Kahramanmaraş depremi havadan görüntülendi

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle, şehrin merkezinde oluşan manzara ürkütücü.

kahramanmaraş depremi

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

Drone ile havadan Kahramanmaraş kent merkezini görüntüledi:


Hatay İskenderun

https://twitter.com/gazzetecii/status/1622576342116999168

kahramanmaraş depremi kahramanmaraş depremi kahramanmaraş

Son gelen görüntüler:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Toplam 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, “Toplam itibariyle olarak baktığımızda 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var. 9733 yaralımız, 3471 yıkılan binamız var” ifadelerini kullandı. Oktay “Deprem bölgelerinde tüm vatandaşlar ücretsiz bir şekilde ekmek alabilir. Fırınlarla gerekli koordinasyonu sağlıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı basın toplantısında depreme ilişkin olarak son verileri paylaştı.

Oktay şu değerlendirmede bulundu:

Pazarcık merkezli depremden sonra artçı depremler devam ederken ne yazık ki ikinci deprem yaşadık. 7.6 büyüklüğünde Elbistan ve Ekinözü merkezli deprem yaşadı. 145 artçı deprem yaşadık. Bunların üçü 6’dan daha fazla büyüklüğe sahip. 5 ile 6 arasında 15 depremimiz var. Çalışmalarımız sık aralıklarla sizlerle paylaşıldı. Cumhurbaşkanımız AFAD’a geldiler. Burada koordinasyon merkezinde çalışmaları yürüttüler. Şu anda külliyede fiilen tüm afet yönetiminin başındadır, çok yakınen takiptedir. Bakanlarımız 10 ilimizde faaliyetlerini yürütüyor. Hayatını kaybedenler, yaralılar, yıkılan bina sayılarını güncelleyecek olursak;

  • Kahramanmaraş‘ta 234 kaybımız var. 1700 yaralımız var. Şu anda 301 yıkılan binamız var.
  • Hatay‘da 520 kaybımız var, 700 yaralımız, 1278 yıkılan binamız var.
  • Osmaniye‘de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, 1003 yaralımız, 101 yıkılan binamız var.
  • Adıyaman‘da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var.
  • Diyarbakır‘da 46 vefatımız var. 557 yaralımız, 20 yıkılan binamız var.
  • Şanlıurfa‘da 30 kaybımız, 1071 yaralımız ve 201 yıkılan binamız var.
  • Gaziantep‘te 309 kaybımız, 1597 yaralımız ve 581 yıkılan binamız mevcut.
  • Kilis, 13 kaybımız, 244 yaralımız, 50 yıkılan binamız.
  • Adana‘da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan binamız.
  • Malatya‘da 106 kaybımız var. 1941 yaralımız var, 300 yıkılan binamız var.
  • Elazığ‘da da 6 yıkılan binamızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.

“TOPLAM 1541 CAN KAYBIMIZ, 9733 YARALIMIZ-, 3471 YIKILAN BİNAMIZ VAR

Toplam itibariyle olarak baktığımızda 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var. 9733 yaralımız, 3471 yıkılan binamız var. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Tüm ekiplerimiz gerek merkezde ve her bir ilimizde tüm çabayı, bakanlıklarımız, ilgili birimlerimiz, valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, sivil toplum örgütlerimiz, yerel yönetimlerimiz bütün gücüyle sahada gayret göstermektedirler.

Şu an itibariyle baktığımızda sahada toplam 9 bin 698 arama kurtarma personeli bulunmakta. Bunlar gerek AFAD, gerek JAK ve gerek polis arama kurtarma, güvenlikten, Milli Eğitim Bakanlığımızdan oluşan arama kurtarma personellerimiz var.

14 bin 720 personel ile destek gönüllüleri dahil sahadayız. Acil olan barınma, beslenme ve enerji kaynağı. Kış olduğu için şartlar çok ağır. Ulaşım şartları hava ve karadan oldukça ağır seyretmekte. Bir taraftan arama kurtarma ve her türlü yardımlarla ilgili çalışmalarımızı yürütürken, yeni kazalara, yeni afetlere sebebiyet vermemeyle ilgili olabildiğince hassas davranıyoruz. Hava şartlarından dolayı hava araçların kullanılması hususunu kast ediyorum. Karada da belirli bölgelerde Osmaniye Nurdağı, Narlı, Malatya, Adıyaman, Çelikhan’da kapalı yollarımız var. Bu da malzemelerin yerlerine ulaştırılmasıyla alakalı işimizi zorlaştırıyor ama buradan servis yollarını kullanmaya çalışıyoruz.

Enerji konusu haberleşmeyle doğrudan alakalı, ısınmayla ve arama kurtarmayla doğrudan alakalı. İlk etapta enerji hatlarının tekrardan verilmesi alakalı olabildiğince kontrollü vermeye çalıştık, ikincil afetler oluşmasın diye. 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilememekte diğerlerinin tamamında kontrollü olarak elektrik veriliyor. Yıkılan binalar varsa burada valilikler ve ilgili birimlerle kontrollü olarak bu elektrikler verilmekte. 16 trafo merkezinde dikkatli şekilde vermeye çalışıyoruz.


