Kariyer uzmanına göre ‘çok nadir bulunan’ 8 çalışan türü

CEO’lara, Google ve Microsoft gibi şirketlere danışmanlık yapan kariyer ve marka uzmanı Catherine Kaputa, ofiste ‘çok nadir’ bulunan, herkese göre çok daha iyi performans gösteren 8 çalışan türünü belirleyip detaylandırdı.

kariyer çalışan

İşte kariyer uzmanı Catherine Kaputa’ya göre “en nadir” 8 çalışan türü: Onlar diğer herkesten daha iyi performans gösteriyorlar…

Yenilikçi

Herkes ‘alışılmışın dışında’ düşünmekten bahseder ama yenilikçiler gerçekten öyledir. Diğer insanların düşünceleri onları engellemez. Kriz veya değişim zamanlarında yenilik için benzersiz fırsatlar görebilirler. Bir problem ne kadar karmaşıksa, o kadar heyecanlanırlar. ‘Bunu başka bir şekilde yapmayı denesek’ diyen ilk kişi onlardır. Dürtüsel davranabilir ve sık sık fikir değiştirebilirler ama her durumda işe katkı sağlarlar.


Lider

Liderin ille de yönetici koltuğunda oturması gerekmez. Lider ofisin en sessiz çalışanı da olabilir. Lider tipi, insanları motive etmeyi başaran kişiye denir. Lider tipi sorun çözmede de iyidir. Ekibi ortak bir hedef etrafında birleştirir. Harekete geçirmeyi başarır. Çatışmaların gölgelediği bir dünyada ofisteki lider tipi herkesi birleştirmeyi becerir. Onlar bize ilham verir biz onlara hayran oluruz.

kadın çalışanlar

Başına buyruk

Herkesin bildiğini yapmayıp kendi yolunda ilerleyecek kadar özgüvenlidir. Kendine yeter, bu da onu bağımsız yapar. Bazen saldırgan, benmerkezci, hatta sevimsiz görünebilir ama dışa dönük, canlı ve spontane olduğu için bu açıklarını kapatır. Sıra dışı hikayeleriyle ortama enerji katar. Kurallara sıkı sıkıya bağlı olanları tedirgin eder ama her zaman sadık destekçileri vardır.

Mühendis

Nesneler, fikirler veya süreçlerle oynamayı sever. Çünkü daha iyisini yapmak ister. İşler beklentilerini karşılamazsa, sadece başkalarını değil kendisini de eleştirir. İnsanların gözünde detay odaklı ama yaratıcıdır. Ofisin en metodik ve süreç odaklı çalışanıdır. Çünkü mühendisler, bir sorunu çözmek için aşamaları, adımları ve prosedürleri içeren tutarlı bir yol izler.

Uzman

Çalıştığı konu aynı zamanda tutkusu haline geldiği için uzman olmuştur. Alanındaki yeni gelişmelerden hemen haberi olur, amacı bu alana katkı sağlamaktır. Yoğun araştırma ve analizlere dayalı bilinçli kararlar verir. Güvenilir olmak DNA’larında vardır.


çalışma

Hedefe odaklı pazarlamacı

Yalnızca hedef kitlesini anlamakla kalmaz, onlarla derin bağlar kurar. Her zaman müşterileri memnun edecek yeni fikirler bulur. İyi bir dinleyicidir, çok dikkatli ve düşüncelidir. Müşterinin çıkarını her şeyin önüne koyar. Bu özelliklerini karakterinin bir parçası yaparsa yalnızca patron tarafından değil çalışma arkadaşları arasında da çok sevilir.

Elit

Güçlü bağlantıları vardır. Kalite merakının arkasında yüksek benlik saygısı ve özgüveni vardır. Elit olması elitist olduğu anlamına gelmez. Hırslıdır, başarısından gurur duymaktan çekinmez. Bu haliyle çalışma arkadaşlarına da model olur.

Aktivist

Dünyayı değiştirebileceğine dair inancı ve iyimserliği vardır. Dolayısıyla umutlu bir tiptir. Adaletsizlik ve başkalarının acısı onu harekete geçirir. Empati duygusu yüksektir. Bazen hayır demekte zorlandığı için bunalsa da insanların ona olan güveni tamdır.

Catherine Kaputa, SelfBrand’ın kurucusu ve “Yeni Marka Siz: Yeni Çalışma Dünyasında Nasıl Büyülenirsiniz?” (The New Brand You: How to Wow in the New World of Work) kitabının yazarıdır. Kariyer ve marka uzmanı olarak Google, Microsoft ve PepsiCo gibi büyük şirketlerde sunumlar yaptı ve workshoplar düzenledi.



Kaynak: Catherine Kaputa, The 8 ‘rarest’ types of employees—they ‘simply outperform everyone else,’ says career expert. CNBC.com (January 10, 2023) 

Çekici insanların yalnız kalmasının 5 nedeni!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.