Artist Kirby ve terör

kirby reisi

Dünyanın daha da büyük anaforlara sürüklendiğini ve büyük savaşın yakında patlak vereceğine kaniyim. Gelin dünyadaki gelişmelere biraz kuşbakışı ama geniş açıyla bakalım.

Açıklamalarda Kirby

John Kirby halen Beyaz Saray Milli Güvenlik İletişim Danışmanı. Sıklıkla ekranlarda görülüyor. İzlemeye ve dinlemeye pek tahammül edemediğim bir zat. AlJazeera ile bir röportajda İsrail’in (muhtemelen retorik olarak) operasyonlarını eleştirdi. Yani yapılan operasyonların halkı koruyacak şekilde yapılması gerektiğinden bahsetti. Bunun başka yolları da var, dedi. Afganistan tecrübemizi İsrail’e aktarmak istiyoruz, dedi.


Dünyanın en kuvvetli ülkesinin uluslararası hukuku tanımadığı bir düzenden bahsediyoruz. Sizce, Beyaz Saray sözcüleri ne kadar ciddiye alınabilir ki? Amerika isteseydi, Gazze soykırımı ne kadar sürede engellenirdi? Cevabı biliyorsunuz. ABD soykırımın durdurulmasını istemedi. İsrail’i de Ortadoğu’daki oyunları için günah keçisi olarak kullanmaya devam ediyor. Devam da edecek. Zira, operasyonları hep ön planda başkalarını tutarak yapmak konusunda uzman. Bir de Gazze sahiline liman yapılıyormuş. Oradan da puan toplar ABD.

Dünyada Gazze tepkileri

Batı’da önemli merkezlerde, üniversitelerde önemli hareketlenmeler var. Sadece öğrenciler değil, akademik çevrelerden de önemli Gazze destekleri geliyor. Artık Batı’da bu konuda ciddi kamuoyu oluşuyor.

Cambridge Üniversitesi’nde örneğin, öğrenciler Tritinity College’ın üç tane büyük önemli firmaya aktardığı fonlardan dolayı kamptalar. Ve onlar istisna değil. Dünyanın vahşi kurulu düzenine de dolaylı olarak tepki gösteriyorlar.


Saldırılar ve suikastlar

Bir anda ortalıkta ilginç gelişmeler olmaya başladı. Birkaç gün önce Slovak Başbakanı Robert Fico silahla ağır yaralandı. Dün de inanılmaz bir şekilde, aralarında İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi ve Emir-Abdullahiyan’ı taşıyan helikopter düştü. İran için çok ağır kayıp.

Soruşturmaları veya raporları takip etmiyorum. Sadece mantık silsilesi ile bakıyorum. NATO’ya kritik bakışım halen aynı. Kısaltmasının da zaten North Atlantic Terror Organisation olması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki İtalya üzerinden Gladio operasyonlarını yürüttü. Bu son olaylarda da, önemli parmağı olabileceğini düşünüyorum NATO’nun.

Hem Slovak Başbakanı hem de İran’ın merhum cumhurbaşkanı ile dışişleri bakanının duruşları belliydi. Rusya’ya daha yakındılar. Ve kurulu ve vahşi dünya düzenini zorlayan adımlar için duruş sergiliyorlardı.

Olayların arkasında kimin olduğu çıkar mı, çıkarsa ne zaman çıkar bilemiyorum. Ancak ortalığın daha da karışacağı neredeyse aşikar.


Enseyi karartmayın demek isterdim. Ancak görüleni de söylemezsem içim rahat etmez.

Filistin soykırımı ve dünyanın hâl(l)i