Sifonu çektiğinizde yaşanan korku filmi!

Sifonu çektiğinizde aslında neler yaşandığını gördüğünüzde, bir dahaki sefer çok daha fazla düşünmeniz gerekebilir. Damlacıkların ve aerosollerin hareketini yakalamak ve ölçmek için lazerler ve kameralar kullandılar. Ortaya çıkan tablo korkunç!

Sifonu çektiğinizde

Video aşağıda – Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki bir mühendis ekibi, umumi tuvaletlerin gizli tehlikelerini ortaya çıkarttı. Çalışma, klozetlerin aerosol haline getirilmiş su ve atık damlacıkları nasıl püskürtebildiğini ortaya koydu.

Saçılan aerosoller, ishal ve kusmaya neden olabilen bulaşıcı virüsler olan E. coli veya norovirüsler gibi patojenleri yayabildikleri için önemli bir sağlık sorunu. Ayrıca bu patojenler bir klozet içinde asılı kalarak potansiyel olarak birden fazla kullanıcıyı etkileyebiliyor.


Lazerler ve kameralar kullandılar

Klozet sifonlarının çok fazla sıvıyı “öksürerek” dışarı attığını biliyorduk, ancak mühendisler onu zihninize kazıyacak ve umumi tuvalete her adım attığınızda yeniden yüzeye çıkacak şekilde nasıl görselleştireceklerini buldular. Damlacıkların ve aerosollerin hareketini yakalamak ve ölçmek için lazerler ve kameralar kullandılar.

Scientific Reports’ta bu hafta yayınlanan bir araştırmanın baş yazarı, CU Boulder mühendisi John Crimaldi “Göremediğiniz bir şeyse, yokmuş gibi davranmak kolaydır. Ancak bu videoları bir kez gördüğünüzde, tuvalet sifonu hakkında bir daha asla eskisi gibi düşünmeyeceksiniz” dedi. Makalenin başlığı “Umumi tuvaletler enerjik ve hızla yayılan aerosol dumanları yayar.

Çalışma, Kuzey Amerika’daki umumi tuvaletlerde sıklıkla bulunanlar gibi ticari bir tuvaleti içeriyordu. Araştırmacılar sadece musluk suyu kullandılar ve tuvalet kağıdı veya katı atıkları dahil etmediler.


Crimaldi, “Bu aerosol parçacıklarının bir şekilde havada süzüleceğini bekliyorduk, ancak bir roket gibi çıktılar” dedi. Video görüntüsü, gerçekten de ateşlenen bir roketi andırıyor, ancak gerçek parçacık hızları saniyede 2 metre olarak ölçülürken, sifonun çekilmesinden sonraki 8 saniye içinde 1,5 metre yüksekliğe ulaşıyor.

Belirtilene göre, parçacıklar havada hareket ederek laboratuvarın tavanına kadar ulaştı ve hatta odaya yayıldı. Daha büyük parçacıklar hızla tekrar çökebilirken, daha küçük parçacıklar daha uzun süre havada asılı kaldı.

Çalışma kesinlikle size evde klozet kapağınızı kapatmanız için ilham verecektir. Ancak bu, aerosollerin saçılmasını yavaşlatsa bile durdurmayacaktır. Yine de, kapağı olmayan umumi tuvaletler konusuna aydınlatıcı bir ışık tutuyor.

Ancak bu çalışma sadece bir korku hikayesi değil

Bu araştırmadan iyi sonuçlar çıkması da mümkün. Araştırmacılar, lazer yönteminin aerosol saçılma sorununu azaltmayı amaçlayan yeni tuvalet tasarımlarını test etmek için kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca dezenfeksiyon ve havalandırma yaklaşımlarında yeniliği teşvik edebilir. Crimaldi, “Bu görünmez bulutu görebilmek oyunun kurallarını değiştiriyor” diyor.



Kaynak: Crimaldi JP, True AC, Linden KG, Hernandez MT, Larson LT, Pauls AK. Commercial toilets emit energetic and rapidly spreading aerosol plumes. Sci Rep. 2022 Dec 8;12(1):20493. doi: 10.1038/s41598-022-24686-5. PMID: 36481924; PMCID: PMC9732293. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36481924/

TikTok’un çocuklara etkisi araştırıldı: Sonuçlar endişe verici!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.