SONAR yerel seçim anketi: 8 ildeki son durum nasıl?

yerel seçim anketi

Seçim öncesi son durum ne? SONAR Araştırma Şirketi kurucusu Hakan Bayrakçı, 8 ilde ve İstanbul’un bazı ilçelerinde 31 Mart yerel seçim anketi sonuçlarını açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala SONAR Araştırma Şirketi kurucusu, kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı 31 Mart anket sonuçlarını açıkladı. Bayrakçı İstanbul İlçelerindeki son durumu rakamlarla anlattı.

Yerel seçimlere sayılı günler kala SONAR Araştırma Şirketi kurucusu Hakan Bayrakçı, CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında oy oranlarına ilişkin anket sonuçlarını açıkladı.


Erzurum

erzurum seçim anketi

Erzurum’da biraz rekor var. Mevcut belediye başkanı yüzde 70 gibi bir rekor oranla tekrar seçilecek. İYİ Parti 2. olacak. 8,8 gibi bir oranla. CHP de Erzurum’da 8.6’lık bir oy olacak. Oyların geçen seçimine göre yükselişi ya da düşüşü, belediye başkanlarının şahsi başarılarını ifade ediyor. Seçmen yerel seçimleri, iktidarın ekonomi politikalarını cezalandırma olarak da kullanır. Böyle bir yansıma yok. Zafer Partisi birçok yerde 5. 6. sıralara oturmuş durumda.

Aydın

aydın seçim anketi

Aydın’da Çerçioğlu yüzde 50,9 gibi bir oranla önde. Burada DEM Parti 6,6 gibi bir oy oranına sahip. Aydın’da DEM ve İYİ Parti seçmeninin bir bölümü Çerçioğlu’na veriyor.

Samsun

samsun

Samsun’da bir AK Parti öndeliği var. Ama ilginç olan 21,1 gibi bir oranla İYİ Parti’nin oy oranı gözüküyor. 17 ilçede 3830 kişi ile yapılan bir anket.

Manisa

manisa anket

Manisa’da MHP adayı Cengiz Ergün, 48,2. Manisa milliyetçi oyların en kuvvetli olduğu şehirlerden bir tanesi. 6 ildir İYİ Parti 3. parti durumunda. Dikkat çeken bir durum. Oy toplamında Türkiye’de totalde AK Parti ve CHP’den sonra İYİ Parti gelecek 3. sırada.

Kocaeli

kocaeli yerel

Kocaeli’de AK Parti adayı Tahir Büyük Akın 54,9, CHP Atasoy Bilgin ile 29,6 oranına sahip. Yine hatırlatmakta fayda var. Burada belediye başkanlarının kişisel başarısı büyük önem taşıyor. Tahir Bey siyaset kökenli de değil, akademisyen. Büyükşehir’de bir teveccüh var kendisine.

Bolu

bolu son anket

Bolu’yu büyükşehirlerin arasına aldım çünkü CHP’nin burada yüzde 23. Tanju Özcan 56,2. Bolu şehir olarak milliyetçi ve muhafazakar. Her kesimden alıyor Tanju Özcan. Zafer Partisi seçmeni muhtelemen destek vermiş olabilir. İYİ Parti seçmeni de muhtelemen yine Tanju Özcan’ı tercih ediyor. 7,8 şehirde böyle gücü olan belediye başkanları için sordurduk soruları. Partiden bağımsız da yine seçimi alıyor Tanju Özcan.

Muğla

muğla seçim anketi

Muğla başa baş olan bir il değildi ancak ona rağmen oyların başa baş gelmesine çok şaşırdım. CHP Ahmet Aras 38,9 AK Parti Aydın Ayaydın 36.1, İYİ Parti yeni tutumu ile dikkat ederseniz çoğu yerde 3. parti.

İstanbul’da son durum ne?

İstanbul Büyükşehir yarışıyla ilgili Hakan Bayrakçı şöyle konuştu: “Şimdi 2 buçuk ve 3 aralığında oynuyor aradaki fark. Başa baş bir durum var. Şu anda az farkla da olsa İmamoğlu, Murat Kurum’a göre önde gözüküyor. 2,3 gün sonra tam sonucu açıklayacağım. 1.9 yanılma payı var tabi anketlerde.”


