New York Times 2023’ün en iyi 10 filmini açıkladı

en iyi filmini

New York Times gazetesi, 2023’ün en iyi 10 filmini açıkladı. Buna göre Martin Scorsese’in son filmi ‘Killers of the Flower Moon’ ilk sırada yer aldı.

ABD merkezli New York Times gazetesi, 2023’ün en iyi 10 filmini sıraladı. Listenin ilk sırasında Martin Scorsese’in son filmi ‘Killers of the Flower Moon’ yer aldı. İkinci sıranın sahibi ise Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’ oldu.

1- Killers of the Flower Moon (Dolunay Katilleri)

Usta yönetmen Martin Scorsese’nin son filmi ‘Killers of the Flower Moon’un başrollerinde Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone ve Robert De Niro yer alıyor.


David Grann’in aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan film, Osaga cinayetleri ve FBI’ın doğuşu konu ediliyor.

Dolunay Katilleri konusu: (Kısmi spoiler içerir)

Dolunay Katilleri’nde, Osaga cinayetleri ve FBI’ın doğuşu konu ediliyor. 1920’lerde, Oklahoma’daki Kızılderili birliği olan Osage’in üyeleri, petrolün kendi topraklarının altında olduğunu keşfeder. Artık varlık içinde olan üyeler, şoförlü araçlara binmeye, konaklar inşa etmeye, çocuklarını Avrupa’ya okumaya göndermeye başlar. Ancak bu zenginlik, birçok cinayeti de beraberinde getirir. Gün geçtikçe artan cinayetleri araştırmaya kalkanların sonu da ölüm olur. Ölenlerin sayısı yirmi dördü aştığında ise davaya FBI atanır. Henüz kurulma aşamasında olan FBI’a bağlı olan bir dedektif gizemli cinayetlerin sırrını çözmek şehre gelir. Dedektif, ele aldığı dava için büroda bulunan Amerikalı Kızılderili dahil olmak üzere gizli bir ekip kurar. Bölgeye sızmayı başaran ekip, soruşturmaya devam ettikçe yaşanan vahşetin arkasında korkunç bir sır olduğunu keşfeder. David Grann’in aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Martin Scorsese oturuyor. Forrest Gump, Köstebek, Kirli Sırlar, Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi gibi filmlerin senarist koltuğunda oturan Eric Roth’un kaleme aldığı filmin başrolünü Leonardo DiCaprio üstleniyor.

2- Oppenheimer

Christopher Nolan imzalı Oppenheimer’ın başrollerinde Cillian Murphy, Emily Blunt ve Matt Damon yer alıyor.

Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer’ın hayatına odaklanılan filmde, Julius Robert Oppenheimer’ın, İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilme sürecindeki rolü gözler önüne seriliyor.

Oppenheimer konusu: (Kısmi spoiler içerir)

Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer’ın hayatına odaklanılan filmde, Julius Robert Oppenheimer’ın, İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilme sürecindeki rolü gözler önüne seriliyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer’a 2. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi’nin bilimsel liderliği verildiğinde, o ve eşi Kitty, Oppenheimer’ın çalışmasının sadece kendi hayatları üzerinde değil, tüm dünya üzerinde bu kadar etki edeceğini hayal edemezdi.

New Mexico’daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarında, o ve ekibi, uzun çalışmaların ardından bir nükleer silah geliştirmesinin ardından Oppenheimer “atom bombasının babası” ilan edilir. Ancak ölümcül icadının Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılacak olması, Oppenheimer’ın kendisini projeden uzaklaştırmasına neden olur. Savaş sona ermek üzereyken, Lewis Strauss’un ortak kurduğu ABD Atom Enerjisi Ajansı’nın danışmanı olan Robert Oppenheimer, nükleer enerjinin uluslararası kontrolüne ve nükleer silahlanma yarışına karşı olduğunu savunur ve bu nedenle ABD tarafından hedef haline gelir.

