Kadın ve saçları arasındaki psikoloji

kadın saçları

Kadınların saçları ile arasında sağlam duygusal bir bağ olduğu söylenir. Kimi zaman bir isyan, direniş, intikam, başkaldırı, kimi zaman da net olarak ‘ben kadınım, ben de varım’ deme şeklidir. Tarihler boyunca kadınlığın sembolü haline gelen saçlar aslında psikolojik anlamda da büyük önem taşıyor.

Uzman Psikolog Meryem Ayluçtarhan, saçlarımızla ilgili daha çarpıcı bir bilgiyi şöyle aktarıyor:

“Saçların da hafızası vardır”

“Evrimsel ve sosyal psikoloji alanında yapılan incelemelere baktığımızda, geçmişten bugüne bir kadının neredeyse tüm kültürlerde daha çekici bulunmasını sağlayan başlıca özellikler arasında parlak ve bakımlı saçlar gelmektedir. (Buss, 1999). Bunun sebebi ise sağlıklı saçlara sahip olmanın dişiliği ve soyun devamını sağlayıcı nitelikte gözükmesidir. Bir diğer taraftan ise saçlarımız, psikolojik anlamda yaşamımızda varolan stresimizi, olumsuz veya olumlu yaşam olaylarını temsil edici özellikler göstermektedir. Bir diğer deyişle saçların da hafızası vardır. Saçlarımız sadece genetik mirastan değil depresyon, stres, sosyal fobi, kaygı bozukluğu gibi psikolojik alt yapılı durumlardan da etkilenerek kaybedilebilir. Bu durum özellikle popülasyon dağılımında kadınları daha çok etkilemektedir. Özgüven eksikliği, benlik saygısında düşüş gibi diğer problemler açığa çıkmakta ve kadınlar sosyal ortamlardan uzakta kalarak içe kapanmaktadır. Avrupa’da yapılan bir diğer araştırma ise kadınların majör saç değişimlerinde hayatlarında yeni bir dönemin başladığını ve yaşam değişikliği yapıldığı dönemle eş zamanlı olduğunu bulmuştur. Yani her bir saç müdahalesi yenilenmenin temsili olarak yorumlanmaktadır.“[*]


Uzun yılların deneyimine sahip olan Kuaförler Derneği Başkanı Sabit Akkaya ile kadınlar ve saçları üzerindeki psikolojik bağlantıyı, saçlar aracılığı ile duygu durum ifade şeklini, saç şeklinin kişiliğe yansımasını, saç konusunda doğru tercihler yapılıp yapılmadığını ve tavsiyelerine dair pek çok konuyu konuştuk.

Röportaj: Sabit Akkaya

Sabit Akkaya kimdir

Bir kadın için saç ‘olmazsa olmaz’ diyebileceğimiz bir unsur mudur? Saçı ile hiç derdi olmayan, duygusal, psikolojik bağlantı kurmayan müşterileriniz oldu mu?

Her misafirin saç ile olan ilişkisi farklıdır. Bir kadın için saç, özgüvenin bir yansıması olduğundan bazıları için önemli bir unsur tabi. Ancak, saçlarıyla ilgili herhangi bir derdi olmayan, duygusal veya psikolojik bağlantı kurmayan misafirlerimle de karşılaşıyorum. Bu anlar, misafirin beklentilerini ve isteklerini anlamak, onlara en iyi hizmeti sunabilmek adına çok önemli olduğundan, misafirlerimi tam konsantre olarak dinlemeye öncelik veririm. Kadınların saçlarına ve dış görünümüne farklı bir değer atfetmesi çok normal ve ben bu çeşitliliği anlamaya ve saygı göstermeye özen gösteriyorum.

Kadınlar saçları aracılığı ile çevresindeki insanlara ‘ asi, çılgın, agresif, otoriter, sakin, mütevazi, asil…’ vb duygu durum mesajları verebilir mi?

Çok güzel bir soru, evet, kadınlar saçları aracılığıyla çevrelerine çeşitli duygu durumları ve kişilik özellikleri ile ilgili mesajlar iletebiliyor. Mesela, keskin hatlara sahip cesur renkler veya radikal kesimler, kişinin asi veya çılgın bir imaj sergilemesini sağlar. Koyu renkler ve belirgin kesimler, güçlü ve kararlı bir duruş sergiler. Doğal tonlar, yumuşak dalgalar ve düz saçlar, sakin ve mütevazi bir kişiliği yansıtırken, zarif, düzenli ve sofistike saç stilleri, kişinin asil ve zarif ruh halini yansıtabiliyor. Saçlar dış dünyada nasıl görünmek istediğimizi belirlemede güçlü bir araç gerçekten.

Müşterileriniz ile aranızda naif bir iletişim şekli olması dikkatimi çekti. Güvene dayalı bir samimiyet mevcut. Bunun sebebi nedir?

