkiye’deki toplu iflaslara dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sistemi, “Zenginlik ve refah” olarak sunduğunu anımsatan Ağbaba, “Aradan geçen dört yılda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle refahın ve zenginliğin yerini artan iflaslar aldı” dedi.


Ağbaba’nın çalışmasına göre, Türkiye’de sistem değişikliğinin yaşandığı 2018 yılından bugüne yarım milyona yakın esnaf işini kaybetti. 2018 yılından Mayıs 2022’ye kadar geçen sürede 479 bin 736 esnaf meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas etti. Verileri değerlendiren Ağbaba, ekonomik krizin, “Önlenemez bir buhrana” dönüştüğünü söyledi.

Yarım milyon iflas!

Verilere göre, 2022 yılının ilk yarısında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı ise 58 bine dayandı. Yalnızca Haziran’da iflas eden esnaf sayısı 10 bin 826 olarak kayıtlara geçti. Haziran 2022’de yaşanan toplam iflas sayısı yılın ilk yarısındaki yüksek iflas sayısı oldu. Mayıs ayında toplam iflas sayısı 8 bin 322 iken iflas sayısı son bir ayda yüzde 30 artarak 10 bin 826’ya çıktı.

Sayıların kaygı verici boyuta ulaştığını ifade eden Ağbaba, şunları söyledi:

• Artan döviz kuru, yüksek maliyetler ve enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması şirketleri ve ticari işletmeleri tek tek kapanmasına neden oldu.

• 2018 yılından 2022 Mayıs ayına kadar toplamda 248 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi tasfiye edilerek veya kapanarak iflas etti.

• İşletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecektir.


• En nihayetinde ülke ekonomisi yaşanan iflaslar neticesinde tamamen durma noktasına gelecektir.

AKP seçmeni 3 halkaya ayrıldı: Rant odaklı güçler AKP’yi terk ediyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.