Moskova’da konser salonuna saldırı

moskova crocus saldırısı

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir konser salonuna silahlı saldırı düzenledi. Saldırının düzenlediği binada iki patlama yaşanırken çok sayıda ölü ve yaralı olduğu açıklandı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Crocus Belediye Binası’daki bir konser salonunda silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının kamuflaj giyen en az üç kişi tarafından otomatik silahlarla gerçekleştirildiği bildirildi.


Saldırının ardından binada iki patlama yaşandı ve çatışma çıktı.

Güncelleme: 143 ölü

Kimliği belirsiz kişiler Krasnogorsk’taki Crocus City konser salonuna girerek ateş etmeye başladı. ‘Piknik’ grubunun konserinin olduğu salonda düzenlenen saldırı sonucunda, ilk belirlemelere göre şu anda 143 ölü ve onlarca yaralının olduğu bildirildi. Moskova Bölgesi Sağlık Bakanlığı’nın sabah yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin arasında 3 çocuğun bulunduğu aktarıldı.

Putin saldırı sonrası ilk kez konuştu: Bu saldırıyı emir verenler cezalandırılacak

Putin, Moskova yakınlarında yaşanan terör saldırısı için ilk kez konuştu. Olay için “kanlı ve barbarca terör saldırısı” nitelendirmesinde bulunan Rusya lideri, 24 Mart’ı yas günü ilan ettiklerini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da yaşanan ve 150’ye yakın kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı sonrası 24 Mart’ı yas günü ilan ettiklerini açıkladı.

Putin, “Teröristler yakalandıklarında Ukrayna sınırına girmek üzereydi. Bu saldırganlar kasıtlı olarak insanları öldürmek üzere hareket etti” dedi.

Putin, “Asıl mesele katliamının arkasında olanların yeni suçlar işlemesini engellemek. Moskova ve diğer bölgelerde terörle mücadelede ek önlemler alındı. Bu saldırıyı emir verenler cezalandırılacak, bizi kimse bölemez, birlik olacağız. Rusya, terör saldırısını hazırlayan herkesi tespit edip cezalandıracak. Rusya en zorlu sınavlardan her zaman daha da güçlenerek çıktı ve şimdi de öyle olacak” diye konuştu.

Saldırı anı görüntüleri:

Sosyal medya platformunda paylaşılan görüntülerde, konsere giden büyük bir kalabalığın salondan kaçmaya çalıştığı ve ardından silah seslerinin duyulduğu görülüyor.


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da , uluslararası topluma saldırıyı kınamaları çağırısında bulundu ve “canavarca bir suç” diye tanımladı.

Ria Novosti’ye göre, üst düzey bir Rus parlamenter, Moskova’nın konser salonundaki tüm saldırganları ve arkasındakileri bulup, cezalandıracağını söyledi.

Ukrayna: Saldırıyla herhangi bir ilgimiz yok

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, şu ana dek saldırıda Ukrayna’nın rol oynadığına dair bir işaret olmadığını bildirdi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin bir yardımcısı da ülkesinin saldırıyla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Mihaylo Podolyak “Net olalım, Ukrayna’nın bu olaylarla kesinlikle herhangi bir ilgisi yok” dedi.

Bu açıklama sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington’a ellerinde bir bilgi varsa paylaşma çağrısı yaptı.

Moskova’da havaalanı ve metro duraklarında güvenlik önlemlerinin sıkılaştırıldığı açıklandı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de, bu haftasonu başkentte düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

Saldırının arkasında kimin olduğu bilinmiyor. Ancak ABD iki hafta önce Rusya’daki vatandaşlarına yönelik bir uyarı yayımlamış ve “Aşırılıkçıların Moskova’da konserler de dahil toplu etkinlikleri hedef aldığına dair bilgilerin değerlendirildiği” söylenmişti.


Uyarıda ayrıca, ABD vatandaşlarınan 48 saat boyunca kalabalık etkinliklerden kaçınmaları tavsiye edilmişti.

Kate Middleton kanser tedavisi gördüğünü açıkladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.