Salonlarıma gelerek bizleri onurlandıran misafirlerime sizlerin huzurunda buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sevgilerine layık olmaya çalışıyorum. Genellikle sosyal medya üzerinden bizleri tercih eden misafirlerimiz bizleri tanıyarak ve güvenerek geliyorlar. Bu durum sebebiyle de kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü tamamen doğal ve spontane bir şekilde konuşmalarımız gerçekleşiyor.

kuaför sabit akkaya

Kadınların hayatında ‘baş edemediği şeyler ya da radikal değişimler’ olduğunda ilk olarak saçlarıyla ilgili değişime gittiği söylenir. Deneyimlerinize dayanarak sizin yorumunuz nedir?

Genelleme yapmak doğru olmaz fakat doğruluk payı da yok değil. Kötü bir olay olduğunda, ilk akla gelen çözüm saçları değiştirmek. Belki de evrene ‘ben yıkılmadım, güçlüyüm, yeniden başlayabilirim‘ mesajı veriyor olabilir.

Müşterileriniz genelde size doğru tercihlerle mi gelir? Saç rengi hakkında doğru tercih ile gelmeyen müşterilerinize yaklaşımınız ve sonuç ne oluyor?

Ben genellikle misafirimin yaşam tarzını, ten rengini, günlük rutinini ve kişisel tarzını anlamaya odaklanırım. Eğer yüzüne ve saç yapısına uymayan bir renk için kararlı ise kendisine doğru olanı anlatıp seçimi misafirime bırakırım. fakat genellikle misafirlerimle birlikte orta yolu bulduğumuzu ve birlikte karar verdiğimizi söyleyebilirim. Aslında hem bizlerin hem de misafirlerimizin ortak noktası sonunda hissedilecek memnuniyet. Doğru bir danışmanlık süreci ve konsültasyon ile süreç tamamlanıyor diyebilirim.

Yaptığınız işlem en iyisi olsa bile memnuniyet duymayan müşterilerinize karşı nasıl bir tavır içerisinde oluyorsunuz?

Bu gibi durumlar hiç istemesek de olabiliyor, neticede hepimiz insanız ve duygu durumlarımız da değişkenlik gösterebiliyor. Önemli olan bu gibi durumlarla baş edebilmeyi ve kriz yönetimini bilmek. Misafirin memnun olmadığı hususu öğrendikten sonra ona göre bir yol izleyip tekrardan konuşarak olumsuz bir tavrı olumlu bir deneyime dönüştürebiliyoruz.

Müşterileriniz memnuniyeti sizin için ne anlam ifade ediyor? Sadece ticari bir devamlılık mı, bir insanın hayatına pozitif bir dokunuş mu? Bunlardan hangisi sizin için daha ağır basan etkendir?

Maddi kaygılarla keyif almadan yapılan her işin sonu maalesef kötü sonuçlanacaktır. Bu sebeple müşteri memnuniyetini maddiyat olan gören hiçbir işletmenin uzun vadede başarılı olamayacağını düşünüyorum.

Benim için misafirimin yüzündeki gülümsemeyi görmek parayla satın alınamayacak bir deneyim. Yıllardır bu sektörde olmamın sebebi de bu.

İş kadınlarının en tercih ettiği saç modelleri, renkleri ve sebepleri nelerdir?


İş yaşamında aktif olan kadınlar, naturel saç renkleri ve doğal kesimleri sever. Yıkadıktan sonra kolay şekil alabilen, hızlı ve dinamik hayatlarında kendilerine zorluk çıkarmayacak, vakit kaybettirmeyecek saç kesimlerini daha fazla tercih ederler.

Daha önce hüsranla sonuçlanan işlemler nedeniyle kuaföre gitme konusunda çekimser kalan kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Bütün meslektaşlarım çok değerliler ve alanlarında uzmanlar. Kendilerine yakın hissettikleri ve güvendikleri bir kuaför tercihi yapabilirler.

Kadınlarımıza kuaför seçimi konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Kuaför seçimi tamamen enerjiye dayalı başlangıcı olan bir memnuniyet. Açıkçası bunun bir formülü de yok. Kuaförün tarzını test etmek, eğer beklentilerini karşılıyorsa orayı benimsemek olabilir.

en iyi kuaförler

Mesleğinizin en zorlu tarafı nedir?

Bence kuaförlük mesleğinin en zorlu tarafı, her daim pozitif kalmak ve enerjiyi yüksekte tutmayı başarabilmek. Kriz yönetebilmek, zor anlarda pratik çözümler üretebilmek de zor fakat tecrübe ve eğitim ile bunları aşmak çok da zor değil.

Mesleğinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?

Yaratıcılığımı ve tecrübemi kullanarak, her meslekten, her statüden misafirin aklındaki isteği hayata geçirebilmek ve arkasından gelen memnuniyet, haklı bir gurur yaşatıyor. Her gün farklı karakterler ve ruh halleri ile karşılaşıyoruz, onları dinlemek, anlamaya çalışmak ve güvene dayalı bir iletişim kurmak hepimizi mutlu ediyor.

