Duş alırken bu hataları yapmayın!

İstatistiklere göre hayatımızın 1,5 yılını banyoda geçiriyoruz, bunun 6 ayı ise duş alırken geçiyor. Bu şaşırtıcı bir şey değil, hijyene önem verdiğimiz bir gerçek. Ancak duş alırken yapılan bu hataları biliyor musunuz?

duş alırken

İşte duş alırken en sık yapılan hatalar:

Egzersizden sonra duş almak

Bazı insanlar, antrenmandan hemen sonra duş almanın tek sebebinin kokusu olduğunu düşünüyor. Ama aslında, başka nedenler de var: terleme, cildinizde kızarıklığa neden olabilecek bakteri üretimini uyarır. Bu nedenle, en kısa zamanda bir duş almalısınız.


woman shower

Çok sık duş almak, her gün saç yıkamak

İnce veya zayıf saçları olan insanlar, her gün saç yıkamaktan kaçınmalıdır. Saçları haftada iki kez yıkamak saçtaki nemi dengede tutar. Ayrıca, çok sık duş almak cildi tahriş eder, iyi bakterileri yok eder ve cildi kurutur.

Sabunluk kullanımı

Banyonuzda bir sabun tabağınız varsa suyun aktığından emin olun. Aksi halde, bakteriler sabun çubuğunun üzerinde yeniden üreyebilir.

duş başlığı

Pedikürden önce bacakları tıraş etmek

Pedikür yapmadan önce bacakları tıraş etmeyin. Küçük çiziklerden enfeksiyon kapabilirsiniz.

Tıraş bıçaklarını duşta bırakmayın

Bakterilerin bir tıraş bıçağı üzerinde üremesini önlemek için, bir havlu üzerinde bekletin. Ayrıca bıçağı düzenli olarak değiştirmelisiniz.

Küveti düzenli yıkamak

Duş aldıktan sonra küveti yıkamayı unutmayın. Nemli ortam, E. coli gibi bakterilerin çoğalmasını uyarır. Küveti düzenli olarak yıkamak enfeksiyonları önleyebilir.

Süngeri duşta bırakmak

sünger duş alırken

Islak süngeri duşta bırakmak farklı bakterilerin üremesine neden olur. Bu yüzden süngerin temiz olduğundan ve kuru bir alanda saklandığından emin olmak en iyisidir.

Islak saçı havluya sarmak

Islak saça havlu sarmak saçların savunmasız ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Bunu önlemek için saçları duş aldıktan sonra saçlarınızı kendi halinde kurumaya bırakın ya da penye bir tişörte sarın.

İyice şampuanlayın

Saçınızı şampuanlarken ürünü eşit şekilde dağıttığınızdan emin olun – sadece başınızın üzerine dökmeyin. Elinize bir miktar alın ve her yere yayın. Özellikle uzun saçlarınız varsa ense bölgesini de kapsama aldığınızdan emin olun. Çoğu insan bunu unutur ve burası aslında en yağlı bölge olabilir. Durulamadan önce en az 30-60 saniye boyunca ovalamaya devam edin.


Fırçalarken, saç derinize de gerçekten masaj yapmak için zaman ayırın. Kirli saçlar her zaman kökte yağlanır ve gerçekten temiz ve canlı saçlar ile saç derisine odaklanır. Ek bir avantaj olarak, kafa derisi masajı ekstra kan akışına neden olur ve bu da ekstra saç büyümesini teşvik edebilir.

Havlu kaç kez kullanılmalı?

Aynı havluyu uzun süre kullanmayın. Tamamen kuru olmayan bir havlu kullanıyorsanız, üzerinde bakteri olabilir. Mikrobiyolog Philip Tierno, aynı havluyu en fazla 3 kez kullanmayı öneriyor.

Ayakları sürterek yıkıyor musunuz?

