Türkiye konut fiyatı artışında dünya şampiyonu oldu!

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank, 2022’nin ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı. Buna göre ülkemiz konut fiyatı artışında dünya şampiyonu oldu. Ülke genelinde ortalama fiyat 1 milyon 194 bin TL olurken, İstanbul’da yeni konutlar yüzde 185,5 oranında artış gösterdi.

konut fiyatı

Yüksek enflasyon ve liradaki değer kaybı Türkiye’yi konut fiyatı artışında zirveye taşıdı.

Knight Frank’ın 56 ülke ve bölgeyi kapsayan araştırmasına göre 2022’in Ocak – Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye yüzde 110’luk oranla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. İkinci sıradaki Çekya’da fiyatlar yüzde 25,9 artarken, üçüncü sıradaki Slovakya’da yüzde 22,1 oldu.


Konut fiyatlarındaki artış enflasyonu geçti!

Araştırmada, Türkiye’deki yüksek enflasyona dikkat çekilerek, nominal fiyat artışının yüzde yüzde 110 ama reel fiyat değişiminin ise (enflasyondan arındırılmış) yüzde 30.3 olduğu belirtildi.

Konut fiyatları dünya genelinde sadece iki ülkede düştü. Fas yüzde 7,5, Malezya’da ise yüzde 0,1 gerileme yaşandı.

REKOR SERİSİ SÜRÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) 2022 Mayıs’a ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisini bu hafta içinde açıkladı.

Buna göre, 2022 Mayıs’ta KFE bir önceki aya göre yüzde 12,4 oranında artarken; bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 145,5; reel olarak ise yüzde 41,1 arttı.


KFE, 2022 Nisan’da ise bir önceki aya göre yüzde 10,2, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 127 artmıştı.

ÜLKE GENELİNDE ORTALAMA FİYAT 1 MİLYON 194 BİN TL

En yüksek artış yüzde 180,3 ile Antalya, Burdur ve Isparta’da yaşandı. Bunu yüzde 165,4 ile İstanbul; yüzde 160,7 ile Adana, Mersin izledi.

En düşük yıllık artış ise yüzde 84,8 ile Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli’de görüldü.

Merkez verilerine göre, Türkiye’de ortalama metrekare birim fiyatı mayısta 11 bin 945 TL’ye çıktı.

Buna göre, mayıs ayı itibarıyla ülke genelindeki 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı 1 milyon 194 bin TL’yi aştı. Bu tutar İstanbul’da ise 1 milyon 961 bin TL’yi aşarak 2 milyon TL’ye dayandı.

İSTANBUL’DA YENİ KONUTLAR YÜZDE 185,5 ARTTI


Öte yandan, yeni konutların fiyatı ülke genelinde mayısta yüzde 151,4 artarken; bu oran İzmir’de yüzde 153,8; Ankara’da yüzde 157,3; İstanbul’da ise yüzde 185,5 oranında arttı.

Kadıköy’de ‘ortalama’ kiralık ev fiyatı dudak uçuklatıyor! || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.