Öğrencilerin memnuniyet sıralamasında Eskişehir zirvede!

Üniversite tercihlerinin, üniversitenin bulunduğu şehirle de ilişkili olduğu içgörüsünden yola çıkan online İngilizce kursu Preply’ın, derlediği çalışmaya göre, öğrenciler üniversite için tercih ettikleri şehirlerde yalnızca yüksek öğrenim görmüyor. Aynı zamanda hayata hazırlanıyor, kalıcı arkadaşlıklar ediniyor ve yetişkinliğe ilk adımlarını atıyor. Bu kriterler öğrenciler nezdinde bazı şehirleri daha tercih edilebilir konumda tutuyor. Zirvede ise Eskişehir yer alıyor.

eskişehir

Üniversite öğrencilerine kucak açan şehirlerle ilgili incelemesini yayımlayan online yabancı dil öğrenim platformu Preply, 81 ilin ulaşım, sosyal olanaklar, kültürel etkinlikler, bölge halkının öğrencilere tutumu, suç oranları, yaşama maliyetleri gibi kriterlerle, öğrenciler tarafından değerlendirildiği Türkiye’nin Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri araştırmasının bulgularını paylaştı.

Türkiye’nin bir numaralı öğrenci dostu şehri: Eskişehir

Preply’in derlediği Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri araştırmasına göre, Eskişehir’i sırasıyla Ankara, Çanakkale, Aydın, Muğla, Antalya, Samsun, İstanbul Anadolu Yakası ve Manisa takip etti. Araştırmada öğrenciler, 27 şehirden memnun olduğunu, 38 şehirden ise memnun olmadıklarını belirtti.

Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi üç önemli üniversiteye ev sahipliği yapan Eskişehir, bir Avrupa kentini aratmayan havasıyla öğrencilerin en çok memnuniyet duyduğu şehir olmayı başardı. Üniversite öğrencilerinin not sistemine göre puanlandırılan Eskişehir, 91 ortalama ve A+ notuyla öğrencilerden geçer not aldı.

Yaşama maliyetleri diğer şehirlere göre daha düşük

Yaşama maliyetlerinin düşük olduğu Eskişehir, Numbeo tarafından hazırlanan değerlendirmede Türkiye’den 5 il arasında suç oranlarının en düşük olduğu il olarak sıralanıyor. Ayrıca öğrenci talebine bağlı olarak hem kültürel hem de sosyal açıdan iyi alternatifler sunan Eskişehir, ‘öğrenci şehri’ unvanını tam anlamıyla hak ediyor.

Sakin bir üniversite hayatı geçirmek isteyen öğrenciler az nüfuslu şehirlere yöneliyor

öğrenci memnuniyeti

Türkiye’nin en öğrenci dostu 10 şehri arasında Ankara, Antalya ve İstanbul Anadolu Yakası’nın dışında çoğunlukla kıyı bölgelerine yakın, ılıman iklime sahip az nüfuslu şehirlerin öne çıktığını ifade eden Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu “Bölge nüfusunun belirli dönemler haricinde istikrarlı bir biçimde düşük seyretmesi, bu şehirleri öğrenciler için daha yaşanabilir hale getiriyor. Zira az nüfus, daha düşük suç oranları ve daha az yaşama maliyetleri anlamına geliyor. Her ne kadar kültürel etkinlik ve sosyal aktivite konusunda İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin gerisinde kalabilseler de, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki şehirler daha sakin ve odaklı bir üniversite hayatı geçirmek isteyen öğrenciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu şehirlerde daha kolay olan yaşam, bölge insanının sıcaklığıyla birleşince, Aydın, Manisa, Muğla gibi şehirleri Türkiye’nin öğrenci dostu şehirleri listesinde ilk sıralara yerleştiriyor” şeklinde konuştu.

Öğrenciler şehir koşullarına göre hareket ediyor

Örneğin daha kariyer odaklı, nitelikli eğitimler sunan, karasal iklimin hakim olduğu Eskişehir ve Ankara gibi şehirlerde öğrenciler, öğrenme süreçlerine online ortamda da devam edebiliyor. Dikkat dağıtacak unsurların sınırlı olduğu bu şehirler, Preply’nin de en sık tercih edildiği şehirler arasında konumlanıyor. Online İngilizce kursu ile kariyerlerine ve gelecek yaşamlarına yatırım yapmak isteyen öğrenciler, özel İngilizce dersi alarak, İngilizce konuşmak gibi dil yetkinliklerini yabancı İngilizce öğretmenleri ile geliştirebiliyor. Preply dil konusunda birkaç adım daha ileri gitmek isteyen öğrencilere İngilizce online kurslar başta olmak üzere Almanca ve Fransızca kurslarıyla destek oluyor.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.