Aralıklı oruç: Kalori kısıtlaması kadar etkili bir kilo verme yöntemi!

Aralıklı oruç (Intermittent fasting) tutmanın kilo vermekte kısa vadenin ötesinde kalori kısıtlaması kadar işe yarayıp yaramadığı belirsizliğini koruyordu

aralıklı oruç

Genellikle aralıklı oruç diye bilinen zaman kısıtlamalı beslenmenin, geleneksel kalori sayımıyla kıyaslandığında obez yetişkinlerde benzer kilo verme sonuçları sağlayabildiği yeni bir araştırmada ortaya kondu.

Sonuçları salı günü Annals of Internal Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan küçük çaplı klinik çalışmada, 8 saatlik zaman kısıtlamalı yemek yiyen katılımcıların insülin duyarlılığının, kalorilerini günde 10 veya daha fazla saat boyunca herhangi bir zamanda alan kontrol grubundakilere kıyasla arttığı bulundu.


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi obez ve bu hastalığın küresel yaygınlığının artacağı tahmin ediliyor. Obezitenin ayrıca tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türleri gibi diğer metabolizma hastalıkları bakımından da ciddi risk faktörü olduğu saptandı.

Kişinin tükettiğinden daha fazla kalori yakması kilo vermekte yaygın benimsenen denenmiş bir yöntem. Bireyler bu amaçla genellikle her gün yedikleri yiyeceklerin kalorilerini sayıyor.

Kilo vermeye yönelik bu geleneksel yaklaşımda kalori sayılırken, bunun yapılmadığı zaman kısıtlamalı beslenme de takibi daha kolay olduğundan artık popüler bir strateji. Ancak aralıklı oruç tutmanın kilo vermekte, özellikle de kısa vadenin ötesinde, kalori kısıtlaması kadar işe yarayıp yaramadığı belirsizliğini koruyordu.


Aralıklı orucun kalori kısıtlaması kadar etkili bir kilo verme yöntemi olduğu belirlendi

Yeni araştırmada Chicago Üniversitesi’nin Illinois kampüsünden bilim insanları, kalp hastalığı riskini azaltmakta ve kilo kontrolünde aralıklı oruç tutmanın mı yoksa kalori sınırlı beslenmenin mi daha etkili olacağını belirlemek için Chicago metropolitan bölgesinden 90 obez yetişkinle çalıştı.

Araştırmacılar katılımcıları rastgele üç gruptan birine atadı: Kalori sayımı yapmadan sadece öğlen 12.00’den akşam 8.00’e kadar 8 saatlik kısıtlı zamanda yiyenler; günlük kalorilerinin 4’te birini azaltanlar; ya da gün boyunca 10 saat veya daha uzun süre yemek yiyerek kalori tüketiminde değişiklik yapmayanlar.

Zaman kısıtlamalı beslenen ve kalori kısıtlamasını benimseyen katılımcılar düzenli biçimde bir diyetisyenle görüştü. Çalışma, zaman kısıtlamalı beslenen katılımcıların kontrol grubuna göre günde 425 kalori daha az yediğini ve bir yıl sonra yaklaşık 4,5 kg daha fazla kilo verdiğini ortaya koydu.


Kaynak: Time-Restricted Eating Without Calorie Counting for Weight Loss in a Racially Diverse Population: A Randomized Controlled Trial: Annals of Internal Medicine: Vol 0, No 0 (acpjournals.org)

Aralıklı oruç diyeti (Intermittent Fasting) nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.