Milli Eğitim Bakanımız gerekli açıklamayı yaptı. Okullarımız 13 Şubat’a kadar tatil edildi. Yurtlar, pansiyonlar, öğretmen evleri, kapalı spor salonları barınma amaçlı değerlendirilecek. Tamamını hazır hale getiriyoruz. Üniversitelerimizde 12 ilde YÖK eğitime ara vermiş durumda. Burada da üniversitelerimizin kapasiteleri, kapalı spor salonları, binaları barınma için değerlendirilecek. Konya, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Sivas, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Mardin, Bingöl ve Antalya’da tüm kapasiteyi barınma merkezi olarak kullanıyor olacağız.

10 ilimizde kalan yakınlarını kaybetmemiş, enkaz olmayan ve orada görevli bulunmayanların bir an önce o illerimizden dışarı çıkmalarını arzu ediyoruz ki, orada arama kurtarma çalışmalarımız hızlı yapılıyor olabilsin. Diğer illerimize geçtiklerinde şehrin girişinde gerekli irtibat büroları kurularak yönlendirme yapılacaktır. Gerek çadırlar, battaniye, ısıtıcı, mutfak seti,yatakla alakalı diğer şehirlerimizden de buralara tamamını sevk ediyoruz.

Yine gerek sahra mutfakları, aş evleri, mobil mutfaklar, ikram araçları tüm illerimizde normal aşvleri beslenme merkezleri kurulmuş durumda. Kızılay ve bakanlarımızın koordinasyonuyla beslenme faaliyetleri fiilen şu anda devam etmektedir. Yurt dışından gelen yardımlar var. Talep edenler vardı. Medikal ve arama kurtarma boyutunda katkı vereceklerini ifade ettik. Farklı ülkelerden gelenler var. Bölgedeki tüm barajlar DSİ tarafından denetlenmiştir. Çok yapısal olmayan, yüzeyde çatlakların olduğu barajlarda risk olmadığını gördük.

10 ilimizde ve ilçelerimizde fırınlardan yurttaşlarımız ekmeklerini alabilirler. Ücretsiz şekilde alabilirler. Biz fırınlarımızla gerekli koordinasyonu yapıyoruz. Özellikle afet anlarında millet olarak bir, beraber ve dayanışma içerisinde oluruz. Özellikle Cumhurbaşkanımız liderliğinde birçok afeti birlikte yaşadık ve hızlı bir şekilde üstesinden geldik. Bu defa gördüğümüz afet belki 100 yılda bir yaşanacak bir afet. Hızlı şekilde sahaya müdahil olmaya çalışıyoruz. Buradan AFAD merkezinden yapılan dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi, özellikle dezenformasyon boyutundaki haberlere, yanlış yönlendirmelere karşı dikkatli olunmasını bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Milli Savunma Bakanı Akar: Depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına 3 bin 500 personelimiz katılıyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburları dahil toplam 3 bin 500 personelin katıldığını belirterek, “A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara’dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli yardım uçuşları gerçekleştiriliyor.” dedi.

Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile Hatay’da deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Akar, 8’inci Komando Tugayı’ndaki incelemelerinin ardından Hatay’daki arama kurtarma çalışmalarının koordine edildiği AFAD Koordinasyon Merkezi’ne geçti.

Gazetecilerin çalışmalara ilişkin sorusu üzerine Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 85 milyon vatandaşın güvenliği ve huzuru için var olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Masası oluşturduklarını ve hemen çalışmalara başlandıklarını ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızla ‘hava yardım koridoru’ oluşturuldu. A400m nakliye uçakları dahil 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara’dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Ayrıca afet bölgelerindeki çalışmaların koordinasyonu için 2 Akıncı TİHA görevlendirildi. Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına 8 doğal afet kurtarma timi, arama kurtarma köpekleriyle katılıyor. Bununla birlikte Kıbrıs’tan da Doğal Afet Yardım Takımı Gaziantep’e intikal etti.”

“25 seyyar sahra mutfağı, 15’er banyo ve tuvalet konteyneri ilk aşamada sevk edildi”

Doğrudan Milli Savunma Bakanlığı ile irtibata geçen yabancı ülkelerin yardımlarına yönelik taleplerin AFAD Hava Koordinasyon Merkezi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordine edilerek uygun havaalanlarına yönlendirildiğini açıklayan Akar, şunları söyledi:


“Bunun yanında 25 seyyar sahra mutfağı, 15’er banyo ve tuvalet konteyneri deprem bölgelerine ilk aşamada sevk edildi. Depremden etkilenen tüm bölgelerde çadır kurma faaliyetlerine de devam ediyoruz. Şu ana kadar depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburlarımız dahil toplam 3 bin 500 personel katılıyor. Bir kısım personelimizin de arama kurtarma alanlarına intikalleri devam ediyor. Şimdiye kadar 14 ülkenin savunma bakanı arayarak hem geçmiş olsun dileklerini hem de yardıma hazır oldukları mesajını iletmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman olduğu gibi bu zor günde de asil milletinin emrinde, görevinin başındadır. Buradan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Omuz omuza çalışarak inşallah sıkıntıların üstesinden geleceğiz.”

AFAD: 7,7 ve 7,6 birbirinden bağımsız depremler!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.