Meslektaşlarınıza müşteri memnuniyeti adına tavsiyeleriniz nelerdir?

Meslektaşlarım zaten bunları biliyor, iyi bir karşılama, dikkatli ve kontrollü bir iletişim, doğru konsültasyon, kaliteli hizmet ve çözüm üretebilen markalar her zaman kazanırlar ve sürdürülebilir bir kazanım da uzun vadede işletmeyi hem maddi hem de manevi anlamda tatmin eder.

Kuaförler Derneği başkanı Sabit Akkaya‘ya bizlere değerli vaktini ayırdığı için çok teşekkür ederim. Bu konu çok daha uzun sohbetleri kaldırabilecek bir konu, açıkçası tadı benim damağımda kaldı. Uzman Psikolog Meryem Ayluçtarhan’a da değerli yorumu ve vakti için teşekkür ederim.

Şahsen bir kadın olarak saçıma verdiğim değeri biraz daha iyi anlamamı sağladı, tabi ki bir de karşı taraf yorumları önemli. Mesela bir eşin, evladın, dostların yorumu… Örneğin; benim oğlum saçlarımı kesmeme asla müsade etmiyor, sürekli uzun saçlarımı öpüp koklayarak ‘anne seni çok seviyorum’ diyor. Sözün kısası ‘kadının saçı sadece kadının mevzusu değil.’

Tadı damakta bırakan bir röportajımız daha burada son buldu. Kim bilir, belki de bazen düşündürmek çok daha önemlidir, ne dersiniz?

Biyografi: Sabit Akkaya kimdir?

Sabit Akkaya kimdir?

Kuaförler Derneği başkanı olan Sabit Akkaya kuaförlük mesleğine 1975 yılında Nişantaşı’nda başlamıştır. 1991 yılında Swissôtel’in açılmasıyla müşterilerine otel içindeki mekanında hizmet sunan Sabit Akkaya, otel kuaförlüğünde başarılı yükselişinin ardından 2014 yılında kendi markasını yaratmıştır.

Sabit Akkaya, 72. Cannes Film Festivali’nde saç şekillendiren ilk Türk Kuaför olmasının yanı sıra Türkiye’nin en ünlü ve en başarılı modacılarıyla Fashion Week backstage’lerinde çalışmış, güzellik yarışmalarına katılmış ve moda çalışmalarına, dergi, televizyon, trend çekimlerine imzasını atmış, birçok önemli yarışmada jüri üyeliği görevi üstlenmiştir. En son olarak 2021 Mart ayında ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ ne layık görülen Akkaya sosyal sorumluluk projelerinin gücüne inanıp önemli projelere katkı ve destek vererek her geçen gün artan bir heyecanla çalışmaya devam etmektedir.

Devlet başkanlarının eşlerinden dünya çapında ün yapmış sanatçılara kadar seçkin bir müşteri kitlesine hizmet sunan, neredeyse 3 kuşağın saçını tarayan, Sabit Akkaya; bugün Swissôtel The Bosphorus’dan sonra Conrad Istanbul Bosphorus, Raffles İstanbul Zorlu Center, Fairmont Quasar Istanbul, Çırağan Palace Kempinski, JW Marriott Hotel

Marmara Sea, Waldorf Astoria West Bay Doha içinde yer alan nezih salonlarında hem kadına hem erkeğe yönelik uygulamalarla müşterilerinin memnuniyetini yeni olan ne varsa sunarak yükseltmektedir.


Kaynak: Buss, D. M. (1999). Evolutionary psychology: The new science of the mind. Boston: Allyn and Bacon.

Kadınlarda saç dökülmesi için öneriler


Serpil Çavuşoğlu
1973 İstanbul doğumluyum. Hayatın her alanında gönüllü olarak faaliyet göstermekteyim. Bağımlılık ile mücadele, kadın ve çocuk istismarına karşı destek, eğitime katkı amaçlı kütüphanaler kurulması, yardımlaşma derneklerinde faaliyetler, tüketicinin her tür hakkı (sağlık, hukuk...) üzerine destek çalışmaları, kültür sanat projelerine koçluk, danışmanlık, tutuklu çocukların topluma kazandırılması amaçlı eğitim organizasyonları, kan bağışı, organ bağışı, ilik bağışı üzerine organizasyonlarda koordinatörlük, özel eğitim öğretmeni olmam sebebiyle engelli çocuklarımızın ailelerine danışmanlık, okullarda çocuklarımızın yardımlaşma güdüsünü pekiştirme amaçlı seminerler ve sayamayacağım daha pek çok alanda, neredeyse hiç durmadan yıllardır gönüllü olarak faaliyet göstermekteyim.