Antarktika’da bir bölge 200 yılda 450 metre incelmiş!

Antarktika

Bu hafta yayımlanan yeni bir çalışma, Batı Antarktika Buz Tabakası’nın yaklaşık sekiz bin yıl önceki son Buzul Çağı’nın bitiminde ani ve çarpıcı şekilde eridiğini gösteren doğrudan kanıtlar sunuyor.

Bilim insanları, Antarktika’nın geçmişinde, gelecekte deniz seviyesinde yıkıcı bir yükselişe yol açabilecek endişe verici bir değişiklik keşfetti.

Nature Geoscience’ta yayımlanan yeni bilimsel çalışma, Antarktika’daki bir buz çekirdeği içinde bulunan kanıtlar, buz tabakasının sadece 200 yılda 450 metre inceldiğini gösteriyor, ki bu, Empire State binasının yüksekliğinden daha fazla bir mesafedir.


Bu bulgular, Antarktika’nın herhangi bir yerinde böyle hızlı bir buz kaybının yaşandığını gösteren ilk kanıtlar olarak kabul ediliyor. Bilim insanları, artan sıcaklıkların gelecekte Batı Antarktika Buz Tabakası’nın bazı kısımlarını istikrarsızlaştırabileceğinden ve kontrolsüz bir çöküşü başlatabileceğinden endişe ediyorlar. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir çalışma, sıcaklıkların artmaya devam etmesi durumunda Antarktika’daki buzların ne kadar hızlı eriyeceğine dair bir fikir sunuyor.

Cambridge Üniversitesi Dünya Bilimleri Bölümünde yürütülen yeni çalışmanın baş yazarı Profesör Eric Wolff, “Artık bu buz katmanının geçmişte hızlı bir buz kaybı yaşadığını gösteren doğrudan kanıtlara sahibiz” diyor ve ekliyor: “Bu senaryo, sadece model tahminlerinde yer alan bir şey değil; söz konusu buz katmanının bazı kısımları istikrarını kaybederse tekrar meydana gelebilir.”

Antarktika’daki tüm buz tabakaları dünyadaki deniz seviyesini 57 metre yükseltebilir

buzul erimesi

Antarktika’daki buz tabakaları, batıdan doğuya küresel deniz seviyelerini 57 metre kadar yükseltecek tatlı su barındırıyor. Büyük bölümü deniz seviyesinin altında kalan ana kayada bulunan Batı Antarktika Buz Tabakası’nın özellikle savunmasız olduğu düşünülüyor.

Modellerde yapılan tahminler, Batı Antarktika Buz Tabakası’nın büyük bir kısmının önümüzdeki birkaç yüzyılda kaybolacağını ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olacağını gösteriyor. Ancak buzların tam olarak ne zaman ve ne kadar hızlı kaybolabileceği belirsiz.


Buz katmanı modellerini daha iyi tahminler yapmak için eğitmek ve sunmak için, Dünya tarihinde gerçekleşen ısınma dönemlerine ait buz kaybı verilerini kullanmanın bir yolu var. 20.000 yıl önceki son Buzul Çağı’nın zirve noktasında, Antarktika’daki buzlar günümüzdekinden daha büyük bir alanı kaplıyormuş. Gezegenimiz çözüldükçe ve sıcaklıklar yavaşça tırmandıkça, Batı Antarktika Buz Tabakası şimdiki kapsamına gerilemiş.

Buz çekirdekleri, kar düştükçe oluşan ve sonrasında gömülüp, binlerce yıl içerisinde sıkışarak buz kristallerine dönüşen buz katmanlarından meydana geliyor. Her bir buz katmanının içerisine, her yıl yağan karlar ile karışan antik hava ve bulaşıcı maddeler hapsoluyor. Bunlar, değişen iklim ve buz kapsamıyla ilgili ipuçları sunuyor.

8 bin yıl önce hızla incelmiş

Araştırmacılar, 2019 yılında Skytrain Buz Yükseltisi’nden 651 metre uzunluğunda bir buz çekirdeği çıkardılar. Bu çekirdekler analiz edildikten sonra, buzun 8.000 yıl önce hızla inceldiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bu incelmenin muhtemelen, normalde ana kaya üzerinde duran Batı Antarktika Buz Tabakası’nın kenarının altından sıcak su girmesiyle tetiklendiğini düşünüyorlar. Bu olay, buzun bir bölümünün ana kayadan kopması ve hızla yüzerek, günümüzde Ronne Buz Sahanlığı olarak bilinen yapıyı oluşturmasıyla sonuçlanmış olabilir.

Araştırmacılar ayrıca buzun sodyum içeriğinin de buz eridikten sonra arttığını keşfetmişler. Bu durum, buzun inceldikten sonra buz sahanlığının geri çekildiğini ve denizin bölgeye yaklaştığını gösteriyor.


Batı Antarktika Buz Tabakası 8.000 yıl önce hızla geri çekilse de, hemen hemen şimdiki kapsamına ulaştığında istikrar kazanmıştır.

Antarktika deniz buzullarındaki rekor erime uzmanları korkutuyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.