İstanbul’un ilçeler:

Bağcılar’da AK Parti Adayı Abdullah Özdemir yüzde 61,1. Ciddi fark var. Başkanın başarısı olmasa bu fark çıkmaz. CHP Adayı Cem Kılıç’ın oy oranı yüzde 28,1. Bir şey dikkatimi çekti. Yüzde 1-2-3 fark etmeksizin Zafer Partisi görünüyor. Burası Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın benzer oy aldığı bir yer değil ama yine de AK Parti Adayı oy oranını artırmış.

Üsküdar yerel seçim anketi

Üsküdar yerel seçim anketi

AK Parti Adayı Hilmi Türkmen yüzde 50,4, CHP Adayı Sinem Dedetaş yüzde 40,1, İYİ Parti yüzde 3,8, Y. Refah Partisi yüzde 2,4 oy alıyor. Geçen seçimde burası başabaş. Bu durum Hilmi Türkmen’in başarısı. Bu oy oranının içerisinde MHP’nin oy oranını da unutmamak lazım. İYİ Parti’nin de Y. Refah Partisi’nin de oy oranı bu değil. AK Parti ve CHP’ye oylar gitmiş. Bu fark 2 ay önce 17-18 puan fark vardı.

Tuzla yerel seçim anketi

Tuzla yerel seçim anketi

Tuzla’da AK Parti Adayı Şadi Yazıcı yüzde 48,5, CHP Adayı Eren Ali Bingöl yüzde 36,8, İYİ Parti Adayı Orhun Ertürkmen yüzde 9,6, Y. Refah Partisi Adayı İbrahim Gökay yüzde 2,6 oy alıyor.

Bahçelievler yerel seçim anketi

Bahçelievler yerel seçim anketi

Burada son seçim kafa kafaya bitti. Bu tablo Hakan beyin başarısı. AK Parti Adayı Hakan Bahadır yüzde 55,3, CHP Adayı Emine Gülizar Emecan yüzde 30,9, İYİ Parti Adayı Tugay Çapun, Y. Refah Partisi Adayı Metin Türk yüzde 2,4, Zafer Partisi Adayı Öztürk yüzde 1,7 oy alıyor.

Pendik yerel seçim anketi

Pendik

AK Parti Adayı Ahmet Cin yüzde 56,3, CHP Adayı Süleyman Tarık Balyalı yüzde 32,9, İYİ Parti Adayı Süleyman Turan yüzde 7, Y. Refah Partisi yüzde 2,5 oy alıyor.

Çekmeköy yerel seçim anketi

Çekmeköy

Çekmeköy’de AK Parti Adayı Ahmet Poyraz yüzde 46,1, CHP Adayı Orhan Çerkez yüzde 35,2, İYİ Parti Adayı yüzde 7,5, Y. Refah Partisi yüzde 5,6, Zafer Partisi Haşim Yalçın yüzde 3,1 oy alıyor.

Kağıthane yerel seçim anketi

Kağıthane

Kağıthane’de AK Parti Adayı Mevlüt Öztekin yüzde 55,5, CHP Adayı Tonguç Çoban yüzde 25,6, DEM Parti Adayı Burhan Damarlı yüzde 6,7, İYİ Parti Adayı Mustafa Kürşat Ceylan yüzde 5,2, Y. Refah Partisi Burhan Asaf Şafak yüzde 3, Zafer Partisi Adayı Kubilay Dağlar yüzde 1,3 oy alıyor.


Araştırma künyesi: Şubat 2024 tarihli, farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden yaş, cinsiyet ve mahalle kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş ADNKS verilerine bağlı kalınarak, orantısal olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma 3586 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) ve Yüz Yüze Anket yöntemi ile görüşülmüştür. 0,95 güven sınırı içinde (%)+/-1,95 hata payı içinde gerçekleştirilmiştir. 

Marmaris Belediye Başkanı Oktay: 250 milyon borcumuz, bu ay maaşları ödemede sıkıntı var!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.