20 yılın en büyük güneş patlaması: Jeomanyetik fırtına olur mu?

güneş patlaması

2005 yılından bu yana yaşanan en büyük güneş patlaması nedeniyle oluşabilecek bir jeomanyetik fırtına için alarm durumuna geçildi. Kuzey yarım küreyi hafta sonu boyunca etkileyecek Jeomanyetik Fırtına’nın cep telefonu ağlarına, internete, GPS uydularına ve elektrik hatlarına zarar verebileceği uyarısı yapıldı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, Güneş yüzeyindeki patlamalardan dolayı 2005’ten bu yana ilk kez bu şiddette Jeomanyetik Fırtına yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Güneş patlaması etkileri hafta sonu devam edecek

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nin açıklamalarında, “Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir” ifadesine yer verildi.


Uydu iletişimleri ve güç sistemleri etkilenebilir

Kuzey yarımkürede etkilerinin görülmesi beklenen jeomanyetik fırtınasının kesin zamanlamasının halen netleşmediğinin belirtildiği açıklamada, fırtınanın bugünden itibaren başlayabileceği ve “uydu iletişimleri ile güç sistemlerini etkileyebileceği” bilgisi paylaşıldı.

ABD’nin Alabama ve Kuzey California eyaletlerinde söz konusu fırtınadan kaynaklı kutup ışıklarının gözlenebileceğini belirten bilim insanları, 2005’te (19 yıl önce) Güneş yüzeyinde meydana gelen şiddetli jeomanyetik fırtınayı hatırlatarak, bunların nadir görüldüğünü vurguladı.

Güneş’teki patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağının Bölge 3664 olarak adlandırılan “büyük, karmaşık bir güneş lekesi kümesi” olduğu ve dünyanın 16 katı büyüklüğünde yer kapladığı belirlendi.

Muhtemel etkileri konusunda uyarı yapıldı

NOAA’nın açıklamasında, Dünya’ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği ve yörüngelerdeki uydularda sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının yaşanabileceği kaydedildi. Söz konusu fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi.


Aurorafobi

Kuzey ışıkları Türkiye’den görülecek mi?

Son güneş patlaması, olağanüstü şiddetteki bir jeomanyetik fırtınayla sonuçlandı ve Kuzey Işıkları’nın sıradışı görüntülerini Avrupa’nın birçok bölgesinde beklenenden daha güneyde ortaya çıkardı. Türkiye’nin kuzeyinde hava durumu elverişsiz olsa da bulutların az da olsa renk değiştirdiği gözlemlendi.

İstanbul ve Trabzon semalarının mor renkle ışıldadığı görüldü. Uzmanlar bu gece ve yarın da açık havada bu şölenin gerçekleşeceğini düşünüyor.

Kuzey Işıkları nasıl oluşuyor? 

Bu ışık şenliği Dünya’nın manyetik uçları olan kuzey ve güney kutuplarında daha çok görülüyor. Güneş’ten gelen ve Güneş rüzgarı olarak bilinen parçacıklar, milyonlarca kilometre yol aldıktan sonra sonunda Dünya’ya varıyor. Daha sonra da Dünya’nın manyetik alanı tarafından kutuplara doğru yönlendiriliyorlar.

İtalyan fizikçi ve gökbilimci Galileo Galilei, 1619 yılında Aurora Borealis terimini Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora ve rüzgar tanrısı Boreas’tan esinlenerek yaratmıştı.


Atmosferin hangi katmanında hangi gaz moleküllerine denk geldiklerine göre farklı ışık dalga boyları olarak farklı derecede enerji yayıyorlar; bu da oksijenin gökyüzünü yeşil, nitrojenin de kırmızıya boyamasını sağlıyor.

Astroloji: Boğa burcunda Yeni Ay burç yorumları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.