Akşamdan Kalma Anksiyetesi (Hangxiety) nedir?

Hangxiety (Akşamdan Kalma Anksiyetesi) hafta sonu gecesi arkadaşlarınızla içki içtikten sonra ertesi gün ortaya çıkabilecek utanç, suçluluk veya endişe duygularını tanımlıyor. Bu elbette teşhis edilmiş bir tıbbi durum olmayabilir ancak kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. İyi ama buna ne sebep oluyor?

Akşamdan Kalma

Akşamdan Kalma Anksiyetesi (Hangxiety) nedir?

Akşamdan kalma olduğumuz günlerde kendimize neden sürekli ‘Acaba gece çok mu saçmaladım’ diye sorar ve kendimizi ertesi gün oldukça gergin hissederiz? Gençlik dönemlerimizde (elbette ki 18 yaşı geçtiğimiz zamanlardan bahsediyoruz) alkol tükettikten sonraki gün genellikle işimizi yapabilecek seviyede oluyoruz. Ertesi gün sabah erkenden kalkabiliyor ve işe gidebiliyoruz. Ancak yaş aldıkça ve her geçen gün ‘orta yaşa’ yaklaştıkça bu durum ciddi anlamda değişiyor.


Alkol tüketiminden sonraki gün, önceki akşam yalnızca tek bir kadeh içmiş olsak bile inanılmaz bir baş ağrısı ve halsizlikle uyanıyoruz. Bu yaşadığımız baş ağrısı öyle sıradan baş ağrılarına benzemiyor. İnsanın kanı çekiliyor adeta. Kendimizi anksiyete yaşıyor gibi hissediyoruz.

Buna bilim insanları ‘hangxiety‘ diyorlar. Yani geceden kalmışlık ‘hangover’ ve anksiyete ‘anxiety’ kelimelerinin birleşimi diyebiliriz.

2017 yılında Human Psychopharmacology: Clinical & Experimental‘da [1] yayınlanan bir çalışmaya göre geceden kalmış olan insanların %22’lik bir kısmı anksiyete yaşadığını söylüyor. Bu da aslında hiç azımsanacak bir sayı değil.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi Psikoloji Bilimleri Okulu‘nda öğretim görevlisi ve araştırmacı olan Craig Gunn, ise büyük miktarda alkol aynı zamanda vücudun bağışıklık ve stres tepki sistemlerinde potansiyel olarak zararlı aktiviteyi tetikliyor,” diyor.


Stres hormonu seviyelerinde artış yaşanıyor

“Proinflamatuar sitokinler (bir inflamatuar molekül sınıfı) ve kortizol (stres hormonu) seviyelerinde bir artış yaşanıyor. Ayrıca, artan kalp atış hızı gibi akşamdan kalmalığın fizyolojik etkileri, anksiyete sırasında görülenleri taklit edebiliyor. Bu da belirli kişilerde artan kaygı duygularına yol açabiliyor.”

hangover

Gunn, sarhoşluğun alkol kullanan bireylerin yalnızca yaklaşık %12’sini etkilediğinin tahmin edildiğini ve bazı insanların neden diğerlerinden farklı semptomlara sahip olduğunun iyi anlaşılmadığını da belirtiyor.

Akşamdan kalma durumu psikolojimizi neden etkiliyor?

“Alkol ve Alkolizm” dergisinde yayınlanan 2019 tarihli bir makaleye [2] göre, alkol içtikten sonra yaşadığımız hafif coşku, beyindeki nörotransmiterler adı verilen kimyasal habercilerimizde meydana gelen geçici değişikliklerden kaynaklanıyor. Bu nörotransmitterler, ruh halimizi düzenlemede önemli bir rol oynarlar ve başlangıçta öfori oluşturduktan sonra, seviyelerindeki ani değişiklikler, daha sonraki akşamdan kalma semptomları için önemli bir tetikleyici olabiliyor.

Bilişsel performansı azaltıyor

hangxiety nedir

Araştırmalar ayrıca akşamdan kalmaların bilişsel performansı azalttığını da gösteriyor. Frontiers in Human Neuroscience dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir araştırma [3], akşamdan kalmaların beynin “bilişsel yükünü”, yani bir kişinin bir görevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu çabayı artırdığını buldu. Buna karşılık, beyin bunalmış olduğu için bu, katılımcıların görevleri tamamlama yeteneğini etkiledi.

Journal of Clinical Medicine’de yayınlanan 2020 tarihli bilimsel bir makale [4], katılımcılardan çoklu görev çerçevesini tamamlamaları istendiğinde akşamdan kalmaların uyanıklığı önemli ölçüde azalttığını ve daha yüksek zihinsel yorgunluk ve kaygıya yol açtığını da buldu.



Kaynaklar:

  1. Marith van Schrojenstein Lantman, Marlou Mackus, Aurora J.A.E. van de Loo, Joris C. Verster, The impact of alcohol hangover symptoms on cognitive and physical functioning, and mood, Human Psychopharmacology, Volume32, Issue5, Sep 2017 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2623
  2. Emily Palmer, Robin Tyacke, Magdalena Sastre, Anne Lingford-Hughes, David Nutt, Roberta J Ward, Alcohol Hangover: Underlying Biochemical, Inflammatory and Neurochemical Mechanisms, Alcohol and Alcoholism, Volume 54, Issue 3, May 2019, Pages 196–203, https://academic.oup.com/alcalc/article/54/3/196/5420612
  1. Zink N, Bensmann W, Beste C and Stock A-K (2018) Alcohol Hangover Increases Conflict Load via Faster Processing of Subliminal Information. Front. Hum. Neurosci. 12:316. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2018.00316
  2. Benson, S.; Ayre, E.; Garrisson, H.; Wetherell, M.A.; Verster, J.C.; Scholey, A. Alcohol Hangover and Multitasking: Effects on Mood, Cognitive Performance, Stress Reactivity, and Perceived Effort. J. Clin. Med. 2020, 9, 1154. https://www.mdpi.com/2077-0383/9/4/1154

Sosyal Jetlag olabilir misiniz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.