Çiftler evlendikten sonra asosyal mi oluyor?

Bazı evliler asosyal mi oluyor? Çiftlerin evlendikten sonra sosyal hayattan çekilmesi, çevresiyle eskisi kadar görüşmemesi yeni bir olgu değil. Bu durumun ardında kişisel, maddi ve toplumsal unsurlar yatabiliyor. Uzmanlar, kişilerin hem tek başına hem de çiftlerin arkadaşlarıyla vakit geçirmesinin sağlıklı olduğuna işaret ediyor.

evlendikten sonra asosyal

Çiftler evlendikten sonra asosyal mi oluyor?

Evlendikten sonra sosyal hayattan çekilen çiftlere bu konudaki sitem genelde şaka yollu yapılır. Bu sitemler çoğunlukla da çiftlerin arkadaşlarından “Bak eşini buldun, bizi unuttun” şeklinde gelir. Düğünde onlarca kişiyle dans edilmemiş gibi sanki o eğlence salonda bırakılır ve eşler deyim yerindeyse kabuklarına çekilir. Bu durumun ardında gerek kişisel, gerek maddi, gerekse de toplumsal faktörler yatıyor. Evlilikle sosyal hayatı birlikte yürütebilmenin çiftler için bir hayli sağlıklı olduğu ifade ediliyor.


Çift ve aile terapisti Dr. Ayça Can Uz, ilk fedakarlığın dış halkadan başladığını belirtiyor. Uz, bireylerin, iş dışındaki kişisel yaratıcılığını, ilgi alanlarını, ‘beni ben yapanı’ korumak istediğinde sosyal çevresindeki ilk fedakarlığa en dış halkadan, yani arkadaşlara ayrılacak zamandan başlayabildiğini belirtiyor. Uz, kabuğuna çekilmekten ziyade, bu duruma “özünü korumak” olarak da bakılabileceğini kaydediyor.

Uzman Psikolog Yeşim Akıncı ise, daha önce sosyal hayatı yoğun olan kişilerin bazen kendi kabuklarına çekilerek, yeni evlilik akdine alışmaya, uyum sağlamaya çalıştığını dile getiriyor. “Evlilik cicim aylarında ne kadar hoş gelse de aslında en zor zamanlar evliliğin ilk zamanlarıdır” diyen Akıncı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Birbirini hiç tanımayan insanlar evlenebilir. Uzun süre flört edebilir sonra evlenebilirsiniz hatta aynı evde bile yaşamış olabilirsiniz yine de evlilik bireylere farklı gelecektir. Kağıt üzerinde resmî imza atılmasıyla beraber bu farklar hissedilebilir. Ancak uyum sağlayan çiftler, bu ilk zamanları başarıyla atlatır.”


Uzman psikolog ve evlilik terapisti Kemal Özcan da maddi duruma dikkat çekiyor. Sosyal hayatın ekonomik bir güç gerektirdiğini belirten Özcan, “Elektrik, kira, doğalgaz sosyal hayata bütçe ayırmayı engelliyor” diyor.

Ayrıca, bireylerin evlendikten sonra konfor alanlarından çıkmak istemeyebildiğine işaret eden Özcan, eşlerden birinin evcimen olmasının da sosyal hayatı kısıtlayabildiğini vurguluyor ve evlilikten sonra ilişki formlarının da değişebildiğinin altını çiziyor. “Bekar arkadaşlar bir tehdit olarak algılanıyor” diyen Özcan, çiftlerin ister istemez önceki sosyal çevreden uzaklaşılabildiğini aktarıyor ve ekliyor:

“Bekar arkadaşlar haftada 2 kez buluşurken, sonra ayda bir denk getirerek görüşmeleri zamanla arkadaşlıklardan uzaklaşılmasına neden oluyor.”


Yazının devamı: Haber Global

İlişkide 3-S kuralı nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.