Bazı insanlar, sabun ve suyun vücuttan aşağı indiğini ve ayakların bu şekilde yıkandığına inanarak duş alırken ayaklarını yıkamamaktadır. Ne yazık ki, bu doğru değil ve ayaklarınızı dikkatlice yıkamıyorsanız, ayak mantarına davetiye çıkarabilirsiniz.

duş başlığı

Saçınızı ıslatmadan önce fırçalayın

Uzun saçlılar, saçınızı ıslatmadan önce tarayın. Böylece saçlarınız ıslandığında daha fazla dolaşmaz. Saç uzmanı Edward Tricomi, “Plastik havalandırma fırçaları, birden fazla kılları olduğu için en iyisidir,” diye açıklıyor. “Duşa girmeden önce her zaman saçınızın üzerinden geçin, dipten başlayıp yukarı doğru ilerleyin. Duştan sonra, tekrar nazikçe fırçalayın.”

Kontrast duş almak

Bu duşun mantığı arka arkaya sıcak ve soğuk duş tecrübesini yaşamaktır. Günümüzde oldukça yaygınlaşan bu teknik sayesinde kan dolaşım hızınızı arttırabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ancak, uyumadan hemen önce kontrast duş almanın uykusuzluğa neden olabileceğini unutmayın. 5 dakika sıcak su ile duş alınız. Hemen suyun ısısını düşürüp 3 dakika soğuk su ile duş alınız. Suyun sıcaklığını tekrar arttırarak sıcak su ile bir 5 dakika daha duş alınız.

Duş başlığını temizlemeyi unutmak

Duş başlıkları uzun süre temizlenmediğinde sağlığınız için tehlikeli olabilecek plaklar oluşabilir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre duş başlıkları üzerinde bakteriler akciğer hastalıklarına neden olabiliyor.

Yatmadan önce asla aşırı sıcaklıklarda duş almayın!

Sıcaklık spektrumunun uç noktalarında duş almayı seviyorsanız, bu alışkanlığı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Johns Hopkins Uyku ve Zindelik Merkezi’nde uyku nöroloğu olan Dr. Rachel Salas, yatmadan önce çok sıcak veya çok soğuk bir duş almanın uyku sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Dr. Salas, “Yatma saatine yakın bir zamanda duş alırsanız ve çok sıcak veya soğuk bir duş alırsanız, bu sıcaklık uykunuzu olumsuz etkileyebilir.” diyor ve ekliyor: “Yaptığın şey, vücut sıcaklığını taban çizgisinden çok farklı hale getirmek.” Kısa bir süre sonra yatağa gitmeyi planlıyorsanız, daha ılımlı bir sıcaklıkta duş almayı hedefleyin.

kontrast banyo

Sıcak bir duşu tercih ediyorsanız

Los Angeles merkezli bir dermatolog olan Dr. Ivy Lee (MD.), sıcak duşların cildi kuruttuğunu çünkü “o cilt bariyerini açtığınızda ve bu geçirgenliği yarattığınızda, cildin tutma yeteneğini azalttığını belirtiyor. Oda sıcaklığında suyla daha kısa (en fazla 10 dakika) duş almak öneriliyor. Bu hatırlatma özellikle cilt sorunları olan kişiler için önemli.

Dermatolog Shari Marchbein, “Kusurlu bir cilt bariyeri ile karakterize edilen herhangi bir cilt durumu, sıcak bir duşla daha da kötüleşebilir” diyor. Sıcak duş cildi sebumdan, sağlıklı yağlardan ve cilt sağlığı için gerekli olan yağlardan arındırır ve cildi kurutur. Egzama, sedef hastalığı, akne, rosacea ve aşırı kuru cildin hepsinin uzun ve sıcak bir duşla şiddetlenebilir.

Duştan sonra hemen nemlendirici krem kullanın


Dr. Elizabeth Tanzi, “Hala nemli olsanız bile losyonu hemen uygulayın” diyor ve ekliyor: “Bu, suyu cilde hapsetmeye ve cildi iyice nemlendirmeye hizmet ediyor. Duştan yeni çıkan vücudunuz, yoğun bir nemlendirici için mükemmel bir tuval niteliğindedir – nemlendirici krem bu formülden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur.”

Banyo veya duş alma süresi 10 dakikayı geçmesin! || Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagram


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.