3- Menus-Plaisirs — Les Troisgros

Yönetmen Frederick Wiseman, bir Fransız şefler hanedanı olan Troisgros ailesine odaklanıyor. Filmin büyük bir kısmı ailenin Loire’daki ünlü restoran-otelinde geçiyor.

4- Occupied City

Yönetmen Steve McQueen imzalı film, Auschwitz’deki toplama kampında geçiyor.

Filmin konusu: Auschwitz’deki toplama kampında geçen film, radikal biçimsel tercihleri ve kan dondurucu üslubuyla Holokost temsili adına uzun süre konuşulacak bir yapım. Kampın içini ve soykırım kurbanlarını göstermeyi tamamen reddeden film, kampın yöneticisi olan Nazi subayı ve ailesine odaklanıyor.


5- A Thousand and One

A.V. Rockwell’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerinde Teyana Taylor, Josiah Cross ve William Catlett var.

Film Hakkında: Özgür ruhlu Inez, 6 yaşındaki Terry’yi koruyucu ailesinden kaçırır. Sırlarına ve birbirlerine tutunan anne ve oğul, değişen New York’ta evlerinin yanı sıra kimliklerini ve istikrarlarını geri almak için yola çıkarlar.

6- Asteroid City (Asteroit Şehir)

Wes Anderson’ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmin başrollerinde Jason Schwartzman, Scarlett Johansson ve Tom Hanks gibi yıldız isimler var. Film, bilimsel amaçlı düzenlenen bir programda beklenmeyen olayların meydana gelmesiyle yaşananları konu ediyor.

Filmin konusu: Kıdemsiz Yıldız Gözlemcileri ve Askeri Uzay Öğrencileri Kongresi, bir çöl kasabası olan Asteroid City’de, tüm ülkeden öğrencileri ve ailelerini, akademik rekabet için bir araya getireceği, bir program düzenler.

7- May December

Yönetmen Todd Haynes’in filminde başrollerde Natalie Portman, Julianne Moore ve Charles Melton yer alıyor.

Filmin konusu: Yirmi yıl önce Gracie Atherton-Yu ve eşi Joe’nun ilişkisi ülkeyi etkisi altına almıştır. Artık sıradan bir hayat yaşayan çift, ikiz kızlarının mezuniyetine hazırlanmaktadır. Hollywood oyuncusu Elizabeth Berry ise yeni bir film hazırlığındadır ve filmde Gracie’yi canladıracaktır. Elizabeth Gracie’yi daha yakından tanımak ister ve aileyle vakit geçirmek için Maine’in pitoresk sahiline gider. Elizabeth’in bu ziyareti, aile dinamiğinin çözülmeye başlamasına neden olur.

8- Showing Up

Showing Up, kariyerini değiştirecek bir serginin eşiğindeki bir sanatçının hikayesini konu ediyor. Yönetmen koltuğunda Kelly Reichardt oturuyor.

Filmin konusu: Showing Up, kariyerini değiştirecek bir serginin eşiğindeki bir sanatçının hikayesini konu ediyor. William, profesyonel kariyerini değiştirebilecek bir serginin hazırlığındadır. Açılış tarihi yaklaştığı sırada William’ın gündelik hayatı, başkalarıyla olan ilişkisi, hayatının karmaşası onun ilham kaynağı olur.

9- Orlando: My Political Biography

Berlinale’de ödüller ile açılış yapan belgesel filmde, hepsi trans olan 25 birey, Virgina Woolf’un kurgusal karakterini canlandırırken aynı zamanda kendi hayatlarını da anlatıyor.

10- Stonewalling

Filmin yönetmen koltuğunda Huang Ji and Ryuji Otsuka oturuyor.


Film Hakkında: Lynn’in hamile olduğunu öğrendiğinde uçuş görevlisi olarak eğitimini bitirmesi sorgulanır. Kürtaj yaptırmak ve hamileliğini ortalıkta olmayan erkek arkadaşından saklamak istemeyen Lynn, çocuğu doğumda başkasına vermeyi umar.

3 Cisim Problemi: Game of Thrones yaratıcılarından yeni Netflix dizisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.