İmplant nedir? Diş implantı yaptırmak isteyenler bunlara dikkat!

Estetik görünüm ve sağlık açısından kötü sonuçlar doğuran diş eksikliği sorunu güncel bir tedavi yöntemi olan diş implantı ile çözümlenebiliyor.

implant nedir

Kron ya da köprü protezi uygulaması yerine alternatif olabilen implant sayesinde diğer dişlerin zarar görmesinin de önüne geçiliyor. Yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen sigara kullanımı ve kötü ağız hijyeni tedavinin başarı oranını düşürerek, implantın kullanım süresini kısaltıyor. Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dr. Dt. Berna Turgut, diş implantı tedavisi hakkında bilgi verdi.

İmplantlar diş kökünü taklit eder

Günümüzde diş eksikliklerinde sıklıkla kullanılan ve güncel bir tedavi yöntemi olan diş implantı, ağızda eksik olan dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine, hastaya uygun olarak planlanan diş protezleri ile eksik dişlerin yeri hem fonksiyonel hem de estetik olarak tamamlanmaktadır.


Komşu dişlerin küçültülmesi gerekmez

İmplant tedavisi kron ya da köprü protezi uygulaması yerine alternatif olabilecek bir tedavi şeklidir. Bu sayede köprü protezlerinin yapımı için boşluğa komşu dişlerin küçültülmesine gerek kalmadan ağız içinde bulunan eksik diş tamamlanabilmektedir. Ayrıca yeterli sayıda destek dişi bulunmadığı için hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalara da bu tedavi sayesinde sabit protezler uygulanmış olur. Hareketli protez kullanan ama kemik yetersizliğinden dolayı protezi tutmayan hastalarda da implant yerleştirilip proteze bağlanarak protezin tutuculuğunun artması sağlanabilir.

diş implantı tedavisi

İmplant için kemik uygunluğuna bakılır

İmplant tedavisi yapılacak hastanın öncelikle genel sağlık durumu değerlendirilmekte ve ağız içi muayenesi yapılmaktadır. Hastanın tedaviden beklentilerine ve üç boyutlu radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğuna bakıldıktan sonra hangi uzunluk ve çapta, kaç adet uygulanacağına karar verilmektedir. Estetik değerlendirmeler de yapılarak hastaya en uygun üst yapı seçimi gerçekleştirilir.

İşlem süresi implant sayısına göre değişir

Operasyon öncesinde varsa reçete edilen ilaçların alınması gerekmektedir. Cerrahi bir işlem olan implant operasyonundan önce sadece işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve ardından çene kemiğinde yuvalar açılarak bu yuvalara implantlar yerleştirilir. İşlemin sonunda açılan bu yuvalar dikişlerle kapatılarak operasyon sonlandırılır. Bu işlemin süresi uygulanacak implant sayısına göre farklılık gösterirken, her bir implantın kemik içine yerleştirilmesi yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Operasyondan ortalama bir hafta sonra dikişler alınarak kontrol muayenesi gerçekleştirilir. İşlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanımı ve iyi bir ağız bakımı iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olmaktadır.

Ek işlemler bekleme süresini uzatabilir

İmplant tedavisinde iyileşme süresi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi beklenir. İnce veya yetersiz yükseklikte kemik olması durumunda yapılan ek işlemler bekleme süresini uzatabilir. Bununla birlikte planlanmış olan üst yapı protezlerin yapımı için gereken süre bir hafta ile 10 gün arasında değişmektedir.


dental implant

Soğuk tampon şişlik ve ağrıyı azaltılabilir

İmplant işleminden sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle yapılan cerrahi işleme bağlı olarak düşük dozda şişlik ve ağrı yaşanabilir. Bu durum ilk 24 saat içerisinde yapılan soğuk tampon uygulaması ve uygun görülen ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabilmektedir.

Kemoterapi ve radyoterapi alan hastalara uygulanmıyor

Büyüme gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Bununla birlikte kontrol altında olmayan önemli bir sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde implant tedavisi uygulanması uygun olmamaktadır. Bu sebeple diş hekiminin her hastanın sağlık geçmişini bilmesi önem taşır.

Sigara kullanımı implantın başarı oranını düşürüyor

Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde, implantın başarısız olma olasılığı normalden 2-3 kat daha yüksek olmaktadır. Özellikle işlem sonrasında yani iyileşme sırasında sigara kullanımı hem enfeksiyon riskini artırmakta hem de yara iyileşmesini geciktirmektedir.

Ağız hijyeninin sağlanması implantın ömrünü uzatır

İmplantların kullanım ömrü farklı etkenlere bağlı olmaktadır. Hastanın gerekli hijyen koşullarına dikkat etmesi implantların ömrünün uzun olmasında oldukça önem taşımaktadır. Dişleri doğru şekilde fırçalamak, ağız temizliğinde diş ipi ve ağız gargarası kullanmak ağız hijyeninin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Alanında uzman deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır


Tedaviden beklediği faydayı göremeyen hastalar hem fiziksel hem psikolojik hem de maddi kayıp yaşayabilmektedir. Bu sebeple implant uygulamasının mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir hekim tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.

Diş beyazlatmada en çok tercih edilen yöntem nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.