Bilim insanları sınırsız tatlı su kaynağına erişmenin yolunu buldu

İnsan nüfusu 8 milyara ulaşırken, uzmanlar Dünya’da yeterince tatlı su kaynağı olmadığını ve gelecekte susuzluk krizinin yaşanabileceğini söylüyor.

sınırsız tatlı su

Artan talebi karşılamak için suyu geri dönüştürmek vebizi aya tasarruflu kullanmak önemli. Ancak çoğu uzmana göre bu yeterli olmayacak. Bilim insanları bu yüzden yeni tatlı su kaynakları arayışında.

ABD’li bilim insanları, bugün kullanılamayan ama neredeyse sınırsız bir kaynak vaat eden su buharına yöneldi. Çalışmada okyanusların üzerinde biriken su buharını toplamak ve içilebilir suya dönüştürmek için bir mekanizma tasarlandı.


Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden inşaat ve çevre mühendisi Praveen Kumar, “Mevcut kaynaklardan gelen veya geri dönüştürülmüş su insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağından, tatlı su arzını artırmanın bir yolunu bulmamız gerek” ifadelerini kullandı.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan çalışmanın [*] ortak yazarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni önerdiğimiz yöntemle bunu büyük ölçeklerde yapabileceğini düşünüyoruz.

Araştırmacılar bu hedef doğrultusunda yaklaşık 210 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde (kabaca büyük bir yolcu gemisi kadar) bir sistem tasarladı.

Bir bölümü okyanusta, bir bölümü ise kıyıya yakın durması gereken bu sistem, suyu taşıması, yoğunlaştırması ve toplaması açısından doğal su döngüsünü taklit ediyor.

Tasarıma göre okyanus yüzeyinin hemen üzerindeki nemli hava kıyıdaki yapıya taşınacak. Burada yer alan soğutma sistemleri buharı yoğunlaştırarak sıvıya dönüştürecek. Ekip bu sistemin rüzgar veya Güneş enerjisiyle çalışacağını söylüyor.

Ekip dünya genelinde bu tür sistemlerin kurulabileceği sahalar belirledi ve buralardaki toplanabilir nem miktarına ilişkin rakamları hesapladı. Buna göre sistemlerden sadece biri, yaklaşık 500 bin kişinin günlük içme suyu ihtiyacını karşılayabiliyor.


su buharı yakalama
Figür: Su verimliliğini artırmak için okyanus yüzeyinin üzerindeki nemi yakalamak ve onu yakın araziye taşımak için önerilen yaklaşımın şematik gösterimi. (nature.com)

Bu daha önce yapılmadı!

Araştırma ekibinden, atmosfer bilimcisi Francina Dominguez, “Bu daha önce yapılmadı ve bence nedeni, araştırmacıların kara tabanlı çözümlere fazla odaklanması” dedi:

Öte yandan çalışmamız aslında başka seçeneklerin de var olduğunu gösteriyor.

Su buharına odaklanmanın bir diğer avantajı da iklim krizi nedeniyle kaynağın giderek artacak olması.

Çalışmada yer alan yüksek lisans öğrencisi Afife Rahman, “İklim projeksiyonları, okyanuslardaki buhar akışının zamanla artacağını ve daha da fazla tatlı su kaynağı sağlayacağını gösteriyor” diye konuştu.

“Önerdiğimiz fikir iklim değişikliği altında da uygulanabilir olacak” diyen Rahman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu özellikle de kurak ve yarı kurak bölgelerinde yaşayan savunmasız nüfusların iklim değişikliğine uyum sağlaması için çok gerekli ve etkili bir yaklaşım sağlıyor.


Derleyen: Çağla Üren – indyturk.com


Kaynak: Rahman, A., Kumar, P. & Dominguez, F. Increasing freshwater supply to sustainably address global water security at scale. Sci Rep 12, 20262 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-24314-2 https://www.nature.com/articles/s41598-022-24314-2

Gezegen için kırmızı alarm: 6. büyük kitlesel yok oluş için son bilimsel araştırmalar ne diyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.