Ana Sayfa Ekonomi Türkiye online market alışverişinde birinci sırada!

Türkiye online market alışverişinde birinci sırada!

Türkiye’deki internet kullanıcıları, online market alışverişinde ilk sıraya oturdu. Özellikle pandemiyle birlikte online market alışverişlerinde büyük bir yükseliş yaşandı.

online market alışverişi

COVID-19 pandemi sürecinde, sokağa çıkmanın yasaklanması ve marketlerin hizmet verilmesine yönelik kısıtlamalar ile virüs kapma endişesi, tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için markete gitmek yerine online market alışverişini tercih etmelerine sebep olmuştu. Tam kapanmanın yaşandığı günlerde daha önce hiç online alışveriş yapmamış tüketiciler bile alışverişlerini online’a taşımak zorunda kaldı.

Ciddi bir ivme kazanan online FMCG (gıda, içecek, kişisel bakım ve temizlik gibi market ürünleri) alışverişinde İstegelsin ve Getir gibi bilindik markalara Trendyol, Hepsiburada gibi yeni markalar da dahil oldu. Hatta A101, Şok, Migros, Yunus Marketler Zinciri ve CarrefourSA gibi marketler online işlerini genişletti. Vodafone gibi telekom operatörlerinden, bankalara kadar online market pazarına giren marka çeşitliliği giderek arttı.

Yemeksepeti, Hepsiburada, Trendyol gibi markalar yerel bir çok market zincirini, kasap gibi esnafları da online dünyaya kattı. Birkaç yıl önceye kadar online market alışverişi yapıldığında ürün teslimatı en erken bir sonraki iş günü oluyordu. Artık teslimat süresi çok kısaldı. Pandemi kısıtlamaları bitti ama online alışverişler kalıcı oldu.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü’nün “Değişen Cüzdanlar” raporuna göre, online market alışverişi harcamaları pandemi öncesine göre de yüzde 70 üzerinde artış gösterirken, fiziksel market harcamalarının ise yüzde 25’te kaldığı görülüyor. Bu KOBİ’ler için de hala fırsat barındırıyor. Yanı sıra yeni istihdam kaynağı olurken, teknolojiye yönelik, başta yol taşıtı olmak üzere ekipman yatırımları rekor düzeyde arttı.

Türkiye online market alışverişinde dünyada birinci sırada!

Her yıl 230 ülkede insanların çevrimiçi davranışlarına ilişkin küresel raporlar hazırlayan We Are Social ve Kepios’un Temmuz 2022 araştırmasında, 16-64 yaş grubundaki internet kullanıcısı 44,3 milyon kişiyi kapsadığını, internet kullanıcılarına her hafta online market alışverişi yapıp yapmadıkları soruldu. Her 10 internet kullanıcısından 4’ünün dijital marketlerden alışveriş yaptığı Türkiye, bu alanda dünyada ilk sırada yer alıyor.

Dünya sıralamasında Türkiye’yi, Tayland (yüzde 42,7), Güney Kore (yüzde 40,9) ve Meksika (yüzde 40,2) izledi. Online alışverişin yaygın olduğu Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin ardından en yüksek oranlar Yunanistan (yüzde 34,4), İngiltere (yüzde 28,1) ve Fransa’da (yüzde 23,1) gerçekleşti. (Kaynak: Dünya)

FORBES dünyanın en zengin isimleri: Listede bir Türk de yer aldı

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.