Türkiye’de artık tıbbi amaçlı kenevir üretimi yapılabilecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yürürlüğe giren kanunla artık TMO kontrol ve denetiminde tıbbi amaçlı kenevir üretiminin yapılabileceğini kaydetti.

tıbbi kenevir

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tarımda yeni bir dönemin başladığına dikkati çeken Kirişci, “Bugün yürürlüğe giren kanunlarımızla, bitkisel ve hayvansal üretimde etkin bir planlama yapacağız. Gıda arz güvenliğiyle ilgili olası riskleri minimize edeceğiz. Üretimde sürekliliği sağlayacak ve verimliliği artıracağız. Kanun, ormancılıkta önemli düzenlemeleri de içeriyor. Orman köylüsü ormandan sağlanan gelire ortak olacak. Orman yangınlarında hayatını kaybedenler şehit statüsünde olacak. Dijital uygulamaları güçlendirerek ormanlarımızı daha etkin koruyacağız.” ifadesini kullandı.


Kirişci, yürürlüğe giren kanunla, Türkiye’de lif ve tohum amaçlı üretilen kenevirde de yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, artık TMO kontrol ve denetiminde tıbbi amaçlı kenevir üretiminin yapılabileceğini kaydetti.

Öte yandan Resmi Gazete’de sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına yönelik de açıklama yapan Kirişci, kararla deprem bölgesindeki illerde sertifikalı tohum desteğini yüzde 100 artırdıklarını belirtti.

Kirişci, “Örneğin hububatta dekar başına 50 lira olan desteğimizi 100 liraya çıkardık. Ayrıca su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edilen 11 il ve 52 ilçemizde, yağlık ayçiçeği ekiminde sertifikalı tohumu kullanan üreticimize dekar başına 135 lira desteklemede bulunacağız. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

kenevir esrar üretimi

• Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ekim 2016’da alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Karar Resmi Gazete’de de yayımlanmıştı.

izinli kenevir yetiştiriciliği

• Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında sürpriz bir açıklama yaparak “Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

• 2020 yılında ise Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerisi üzerine Birleşmiş Milletler (BM), kenevir (esrar) ve türevlerinin tıbbi amaçlı kullanılması için eroin gibi riskli narkotik maddeler sınıfından çıkarılmasını onayladı.


Tıbbi amaçlı kenevir kullanımı

Kenevirin Tıbbi Kullanımı ile; 1961 ve 1971 Sözleşmeleri kapsamında sınırlanan kenevirin tıbbi kullanımı kastedilmektedir. İlaç olarak kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış kannabinoidler dronabinol, nabilone, nabiximols ve CBD’dir. Diğer kannabinoidlerin potansiyel kullanımına ilişkin araştırmalar devam etmektedir.

Kannabinoid (CBD) içeren ilaçlar bazı ülkelerde aşağıdaki tıbbi durumlarda kullanılmaktadır:

  • Multiple Skleroz (MS)’de ortaya çıkan nöropatik ağrı ve spastisite
  • Azlheimer, Parkinson, Huntington, Epilepsi (Sara) gibi nörolojik ve nörodejeneretif hastalıklarda
  • Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi nedeniyle ortaya çıkan mide bulantısı, kusma ve ağrı kesici olarak
  • HIV/AIDS hastalarında kilo kaybıyla ilişkili anoreksi

Kenevir neden uyuşturucuyla özdeşleştiriliyor?

Kenevirin uyuşturucuyla olan ilişkisi, içerdiği bir maddeden ileri geliyor: Tetrahydrocannabinol (THC). Öyle ki THC, bu son derece değerli bitkinin üretiminin sınırlandırılmasına hatta yasaklamasına bile yol açtı.

kenevirin faydaları
Kaynak: TRT Haber

Yerli ve milli kenevir çalışmaları

Kenevirle ilgili önemli projeler de yürütülüyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2017’de çalışmalara başladı. İlk olarak Karadeniz Bölgesi Kenevir Araştırma Güdümlü Projesi hayata geçirildi. Bu projeyle ilk yerli ve milli kenevir çeşitleri ortaya çıkarılacak.

Bir başka proje ise, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile birlikte yürütülen “Kenevir Popülasyonlarından THC Oranı Düşük Genetipelrin Geliştirilmesi” projesi. Bu projeyle, düşük THC’li (uyuşturucu etken maddesi tetrahydrocannabinol) kenevir çeşitlerinin bulunarak, tarımın artırılması hedefleniyor.

Kenevirle ilgili başka projeler de var… O projelerle örneğin kenevirden doğal lif elde edilecek ve lifin işlenmesi için makineler geliştirilecek. Uygun yetiştirme tekniği ve mekanizasyonun geliştirilmesiyle de ekim alanları yaygınlaştırılacak. Bu projeler sayesinde 2023’e kadar kenevir üretiminin yapısı kökten değişecek ve bu unutulan bitki, eski popülerliğini geri kazanacak.



Kaynak: 

  • İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. “Adım Adım Kenevir ve Türevleri: Dünya ve Türkiye’ye Genel Bakış” (2020) NDB Yayınları: 21 Yayın No: 2020/7. 1. Baskı. narkotik.pol.tr
  • Özge Balpınar, Selim Aytaç. “Tıbbi Kenevir ve Sağlık: Farmakolojik bir derleme.” (12 Ocak 2021) dergipark.org.tr
  • NIDA. 2021, April 13. Is marijuana safe and effective as medicine?. Retrieved from http://nida.nih.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-safe-effective-medicine on 2023, April 5 https://nida.nih.gov/publications/research-reports/marijuana/marijuana-safe-effective-medicine

Rize’de kenevir fabrikası kuruluyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.