Paranormal olayların bilimsel açıklaması var mı?

Yeni bir araştırma, paranormal inançlar ve uyku kalitesinin bağlantılı olduğunu gösterdi: “Bu daha fazla araştırılmayı hak eden, bildiğimiz kadarıyla yeni bir bulgu.”

Paranormal olaylar

Uyku kalitesinin düşük olduğu saptanan kişilerin hayaletlere, iblislere veya ölülerle iletişim kurma yeteneğine inanma olasılığının daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar, uyku süresinin kısalması, uykusuzlukla ilgili semptomların artması ve uykuya dalmada zorlanma gibi belirtileri “düşük uyku kalitesi” diye niteliyor.


Çalışmada uyku felcinden mustarip bireylerin sıklıkla ölüme yakın deneyimlerden baksettiği ve bunları ölümden sonraki yaşamın kanıtı olarak yorumladığı da görüldü.

Bireylerin yatakta uyanık olduğu, çevresinin farkına varabildiği ama hareket edemediği durumlara uyku felci adı veriliyor.

Bilimsel araştırma

Çalışma, hakemli bilimsel dergi Journal of Sleep Research‘te yayımlanan[*] makalede şöyle nitelendi:

“Bu daha fazla araştırılmayı hak eden, bildiğimiz kadarıyla yeni bir bulgu”

karabasan

Araştırma, sosyal medya ve BBC Science Focus Magazine aracılığıyla duyuruldu.

Hepsi en az 18 yaşında olan 8 bin 853 katılımcıya anketler yöneltildi. Bu anketler çeşitli paranormal konularla ve uyku düzeniyle ilgili bir dizi soru içeriyordu.


Birleşik Krallık’taki Goldsmith Londra Üniversitesi’nden Alice M. Gregory’nin liderliğindeki araştırma ekibi, bu anketlerden elde ettikleri bulguları şöyle özetledi:

Tüm deneklerin yaş ve cinsiyeti göz önüne alındı. Ancak hepsinde düşük uyku kalitesinin daha güçlü paranormal inançlarla ilişkili olduğu görüldü.

paranormal

Karabasan (uyku felci) örnek olarak gösterildi

Araştırmacılar bunun nedenine dair bazı tahminlerde de bulundu. Örneğin, uyku felci (karabasan) görsel ve işitsel halüsinasyonları da içerebildiği için bireylerin bu deneyimi doğaüstü olaylara yorması mümkün olabilir.

Öte yandan çalışmada tespit edilen bağlantının nedenlerini daha iyi anlamak için katılımcıların eğitim seviyesi, akıl sağlığı, dini inançları ve kişilik özelliklerinin de hesaba katıldığı ileri araştırmaların yürütülmesi gerekiyor.


Kaynak: Betul Rauf, Rotem Perach, Juan J. Madrid-Valero, Dan Denis, Brian A. Sharpless, Giulia Lara Poerio, Christopher C. French, Alice M. Gregory; The associations between paranormal beliefs and sleep variables. Journal of Sleep Research. (11 January 2023) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.13810


Derleyen: Çağla Üren – Independent Türkçe

Ruh çağırma seansında fincan kendi kendine nasıl hareket ediyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.